Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Boka handler om Spanias historie, fra hulemaleriene blei skapt i Altamiragrotten for over 30.000 år siden og fram til Francos død i 1975. Har litteraturliste og register.
Omtale fra forlaget
Dette er en bok om Spanias lange - og ofte blodige - historie. Med sitt unike fortellertalent tar Lindqvist oss med på en fascinerende reise langt tilbake i tid. Han tar utgangspunkt i det tradisjonelle vendepunkt i spansk historie, det øyeblikk tidlig på 700-tallet da det frie Spania er sammentrengt til 140 menn i en hule i høyfjellet helt i nord. Én hard kjerne motstod den mauriske erobringen og begynte den syvhundreårige gjenerobringen. Derfra vender Lindqvist blikket enda lenger bakover, til en annen berømt hule i nærheten: Altamiragrotten med tilnavnet "steinalderens sixtinske kapell". Så blir det lange byks med mange høydepunkter og mye blod: romertiden, den kulturelle blomstringen under maurerne, maktkampen mellom Castilla og Aragon/Catalonia, conquistadorene, koloniene, stormaktstiden, inkvisisjonen, den spanske armada, gullalderen, arvefølgestriden - og frem til borgerkrigen og førti år under Franco. Han slutter med Francos død i 1975. Dette er en bok som burde ligge på alle Spania-turisters nattbord.
Forlag Schibsted
Utgivelsesår 2011
Format Innbundet
ISBN13 9788251636247
EAN 9788251636247
Omtalt sted Spania
Språk Bokmål
Sider 431
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
[Pave] Alexander 6. var aktiv til det siste på alle plan. Også på det horisontale.
Det er bare når man forstår fortiden at man kan si noe om fremtiden, ...
En del historikere skriver at Spania var det eneste landet i opplysningstidens Europa som forsøkte å bevare og forsvare sine posisjoner gjennom å gå baklengs inn i fremtiden.
Så massiv var motstanden mot alle forandringer at da Karl 3. forsøkte å innføre gatebelysning i Madrid , reagerte folk med så voldsomt raseri at det ble opptøyer. Alle lampene ble slått i stykker, og lyktestolpene ble rykket opp av bakken og fjernet.
Disse turistene fra Norden var jenter som åpenbart forsørget seg selv, og som - etter spanjolenes mening - av totalt uforståelige grunner ble sluppet utenlands uten noen form for mannlig eskorte. Mange av kvinnene fortalte dessuten at de var gift. Lokalbefolkningen var sjokkert. Spanjoler kom reisende helt fra Madrid for å studere disse merkelige skapningene.
Vi er like fine som kongen, bare fattigere.
Romerne bygde det veinettet som fremdeles er fundamentet for det spanske kommunikasjonssystemet. Brev kom ofte raskere frem til adressaten enn hva tilfellet er i dag. Det tok syv dager for nyheten om Neros død å nå frem til Hispania.
I [1492] publiserte nemlig Spanias største humanist, Elio Antonio de Nebrija, den første grammatikken på det kastiljanske språket. Han var professor i retorikk i Salamanca da han overrakte [dronning] Isabella Europas første grammatikk for et moderne språk. Isabella var ikke nettopp kjent for sin høye utdannelse, og hun skal ha sett svært forvirret ut og spurt hva man skulle gjøre med en grammatikk. Nebrija svarte litt profetisk: 'Språket, Deres høyhet, er et imperiums fremste våpen.'
Moriskene fikk forbud mot å ha lås på dørene sine, og badehusene deres, der de tok varme bad, ble erklært illegale. For som Filip 2. skrev: 'Denne ukristne vanen med å ta varme bad hver dag må umiddelbart opphøre.'
Vi republikanere har mange profeter, men få politikere. Vi vet mye om idealer, men lite om erfaringer. Vi behersker alle universets tanker og filosofier, men vi snubler over det første hullet i veien.
( Emilio Castelar y Ripoll som kalte seg selv posibilista. Ca 1873.)
De svenskene som vendte hjem, ble dømt til seks måneders fengsel, som var straffen for at de hadde brutt nonintervensjonsavtalen. Da de norske brigadistene kom hjem, ble de hyllet som helter i arbeiderpressen, mens borglige aviser påpekte det paradoksale i at man hyllet personer som hadde brutt norsk lov ved å dra til Spania. Ingen av brigadistene ble imidlertid straffeforfulgt.
Faglitteratur som eg las i 2011.