Weetzie Bat

av (forfatter) og Elisabeth Bjørnson (oversetter).

Gyldendal Tiden 1999 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.38 (8 terningkast.)

33 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Cathrine Marie Hansens eksemplar av Weetzie Bat

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Barn og ungdom

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Weetzie Bat bodde i Los Angeles sammen med sin bestevenn Didrik og hunden Slinkster Dog. Sammen kjørte de rundt i en 1955-modell Pontiac som het Jerry og lette etter eventyret. De elsket L.A., og de elsket hverandre. Men det manglet noe. De ønsket seg en mann. Hver sin. Og et eventyrhus der de kunne leve lykkelig alle sine dager. Men kjærlighet er en farlig engel.

Omtale fra forlaget

Det var en gang en jente som het Weetzie Bat. Hun bodde i Los Angeles - et magisk, rosa glitter-land der alt kunne skje. Sammen med sin beste venn, den vakre Dirk, og hunden Slinkster Dog cruiset hun rundt i en 1955-modell Pontiac som het Jerry. Dirk og Weetzie elsket L.A., som de kalte Shangri-L.A., og de elsket hverandre. Men det manglet noe. De ønsket seg en mann. Hver sin. En Duck til Dirk og Min Secret Agent Lover Man til Weetzie og et eventyrhus der de kunne leve lykkelig alle sine dager, alle fire. Francesca Lia Block ble for første gang presentert for norske lesere med novellesamlingen Drager på Manhattan, som ble en stor suksess både blant leserne og anmelderne. Weetzie Bat er forfatterens debutbok, og det er i år hele 10 år siden den første gang utkom i USA. Siden har den kommet i mange nye opplag og utgaver, og regnes i dag som en av USAs mest originale og banebrytende ungdomsbøker. Den er trist, morsom, magisk og rørende, språklig briljant og uovertruffen i sin lek med popkulturens metaforer og klisjeer. En leseropplevelse av de sjeldne.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal Tiden

Utgivelsesår 1999

Format Innbundet

ISBN13 9788247804445

EAN 9788247804445

Serie Ung+

Omtalt sted Los Angeles

Språk Bokmål

Sider 90

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 3 1 1 0 1

Bokomtaler

Weetzie Bat, tittelpersonen i Francesca Lia Blocks roman fra 1999 (i Norge, kom ut i USA i 1989), bor i Los Angeles og er, enda hun ikke selv har noen forbindelse til filmbransjen, opptatt av stjernestøvet den har drysset over østkyst-byen.

Hun er, ifølge sine egne ord, en av byens vanlige innbyggere som faktisk ser det magiske ved byen; de legendariske danseklubbene, de berømte gatene og restaurantene og de historiske kinoene.

Når hun ikke er på jobben (hun er servitør), henger hun sammen med Duke. Han er ifølge Weetzie «skolens flotteste gutt» og kjører en Pontiac 1955-modell. Han er også homo, og bor sammen med bestemoren sin, Fi-Fi.

Dukes legning kommer frem alt for sent. Før det inviterer han stadig Weetzie på kino, på konserter og lærer henne å surfe, noe som får en til å tro at romantikk ligger i lufta. Når det blir tydelig at det ikke er så, blir historien også fragmentert og går i flere uinteressante retninger.

Fi Fi dør. Duke arver huset hennes og lar Weetzie flytte inn. Kort tid etter får begge kjæreste, og begge kjærestene flytter også inn i Dukes hus. Og ikke lenge etter bestemmer Duke, Weetzie og Dick, kjæresten til Duke, seg for å lage barn sammen. Uten å først informere Weetzies kjæreste, My Secret Agent Lover Man(!).

Litt på grunn av språket, men hovedsakelig på grunn av de «progressive» temaene Frances Lia Block tar opp, har en del kalt «Weetzie Bat» «original» og «banebrytende».

Selv hadde jeg store problemer med bokas mangel på fokus, driv og overfladiske «originalitet»-mest ved å gi dyr og karakterer sære navn. En kan gjerne ha en hund som heter Slinkster Dog og kalle et barn Cherokee (er det rasistisk?), men en bok, hvor enn kort den er, bør ha en historie, gjerne en god en, å fortelle.

«Weetzie Bat» har dessverre ikke det.

Den er bare kjedelig og en anelse pretensiøs.

Styr unna.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket