Endelig skal vi le

roman

av (forfatter).

Tiden 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.70 (30 terningkast.)

76 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Heges eksemplar av Endelig skal vi le - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Romaner

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

«En edderkopp spinner en tråd i vinduet, over bunken med regninger. Edderkopper er det plenty av, ubetalte regninger like ens. To av dem er purringer. Et varsel om inkasso på telefonregningen ligger også der. Jeg smeller inkassovarselet mot edderkoppen, gjentatte ganger, til den er klint utover arket.»

Elinor Nor er alenemor og student, og hver dag er en bitter kamp. For å få pengene til å strekke til. For å være en god mor for en unge som vokser opp i et nabolag der alle har Playstation, nye klær og alt annet de måtte trenge. For å bevare et fnugg av integritet i møte med husverter, naboer og NAV, der hun befinner seg i et av fattigdomsspiralens mange paradokser: stoltheten hun kjemper så hardt for å opprettholde, gjør det umulig å svelge skammen ved å be om hjelp.

Birgit Alms debutroman Endelig skal vi le er en skeiv rapport fra et lite skildret samfunnslag, spekket med skarpe observasjoner og mørk humor.

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788210055430

EAN 9788210055430

Språk Bokmål

Sider 237

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 14 9 1 1 0

Bokomtaler

Debutromanen til litteraturviteren Birgit Alm har samme tematikk som Marit Eikemos "Alt inkludert", men traff et tonn hardere. Her er virkeligheten, utilslørt. Ingen detaljer tilsidelagt. Vi får ta del i dagliglivet til en 30 år gammel alenemor/student som sliter med å forsørge seg selv og sønnen i tillegg til å skulle skjule fattigdom og bevare integritet og stolthet i møte med familie, naboer og andre foreldre på sønnens skole. Vi får høre om hvordan det er å havne i fattigdomsspiralen og ikke greie å komme ut av den, men å samtidig klare å holde motet oppe selv om absolutt alt ser svart ut. Det er en sår historie som gjør vondt, fra perm til perm, selv om forfatteren klarer å la skarpe observasjoner og svart humor sette stemningen i romanen. En usedvanlig sterk debut fra Alm, som jeg håper blir lest av mange. Et viktig bidrag til norsk samtidslitteratur som fortjener oppmerksomhet. Godt skrevet og lettlest.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Akkurat lest sult av Hamsun. Kanskje dette er den moderne varianten? En trist, men viktig bok. Skulle gjerne sett at nav-veilederen ga et annet råd og at boka hadde en tydeligere slutt. Som småbarnsmor med inntekt som dekker alt av barnas behov er dette vond lesning, men viktig. Det er faktisk ikke alle som får det til, og underveis i boka forstår jeg maktesløsheten...og at man blir så lei. Men røykinga forstår jeg ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Midt i velstandslitteraturen som „Elskere“ av Mattis Øybø eller „Arv og miljø“ av Vigdis Hjorth har det dukket opp romanen „Endelig skal vi le“ av Birgit Alm i høst 2016 som bryter med et annet (ikke bare norsk) tabu: Hovedpersonen er fattig.

Kan man lære seg å bli mett av lukt?

Elinor, gjennom hennes øyne ser leseren verden, er en midt-tjue-årig alenemor, arbeidsledig og student via NAV-systemet. Hun lever med sin seks-årige sønn Ungen i vår midte i Oslo og anstrenger seg kraftig for å bli usynlig. Hun prøver å skjule fattigdommen sin for hele verden, ikke bare for naboene på Nordstrand men endog for sønnen sin. Men det er alltid det egne barnet som ei mor ikke kan ikke narre, selv om det lyktes henne å få ham inn på Steinerskolen gjennom en friplass-ordning

På en smertefull presis måte beskriver Birgit Alm de små situasjionene når Elinor og gutten hennes opplever begrensningene fordi hun har dårlig råd: ikke noen egne seng (for ikke å snakke om et eget rom), ikke noen termokanne på tur med klassen og altfor ofte den samme billige maten. Mora vet at sønnen vet og at han prøver å skjule skuffelsen sin. „Fine Ungen“ tenker hun derfor på slutten av flere kapitler – det gjør vondt å lese…

Det kaller jeg virkelighetslitteratur.

