Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Dette er en familieroman som foregår i Tyrkia på slutten av 1970-årene. Seks personer forteller hver sin historie. Mer enn femti år gamle hendelser kaster skygger inn i nåtiden og får skjebnesvangre konsekvenser.
Omtale fra forlaget
En intens familieroman som foregår i Tyrkia i løpet av noen sommerdager på slutten av 1970-årene. Seks personer forteller hver sin historie, og fortellingene utgjør hele romanen. I et gammelt hus i Gebze, bor den nesten nittiårige enken Fatma og tjeneren hennes, den femtiårige dvergen Recep. Hver sommer kommer de tre foreldreløse barnebarna hennes fra Istanbul: Metin går på videregående skole og drømmer om å reise til Amerika, Nilgün er student og venstreradikal, og Faruk, den eldste, er en lett alkoholisert, skilt historiker. Disse fem forteller hver sin historie. Den siste vi blir kjent med, er Receps brorsønn, Hasan. Det bare få vet, er at Recep og hans bror er barna til Fatmas mann, Selâhattin, og en tjenestekvinne. Denne sommeren blir fortiden dramatisk nærværende.
Forlag Lydbokforlaget
Utgivelsesår 2008
Format CD
ISBN13 9788242123220
EAN 9788242123220
Omtalt tid 1970-1979
Omtalt sted Tyrkia
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Handlingen i boka er lagt til et gammelt hus i Gebze - huset der ingen snakker med hverandre - som eies av 90-åringen Fatma. Hun bor sammen med tjeneren, Recep, som er dverg. Det ligger i kortene at han har arvet husposten etter sin mor.
Om sommeren får Fatma besøk av sine tre foreldreløse barnebarn. Den eldste er Faruk, en alkoholisert historiker. Metin og Nilgün er hhv. skoleelev og student. Mens Metin ikke helt har funnet retningen i livet sitt, har Nilgün begynt å lefle med venstreradikale krefter.
Tidvis støter ungdommene på Hasan, Receps nevø, som er rasende på alle som har mer enn ham. Selv er han sønn av en fattig billettselger, og har omgang med en del uromomenter i den lille byen.
Fatma bærer på en mørk hemmelighet som ligger femti år tilbake i tid. Recep og hans bror er nemlig hennes avdøde manns barn, som han fikk med tjenestejenta i huset. Denne hemmligheten vokter hun godt, og hun nærer ingen varme følelser i fht. dette - for henne - høyst ufrivillige slektskapet.
Fatma, Recep, barnebarna og Hasan opptrer vekselsvis som jeg-personer i boka. Noen ganger var det (særlig i lydbokutgaven) vanskelig å holde rede på hvem som "snakket", og det var helt nødvendig for meg å sette opp en oversikt over personene. Da persongalleriet falt på plass for meg, kunne jeg nyte boka 100 %.
Pamuk skriver godt og jeg har veldig sansen for den fortellerteknikk han har benyttet. Vi følger hovedpersonene sommeren før militærkuppet i Tyrkia i 1980 - en tid med gryende politisk uro - og det var spennende å følge utviklingen. Jeg skal lese flere av hans bøker!
Akkurat som andre uutviklede rikfolk og fattige stakkarer som ikke har råd til annen underholdning, satt foreldrene hennes og så på fjernsyn. Disse idiotiske udannede rikingene vet ikke engang hvordan man skal more seg.
Dette er en liste over skjønnlitteratur og dokumentarromaner (ikke faglitteratur denne gangen)med handling lagt til Midt-Østen. Har lyst til å få større innblikk i dette områdets kultur og litteratur også, og ikke bare høre om konfliktene der på nyhetene. Nå tar jo mye litteratur også for seg konfliktene, men syns det kan være interessant å se disse i litteraturens lys.
Vet dere om flere gode bøker, mottas tips med takk! :-)
Jeg utvider Midt-Østen-begrepet til også å gjelde noen av landene i det som på engelsk kalles The Greater Middle East, og tenker på følgende land: