2011
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Heksen og humanisten er en bok om Absalon Pederssøn Beyer, den kjente renessansehumanisten i Bergen på 1500-tallet, og hans kone Anne Pedersdatter, kanskje Norges mest berømte heks. Absalon og Anne blir presentert på bakgrunn av samtidens sosiale og kulturelle kontekst. Sentralt i fremstillingen står Mester Absalons verdensbilde og hans semiotiske tolkning av tilværelsen. I dette verdensbildet får jærtegn, magi og trolldom en viktig plass. Verken Absalon eller Anne tvilte på eksistensen av trollfolk som ved djevelens hjelp kunne skade andre mennesker. I 1590 ble imidlertid Anne selv anklaget for trolldom og dømt til bål og brann. På grunnlag av prosessmaterialet viser Gilje at forståelse av trolldom og magi var betinget av et komplisert samspill mellom elitekultur og folkekultur. Men også fiendskap mellom naboer spilte en viktig rolle i denne prosessen. Avslutningsvis blir rettssaken mot Anne Pedersdatter satt inn i et større europeisk og demonologisk perspektiv. Nils Gilje er professor i filosofi og arbeider ved Institutt for kulturstudier og kunsthistorie, Universitetet i Bergen. Han har skrevet flere bøker og en rekke artikler. Blant de viktigste bøkene er Hermeneutikk i vitenskapsteoretisk perspektiv og Filosofihistorie (med Gunnar Skirbekk).
Forlag Fagbokforlaget
Utgivelsesår 2003
Format Innbundet
ISBN13 9788245001327
EAN 9788245001327
Omtalt tid 1500-tallet
Omtalt person Anne Pedersdatter Absalon Pederssøn Beyer
Språk Bokmål
Sider 263
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Mennesket på 1500 tallet var mer emosjonelt utagerende ,hadde et svakere superego og mindre kontroll over følelser og drifter en moderne mennesker.
I utgangspunktet var magi en "ærlig kunst" som ble praktisert av kloke folk.Men det hadde alltid vært et element av svartekunst knyttet til denne aktiviteten