Ti argumenter for å slette sosiale medier nå

av (forfatter) og Rune R. Moen (oversetter).

Res publica 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.25 (4 terningkast.)

12 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Trine Lises eksemplar av Ti argumenter for å slette sosiale medier nå

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Bøker lest 2021

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Det er vanskelig å se for seg et liv uten sosiale medier, men forfatter Jaron Lanier insisterer på at du vil få det bedre uten. I denne viktige boken presenterer han ti argumenter for hvorfor vi alle bør være mer bevisst vår aktivitet på nettet. Sosiale medier har en tendens til å bringe frem det verste i oss. Det gjør politikk skremmende, fordreier vårt forhold til sannheten og distanserer oss fra andre mennesker selv om vi har mer «kontakt» med andre enn noen gang før. Hvordan forbli uavhengige i en verden der vi er under kontinuerlig overvåkning og konstant blir stimulert av algoritmer?

Bokdetaljer

Forlag Res publica

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788282260794

EAN 9788282260794

Språk Bokmål

Sider 163

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 3 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Empati er det drivstoffet som driver et anstendig samfunn. Uten det er det bare tørre regler og maktkonkurranser igjen.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Når vi er enslige ulver, er vi mer fri. Vi er forsiktige, men også bedre i stand til å glede oss.Vi tenker selv, improviserer, skaper. Vi leter, jakter, gjemmer oss. Vi uler nå og da av ren begeistring.
Når vi er i en flokk, blir samspillet med andre det viktigste i verden. Jeg vet ikke hvilke konsekvenser det har hos ulver, men hos mennesker er det dramatisk. Når folk blir låst fast i en konkurranseorientert, hierarkisk maktstruktur, som i et stort selskap, kan de miste realitetene i det de driver med av syne, fordi den umiddelbare maktkampen overskygger virkeligheten selv.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Katter har gjort noe som tilsynelatende er umulig: De har integrert seg selv i den moderne, høyteknologiske verden uten å overgi seg. De har fortsatt kontrollen. Det er ingen grunn til å bekymre seg for at et hemmelig meme basert på algoritmer og betalt av en nifs, hemmelig oligark har tatt over katten din. Ingen har tatt over katten din. Ikke du, ingen andre.

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (4) Varsle Svar

Forbud virker stort sett ikke. Da USA forsøkte å forby alkohol tidlig på 1900-tallet, var resultatet en økning i organisert kriminalitet. Forbudet måtte oppheves. Da marihuana ble forbudt senere i samme århundre, skjedde det samme. Forbud driver frem korrupsjon som deler samfunnet i en offisiell og en kriminell sektor. Lover fungerer best når de i rimelig grad er tilpasset incentivene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Avhengighet er knyttet til anhedoni, redusert evne til å finne glede i livet bortsett fra det man er avhengig av, og de som er avhengige av sosiale medier, ser ut til å være sårbare for langvarig anhedoni.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Misbrukere kan prøve å skjule en avhengighet, spesielt for seg selv, men den vil ofte være synlig. De får en annen personlighet.
Dypt avhengige personer får en nervøs rytme, og blir som besatt av sin egen situasjon. De føler seg alltid dårlig stilt, og er svært opptatt av bekreftelse. Avhengige mennesker blir engstelige, og merkelig fokusert på illevarslende hendelser som ikke er synlige for andre. De er egoistiske, så fanget i sin egen syklus at de ikke har tid til å legge merke til hva andre føler eller tenker. De har en slags arroganse, en fetisj for overdrivelse, som etter alt å dømme er et skalkeskjul for intens usikkerhet. En personlig mytologi innhenter de avhengige. De har et syn på seg selv som er grandiost og, etter hvert som de mer og mer blir oppslukt av avhengigheten, blir de stadig mindre realistisk.
De som er sterkt avhengige av sosiale medier, oppviser disse endringene, akkurat som junkier eller gamblere som spiller bort alt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Når det ikke finnes noe annet å søke enn oppmerksomhet, har vanlige folk lett for å bli drittsekker, for det er de største drittsekkene som får mest oppmerksomhet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forfall er forfall, uansett hvilken retning den kommer fra.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvis vanlige folk skulle bli helt lykkelige og tilfredse, ville de kanskje ta seg et øyeblikks fri fra besettelsen av tall på sosiale medier og løpe ut i en blomstereng eller til og med gi hverandre direkte oppmerksomhet. Men hvis alle går og tenker på hvorvidt de er populære nok, er bekymret for om verden skal implodere, eller er rasende på idioter som har havnet midt inni deres kontakt med venner og familie, så våger de ikke å frigjøre seg. De blir avhengige av å følge med.

Vi i Silicon Valley liker å se på at maurene graver seg lenger ned i møkka. De sender oss penger mens vi ser på.

Det ubalanserte maktforholdet er rett foran øynene på deg hele tiden. Føler du deg ikke ydmyket når du bruker et av Facebooks varemerker, som Instagram eller WhatsApp? Facebook er det første offentlige selskapet som kontrolleres av èn person. Altså, jeg har ikke noe imot Mark Zuckerberg personlig. Det er ikke ham det handler om. Men hvorfor skulle man ønske å underordne en stor del av livet sitt til èn fremmed, uansett hvem det er?

Da jeg vokste opp, fantes det viktige politikere, popstjerner, industrimagnater og alt sånt, men ingen av dem fikk styre livet mitt på avgjørende vis. De hadde innflytelse på meg nå og da ved å si noe som fanget oppmerksomheten min, men det var det hele. De holdt seg på god avstand fra mitt personlige liv.

Jeg har en mistanke om at selv om du sier at det ikke plager deg, vet du på et eller annet nivå at det gjør det, og det er ingen vits i å være sint for du ser ingen måte du kan gjøre noe med det på. Men det finnes en måte. Slett kontoene dine.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Den tredje sjimpansen - menneskets evolusjon og framtid" av Jared Diamond
  • "Digital demens - alt om hvordan digitale medier skader deg og barna dine" av Manfred Spitzer
  • "Nokpunktet - essays om helse og verdighet" av Per Fugelli
  • "Livet, tanken, blikket - essays" av Siri Hustvedt
  • "Syv korte leksjoner i fysikk - fra de minste partikler til de største galakser" av Carlo Rovelli
  • "En sånn jente - en dokumentar om voldtekt" av Monica Flatabø
  • "Tre vegar til havet - roman" av Brit Bildøen
  • "Homo deus - en kort historie om i morgen" av Yuval Noah Harari
  • "Å dykke etter sjøhester - en bok om hukommelse" av Hilde Østby
  • "Hersketeknikk - en slags håndbok" av Hilde Sandvik
  • "Kunsten å være lykkelig - en håndbok i å leve" av Dalai Lama XIV
  • "Trærnes hemmelige liv - skogen i bilder : en illustrert guide til en vidunderlig verden" av Peter Wohlleben
Alle bokanbefalinger for dette verket