Carl von Linné

av (forfatter).

Gyldendal 2007 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

14 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Meretes eksemplar av Carl von Linné

Lesetilstand

Begynte på denne, men avbrøt

Hylle

Biografier

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

En innsiktisfull biografi om Carl von Linné, som har 300 års-jubileum i år. Carl von Linné (1707-1778) er en av de største vitenskapsmenn Sverige noensinne har fostret. Han var botaniker, zoolog og medisiner og regnes som ett av naturvitenskapens fremste genier. I året 1731, kun 24 år gammel, fullførte han sitt berømte plantesystem for klassifisering av arter, som fremdeles er i bruk. I løpet av sin karriere klassifiserte Linné 8000 planter og 6000 dyr. Av hans vitenskapelige skrifter er det verket Systema naturae som regnes som det sentrale - en tittel som også er betegnende for Linnés livsverk: å forstå naturens system. Dag O. Hessen gir et innsiktsfullt bilde av mennesket og vitenskapsmannen Carl von Linné. Han var meget ærgjerrig både på sitt fags og sine egne vegne - som naturvitenskapsmann betraktet han seg som fortolker av naturen og formidler av Guds skaperverk. For Linné har alt i naturen mening, og artssystemet er statisk - gudegitt - en naturforståelse som gikk i graven med Darwin. Men han søkte også å finne det han kaller naturens økonomi - noe som hundre år senere skulle få navnet økologi. Boken er dessuten en spennende portal inn til et for mange ukjent tidsmiljø; det intellektuelt selvbevisste Uppsala, som blomstret under den svenske storhetstiden.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2007

Format Heftet

ISBN13 9788205374676

EAN 9788205374676

Serie Gyldendal pocket

Omtalt person Carl von Linné

Språk Bokmål

Sider 166

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Kanskje må man ha en selvtillit som grenser til galskap for å bli en "stor" person. Carl von Linnes tro på seg selv var det i hvert fall ingenting å si på. Han så seg selv som intet mindre enn den fremste fortolker av Guds skaperverk.

Mine kunnskaper om den kjente svensken fra 1700-tallet har strukket seg til at han navnga den svenske floraen og var opphav til navnet på den uunnselige og vakre klokkeblomsten Linnea. Det han gjorde, var imidlertid å utvikle et system for å klassifisere og navngi alle planter. Systemet baserte seg på hvordan plantene formerer seg. I dag tar vi dette systemet for gitt, og det er vanskelig å tenke seg det kaoset som rådet innen biologien før Linnes tid.

Denne lille boken av Dag O. Hessen gi innblikk i Linnes liv og hans arbeid på et uttall områder. Han klassifiserte Sveriges flora, mer enn 8000 planter, og mer enn 6000 dyr. Har prøvde å klassifisere mineraler etter samme system, og utviklet og skrev en diettlære og en farmakologi. Han var innom problemstillinger som Charles Darwin ca. hundre år senere skulle finne svar på gjennom sin evolusjonslære.

Dag O. Hessen skriver lett og forståelig. Boken gir et interessant bilde av en av Sveriges største vitenskapsmenn noensinne og et innblikk i naturvitenskapens historie. Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Hwad kan wara större nöye än gå i löfskogar, wid stilla stränder i hwilka den omliggande wärlden, himel och jord speglas, spassera på ängar, bland åckerfält. ligga i dalar och sola sig och säga: Deus nobis hec otia fecit. Gud har skapt denne herlighet for oss.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Darwins teori - evolusjon gjennom 400 år" av Erik Tunstad
  • "Evolusjon - naturens kulturhistorie" av Markus Lindholm
  • "Den lille hesten - roman" av Thorvald Steen
  • "Samarkand" av Amin Maalouf
  • "Universets engler" av Einar Már Guðmundsson
  • "Munch" av Steffen Kverneland
  • "Spør støvet" av John Fante
  • "Orions belte - en roman fra Svalbard" av Jon Michelet
  • "Du er en luring, Albert Åberg" av Gunilla Bergström
  • "Med livet foran seg" av Émile Ajar
  • "Putte i blåbærskogen" av Elsa Beskow
  • "Ulvetid" av Hilary Mantel
Alle bokanbefalinger for dette verket