Helseplanen

4 søyler til et liv i balanse

hvil, spis, tren, sov

av (forfatter) og Lene Stokseth (oversetter).

J.M. Stenersens forlag 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.50 (2 terningkast.)

6 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Kjerstis eksemplar av Helseplanen - 4 søyler til et liv i balanse

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Bøker i nyere tid

Lesedato

2023

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Inspirerende om hvordan vi enkelt kan ta kontroll over egen helse. I den internasjonale bestselgeren Helseplanen, viser den anerkjente legen Rangan Chatterjee hvordan små endringer i hverdagen kan gjøre oss friskere. Nøklene er hvile, mat, bevegelse og søvn - og å finne balansen mellom disse.

Boka er basert på nyskapende forskning og viser hvordan du enkelt kan gå frem for å gjøre endringer i livet ditt. Chatterjee anbefaler for eksempel minst et kvarters egentid hver dag, regelmessig søvn, flere gåturer i hverdagen, og periodisk faste. Inspirerende og konkret om hvordan hver og en av oss kan bedre vår egen helse og livskvalitet.

Bokdetaljer

Forlag J.M. Stenersens forlag

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788272016882

EAN 9788272016882

Språk Bokmål

Sider 247

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Etter seks til ti timer har leveren brukt opp energilageret sitt i form av av glykogen, og like etterpå vil kroppen begynne å forbrenne fett. Når det har gått så mye som tolv timer, har en prosess som kalles autofagi, for alvor satt inn. [...] Tenk på det som en innebygd Askepott - kroppen som rydder opp og er travelt opptatt med å reparere celler og immunforsvaret og å utrette en rekke andre essensielle vedlikeholdsprosjekter. [...] Når vi lar være å spise på noen timer, slutter leveren å skille ut glukose i blodet og bruker den i stedet for å reparere celleskader. Samtidig stimuleres leveren til å skille ut enzymer som bryter ned lagret fett og kolesterol. Derfor hjelper leveren oss med å reparere kroppen og forbrenne fett når vi faster. [...]

I tillegg til dette viser tidlige studier at stoffskiftet hos dyr endrer seg betraktelig når de får nøyaktig samme kosthold til varierende tidsperioder - de legger på seg mindre fett og får større muskelmasse når de blir fôret over en kortere tidsperiode.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

[...] nyere forskning som viser at visse legemidler kan fungere bedre på ulike tidspunkter av døgnet. Enkelte gener er også mer eller mindre aktive på ulike tidspunkter. Selv sammensetningen av tarmfloraen endrer seg i løpet av døgnet. Interessant nok har tradisjonell kinesisk medisin gjort slike observasjoner i mange tusen år. Der har man lenge ment at forskjellige organer fungerer bedre til visse tider av døgnet.
Alt dette forklarer hvorfor det er en god idé å la det tidsbegrensede vinduet for matinntak begynne tidligere. Jegere og samlere "arbeidet" ofte om morgenen eller i skumringen. Har kroppen beholdt denne gamle programmeringen, og kan det være en av grunnene til at for eksempel aktiviteten i genene er størst på disse tidene av døgnet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

[...] vi i vesten i økende grad blir resistente mot hormonet leptin. Det er leptin som gjør at vi føler oss mette når vi har spist, og leptin kalles metthetshormonet.
Leptin signaliserer til hjernen at vi har nok fett i kroppen ved at fellceller skiller ut leptin proporsjonalt med antallet. Jo flere fellceller vi har, desto mer leptin produserer vi. Hvis leptinnivåene er høye, reduserer hjernen matlysten og kan også sette i gang prosesser som forbrenner flere kalorier. Hvis leptinnivåene er lave, skjer det motsatte.

[...] Problemet er at leptinet ikke virker som det skal lenger. Budskapet møter døve ører. Kroppen er blitt resistent mot leptin og blir derfor sårbar mot overspising. Det forskes på de eksakte mekanismene bak utviklingen av leptinresistens, og så langt mener man at en viktig faktor er at vi spiser for mye bearbeidet mat, og at det igjen fører til betennelse. Som vi nettopp har sett, fører svært bearbeidet mat til lekk tarm, noe som igjen setter immunforsvaret i høyeste beredskap. Når det skjer, skilles det ut et protein som heter SOCS-3, og det kan forstyrre leptinvirksomheten. Resultatet er usunn vektøkning og alle problemene det fører med seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Mellom oss - roman" av Ruth Lillegraven
  • "Jeg har et teppe i tusen farger - roman" av Anne B. Ragde
  • "Przewalskis hest - roman" av Maja Lunde
  • "Ingrid Winters makel√∏se mismot - roman" av Janne Stigen Drangsholt
  • "Historien om fru Berg - noveller" av Ingvild H. Rishøi
  • "Tirsdagsdamene - reisen til Lourdes" av Monika Peetz
  • "En by som Alice" av Nevil Shute
  • "Tonje Glimmerdal" av Maria Parr
  • "En moderne familie" av Helga Flatland
  • "Kunsten å høre hjerteslag" av Jan-Philipp Sendker
  • "Blomstenes hemmelige språk - roman" av Vanessa Diffenbaugh
  • "Hestenes dal" av Jean M. Auel
Alle bokanbefalinger for dette verket