Hva skal vi gjøre med hjernen vår?

av (forfatter) og Kaja Jenssen Rathe (oversetter).

H//O//F 2017 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.00 (1 terningkast.)

7 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Jarmo Larsens eksemplar av Hva skal vi gjøre med hjernen vår?

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Generell vitenskap

Lesedato

2022

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Franske Catherine Malabou (f. 1959) er med sin utforsking av biologiske spørsmål både en fornyer og viderefører av fransk filosofi.

Hva skal vi gjøre med hjernen våre fra 2004 er Malabous første verk om skjæringspunktene mellom biologi, filosofi og politiskespørsmål. Malabou dykker dypt inn i nevrovitenskapenes imponerende utvikling, men beskriver også hvordan den politiske og filosofiske debatten om biologiens innflytelse har havnet i en destruktiv blindvei, en lite fruktbar «født sånn eller blitt sånn»debatt. Som alternativ til denne fastlagte situasjonen ønsker Malabou en debatt som tar hjerneforskningen på alvor, uten å hengi seg til et deterministisk politikk og menneskesyn.

Malabou forklarer hvordan nyere hjerneforskning viser at hjernen er plastisk, det vil si at den er under konstant utvikling og at den både er passiv og motstandsdyktig samtidig. Å ta dette på alvor betyr at vi må forlate den fremdeles dominerende tanken om at menneskers atferd er «innskrevet» i hjernen. De politiske konsekvensene kan være en helt ny måte å tenke motstand på.

Bokdetaljer

Forlag H//O//F

Utgivelsesår 2017

Format Heftet

ISBN13 9788293317685

EAN 9788293317685

Språk Bokmål

Sider 176

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 0 0 1 0 0

Bokomtaler

Boken starter med et langt, innviklet, komplisert og kjedelig forord. Et eksempel er fra s.20 i boken: "Senere endte dekonstruksjonens etsende kraft og for eksempel det deleuzianske paradigmet "rhizom" med å bli assimilert av kapitalismens nye organisering , som har inkorporert både oppløsning av nærvær, nomadisme og deterritorialisering som sin mulighetsbetingelse". Forstå den som forstå vil, men hjernen min hang ikke helt med. Forordet er også langt i forhold til bokens lengde og jeg holdt på å gi opp under lesingen av det.

Jeg ble allikevel litt lettet etter at boken startet på ånkli, men lettelsens øyeblikk varte ikke så veldig lenge, selvom det var noe lettere å henge med, og forfatteren kom med noen interessante sammenligninger og forklarte hjernens forskjellige plastisitetsområder, og hvorfor de tidligere forklaringene om at hjernen er å sammenligne med en maskin, ikke er gode nok.

Boken har mye fokus på de politiske aspektene ved hjernen, kapitalismen og samfunnets påvirkning på hjernens plastisitet, og han sammenligner hjernen med hvordan et samfunn ofte er satt sammen. Her er det noen elementer som er noe enklere å forstå, men mellom de bedre slagene er det mange innviklede formuleringer, med endel vanskelige og sære ord og uttrykk, samt et filosofisk anlagt språk som ikke er helt min greie. Det at dette også er en slags vitenskapsfilosofisk bok om hjernen, som i tilegg er oversatt på norsk fra fransk, sier jo sitt. Dette vil si at store deler av boken ble lest uten skikkelig engasjement og konsentrasjon, men førte heller til at jeg datt litt for ofte ut av sammenhengene for at dette skulle regnes som en god og givende bok om hjernen for meg. Men noen av lyspunkene over gjorde at jeg ikke gav helt opp, men klarte lese denne helt ut til "the bitter end". Jeg er snill når jeg gir den en treer på terningen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det er på tide å minne om at det faktisk finnes eksplosjoner som ikke er terrorangrep, for eksempel raseriutbrudd.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Ordenes makt" av Simone Weil
  • "Sjakknovelle" av Stefan Zweig
  • "Myten om Sisyfos - essay om det absurde" av Albert Camus
  • "Far Goriot" av Honoré de Balzac
  • "Omriss" av Rachel Cusk
  • "Opptegnelser fra et kjellerdyp - roman" av Fjodor M. Dostojevskij
  • "Uroens bok - av Bernardo Soares" av Fernando Pessoa
  • "Reisen til nattens ende" av Louis-Ferdinand Céline
  • "Mørkets hjerte" av Joseph Conrad
  • "Brødrene Karamasov" av Fjodor M. Dostojevskij
Alle bokanbefalinger for dette verket