Ingen lesetilstand
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Hva er egentlig et språk? Fantes det flere språk tidligere? Hvor lenge har det eksistert språk? Når ble norsk et eget språk? Kommer de små språkene i verden til å leve videre, eller vil alle mennesker i verden snakke engelsk eller kinesisk om 200 år? Boka tar leseren med på en oppdagelsesreise som begynner for et par millioner år siden og strekker seg langt inn i framtida. Vi starter da menneskene på jorda var jegere og sankere. Ingen vet akkurat når språkene oppstod, men i minst 40 000 år (og kanskje veldig mye lenger) tror man det har eksistert minst like mange og like avanserte språk som nå. Underveis ser vi nærmere på en del store og kjente språk, som gresk, latin, italiensk og engelsk. Mange små og ukjente språk er også omtalt, som khoisanspråket som snakkes i Kalahariørkenen og kreolspråk fra Vestindia. Hvert språk har sin historie og sin skjebne. Tore Janson har skrevet flere bøker, på norsk foreligger fra før Latin. Kulturen, historien, språket (2004), som har solgt i store opplag og blitt utgitt i en rekke land og Romerinner og romere. Livet i Romerriket (2006). Janson har vært professor i latin ved Universitetet i Gøteborg og også undervist ved University of California.
Forlag Pax
Utgivelsesår 2009
Format Innbundet
ISBN13 9788253031668
EAN 9788253031668
Språk Bokmål
Sider 207
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Interessant og tidvis fascinerende om språk versus samfunn og makthierarkier gjennom historien. Jeg innrømmer at jeg delvis skumleste eller bare hoppet over enkelte kortere partier i boka, men det skyldes min manglende interesse for dybden i stoffet, ikke temaet selv.
Alt i alt, tematikken i boka var et spennende og interessant bekjentskap. Overfladisk kjente jeg til en del fra før, men jeg lærte også mye nytt om språk og språkutvikling i historisk-samfunnsmessig kontekst.
Hvordan språk oppstår og forsvinner, og hvorfor språk får så ulike skjebner, har naturligvis å gjøre med hva som skjer med menneskene som bruker språkene. Med andre ord er språkene avhengig av historien. Men hva det er som skjer, skyldes også i mange tilfeller nettopp hvilke språk folk snakker. Historien påvirkes altså av språkene. Man kan også si at språkene er en del av historien.
Jordbruk og husdyrhold forandret altså menneskenes vilkår. Livet ble mindre mobilt, og man levde sammen med ganske mange andre mennesker i nabolaget. Samfunnene ble større, mer organiserte og mer voldelige.
Bøker jeg har lest og håper å få lest i løpet av sommerferien 2011.