Typisk norsk å være uhøflig?

innvandrere har ordet

av (redaktør).

Kulturbro forl. 2005 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.70 (10 terningkast.)

36 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Mina Hs eksemplar av Typisk norsk å være uhøflig? - innvandrere har ordet

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I boken forteller innvandrere fra 15 land hvordan de opplever den norske kulturen. Forfatterne sammenligner med sin egen kultur og analyserer den norske væremåten.

Omtale fra forlaget

Typisk norsk å være uhøflig? Innvandrere har ordet Redaktør: Reidun Aambø Forfattere: 15 innvandrere fra 15 land Lærerikt om de innfødte og de innflyttede i "landet der ungene ikke skriker og hundene aldri gjør". 15 innvandrere fra 15 land har ordet. Med humor, selvironi og et kritisk blikk forteller de om den norske høfligheten sett gjennom to-kulturelle briller; om hilsemåter og bordskikk, tabuer og humor, klær og omsorg mm. Forfatterne gir innblikk i høflighetskoder i hjemlandet og sammenligner med norske, trekker paralleller mellom ulike kulturer, analyserer den norske væremåten og deler ut ros og ris til egen og norsk kultur. Typisk norsk å være uhøflig? Innvandrere har ordet er en lærerik bok om de innfødte og de innflyttede i "landet der ungene ikke skriker og hundene aldri gjør". Boken er nyttig og underholdende for folk flest, både her i landet og på reise i andre land. Den er også spesielt velegnet for yrkesgrupper og organisasjoner som samhandler med folk i eller fra andre kulturer; for bistands-og helsearbeidere, forretningsfolk, lærere, politi og for dem som studerer flerkulturell pedagogikk eller tar studiefaget "Norsk som andrespråk".

Bokdetaljer

Forlag Kulturbro forl.

Utgivelsesår 2005

Format Heftet

ISBN13 9788291234359

EAN 9788291234359

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 309

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 3 3 1 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Nordmenn flest er ikke så påpasselige med å holde døra for dem som kommer etterpå. En tysk student kom med denne vennlige forklaringen: Det er så få mennesker i Norge at det er unødvendig å holde døra når man går ut, for det tar fem minutter før neste person kommer.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jamaicanere er et folkeslag som krever at samtalepartnerne deres viser engasjement og interesse. Verbale tilbakemeldinger er ekstremt viktige i absolutt alle sammenhenger der mennesker kommuniserer med hverandre.

På mitt første kurs i Norge tok det tre timer før jeg oppdaget at jeg var den eneste som satt og nikket til kursholderen. De andre kursdeltakerne syntes atakeligvis at jeg lignet en mørkhudet Titten Tei på amfetamin.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er i samtale med naturen at nordmenn "finner seg selv". Det er naturen som gjenskaper "ro i sjela" og som gir svar på livets gåter. Naturen er også stedet der enkelte mennesker velger å ta sitt eget liv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde lyst til å teste meg selv for å se om jeg kunne administrere den "norske" måten å invitere folk hjem på, og bestemte meg for å "just do it!". Jeg strøk bordduken, rigget til med glass med velkomstdrinker i vinduskarmen, la fram salatgafler og pisket ferdig kremen, slik at jeg kunne være "the perfect hostess" og skli fra den ene retten til den andre uten at det kunne merkes av gjestene mine. Vi var seks personer til velkomstdrink, hors d´oevres, suppe, salat (i egne salatasjetter), hovedrett, ost og dessert, og siden var det kake og sjokolade til kaffen! Jeg var, for å si det mildt, "a nervous wreck" under hele selskapet, og da det var slutt, føltes det som om jeg hadde vert på nattskift i en familiedrevet restaurant. (amerikansk innvandrer i Norge)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvis nordmenn ikke har noe annet å snakke om, så snakker de om været - på alle språk de kan! Det er et nesten uuttømmelig samtaleemne i Norge. (Innvandrer)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Norge er et land med 4.5 millioner mennesker. Det kan ikke være umulig å bygge holdbare systemer i dette bitte lille landet. Jeg legger merke til at det finske samfunnet er mer til stede for sine innbyggere, og viser omsorg i forskjellige faser av livet deres uten at det blir oppfattet negativt. I Norge er mye overlatt til enkeltmennesker, og det blir regnet med at de selv får finne løsninger på sine problemer. De må selv ta den kampen som staten og kommunen etter min mening burde tatt. Jeg tolker det slik at respekten for mennesket ikke eksisterer fullt ut i det norske samfunnet.

Det er en utbredt oppfatning at private problemer får foreninger og klubber ta hånd om, men disse har jo ikke noe annet enn kanskje rådgivende funksjon. Og folkene der jobber frivillig på fritiden. Muligheten til å gjøre en god jobb blir dermed begrenset. For å få belyst sin sak, må mennesker i sin nød gå til media eller helt til Stortinget. (Finsk innvandrer i Norge)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan man skrive kritisk om andres høflighet uten å risikere å bli betraktet som uhøflig?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ofte virker det som om det er lettere og mer glamorøst for nordmenn å kjøpe seg god samvittighet med å gi penger til folk i utlandet - enn å se innbyggerne og deres problemer i sitt eget land. Unnfallenhet med hensyn til sitt eget land kommer til å koste mye i det lange løp. I det rike lille Norge har man råd og mulighet til å hjelpe folk både i sitt eget land og i utlandet. Det er et spørsmål om vilje. (Finsk innvandrer)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En av oppgavene for nålevende generasjoner er å forsøke å ta vare pådet som er nasjonalspesifikt i vår egen kultur. For hvis vi mister noe av egen kultur, betyr det at menneskeheten mister en del av sitt historiske minne og en del av verdens kulturelle erfaring.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Menneskene utvikler seg annerledes i et kaldt klima med grisegrendt bosetning enn på varme, tett og rikt befolkede steder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

"Bindestreksnordmenn". Forfattere med tilhørighet til flere land enn Norge. Enten de er født i et annet land eller norskfødte med én eller begge foreldre fra annet land enn Norge. Adopterte er dermed med på lista. Det er en stor variasjon som vises her - heldigvis.

Obs - lista er under arbeid, så kom gjerne med tips :-)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Et øyeblikk noen tusen år - dikt" av Hege Siri
 • "Velsignet er de enkle ting" av Per Arne Dahl
 • "Ida" av Jørn H. Hurum
 • "Den svarte guden - bind 1" av J. Gregory Keyes
 • "Hva tenker katten min? - lær deg kattens kroppsspråk" av Gwen Bailey
 • "Det hvite beinet" av Barbara Gowdy
 • "Det norske sett med nye øyne - kritisk analyse av norsk innvandringsdebatt" av Marianne Gullestad
 • "Finding the right English words - a guide for Norwegians" av Stewart Clark
 • "Formødrenes stemmer - kvinneliv rundt stemmeretten" av Audgunn Oltedal
 • "Elvens barn - første bok om Elvegudens utvalgte" av J. Gregory Keyes
 • "Stille stemmer - indre bilder - om lesningens velsignelser, farer og fryd" av Inge Eidsvåg
 • "Twilight-sagaen - komplett illustrert guide" av Lori Joffs
Alle bokanbefalinger for dette verket