Er „Endelig skal vi le“ et godt stykke litteratur? Jeg har funnet en anmeldelse som kaller romanen middelmådig (uten begrunnelse), en annen som er veldig kritisk til en manglende dramaturgisk oppbygning, som påstår at romanen er uten et sentralt vendepunkt. Men kanskje er akkurat det hvor temaet og skrivemåten møtes: i et liv fanget opp av velferdsstaten, men uten virkelige sjanser for å komme seg ut av situasjonen. Fattigdom omgitt av velstand påvirker tankeganger og munner ut i skam og selvforakt. Og da begynner den onde sirkelen.
Birgit Alm - kilde: Tiden Norsk Forlag

„Endelig skal vi le“ er Birgit Alms debutroman. Forfatteren er en nesten 50 år gammel litterarturviter og tekstarbeider, bosatt i Oslo. Det er allerede alt jeg vet om henne og det er mer enn nok fordi kunsten verken stiger eller taper i verdi ved å bruke biografiske referansepunkter. (Hjorth-saken, vet beskjed?!)

Birgit Alm har ikke beskrevet noen „utgang“ fordi det ville være (hva angår temaet) en løgn, men ikke fordi hun ikke kunne det. Det som gjør romanen særlig sterk er jo nettopp en beklemmende ærlighet med hensyn til Elinors tanker mens hun opplever alle disse „små“ katastrofene som lus og mus. Ja, flere ganger måtte jeg virkelig le, romanen er tross alt underholdene.

Vi alle kjenner den flere hundre sider lange sindige strømmen i romanene av Karl Ove Knausgård. Her må vi bare holde ut 238 sider uten løsning, uten eksistensielle „forandring“. Men er det nødvendig? Forandringen foregår inni meg som leser mens jeg begriper følelser jeg har ikke opplevt selv. Følelsen mens jeg må nøye meg med lukten av bakverk, følelsen når jeg tenker om over tjue fødseldagerpresanger for alle klassekameratene, følelsen hver eneste gang jeg tør ikke å be om hjelp…

Har romanen forandret min virkelighet? Et stort JA. Og derfor anbefaler jeg på det sterkeste å lese „Endelig skal vi le“ og å tenke selv: for et stykke virkelighetslitteratur!

skriv bildebeskrivelse her

Anmeldelsen ble forst publisert i bloggen min.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Har du først havnet i fattigdomsspiralen, kommer du ikke ut av den, sa Siw. Du virvler rundt, mister dømmekraft og retningssans, og samme hvor mye du anstrenger deg og prøver og prøver, er det ingen ting som går seg til. Det blir bare mer rot, du er alltid på etterskudd, alltid langt bak alt og alle.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

hvis en nabo i byen blir drept, merkes det ikke like godt. Det er ikke sikkert man får vite om det engang, for det er så mange andre mennesker som suser forbi, så mange som kommer og går.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker eg har notert meg at eg berre må lese ... så snart eg er ferdig med alt det andre eg berre må lese! For mange gode bøker, altfor lite fritid ...!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nytt år nye muligheter for nye lese opplevelser


Godt sagt! (0) Varsle Svar

03.10.2020 ble det lånt første bok på bokstav A på biblioteket.
Jeg hopper over bøker jeg har lest før og husmorporno


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Kloster" av Trine Vollan
  • "Ensom planet - roman" av Birgit Alm
  • "En nesten perfekt dag - roman" av Mareike Krügel
  • "Dumme, dumme hjarte - roman" av Linda Klakken
  • "Syng meg vekk" av Bror Hagemann
  • "Det andre barnet - roman" av Line Nyborg
  • "Tanta til Roald Dahl" av Sven Kærup Bjørneboe
  • "Punktum midt i en vakker setning - roman" av Elin Åsbakk Lind
  • "Dama til Rune" av Marianne Teie
  • "Elster, Andresen, Dahl - roman" av Per Schreiner
  • "Versjoner av oss" av Laura Barnett
  • "Ildverket - roman" av Joachim Førsund
Alle bokanbefalinger for dette verket