Verdensteater

kartenes historie

av (forfatter).

Press 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.74 (19 terningkast.)

64 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Geir Sundets eksemplar av Verdensteater - kartenes historie

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Kunnskap

Lesedato

2020

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Hva er et kart? Hvordan har vi mennesker tegnet verden opp gjennom historien? Hva sier kartene om oss selv? Verdensteater er den første norske boken om hele kartenes utrolige historie. Thomas Reinertsen Berg tar oss helt fra steinaldermenneskenes mystiske symboler frem til Google Earth i en fascinerende beretning om vitenskap og verdensbilder, om kunst og teknologi, om makt og ambisjoner, om praktiske behov og fjerne drømmer om det fremmede. Underveis treffer vi visjonære geografer og heroiske oppdagelsesreisende sammen med karthistoriens ukjente helter. Som de to offiserene som i 1779 stilte opp apparatene sine utenfor festningen på Kongsvinger, og for alvor innledet den offisielle kartleggingen av det enorme og utilgjengelige landet Norge. Historien om Norge og nordområdene danner en rød tråd gjennom Verdensteater. Boken viser hvordan landet vårt lenge var en del av kartets hvite felter, og skildrer den ukjente historien om hvordan Norge langsomt kom på kartet. Et fantastisk visuelt materiale lar oss fordype oss i den norske og internasjonale karthistorien med egne øyne.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788232800865

EAN 9788232800865

Språk Bokmål

Sider 351

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Brageprisen Sakprosa 2017

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 12 6 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Bøkene ble fraktet fra båtene og opp til palassområdet der museet med biblioteket lå. Etter avskrivningen ble kopiene gitt til båtene. Biblioteket, det første forsøket på å samle inn, kategorisere og katalogisere all tilgjengelig kunnskap om verden, satte pris på orginaler.
Alexandria skaffet seg ikke bare verdens største boksamling, muligens 700 000 på det meste, men fungerte også som et møtested for lærde fra tre kontinenter.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hyperborea betyr «bortenfor nord». Boreal var grekernes Gud for nordavinden, fremstilt som en skjeggete og bustete mann med is i håret, og faren til Khione, gudinnen for snø. Han hersket over Den rifeanske fjellkjeden som lå et sted langt nord. Bak denne fjellkjeden lå Hyperborea, et land med behagelig klima fordi Solen skinte 24 timer i døgnet, der innbyggerne levde evig uten å være plaget av sykdommer og sult.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I skogen fikk Isidor øye på noe vann som dryppet ned på en stein like ved der han satt. Dråpene syntes å være helt kraftløse og ikke ha noen virkning på den harde steinen. Isidor kunne likevel se at de over tid hadde laget en grop. Han tenkte det kanskje kunne være på samme måte med studiene hans: at gradvis arbeid førte til mye kunnskap.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lomme-Reiseroute, gitt ut av en anonym forfatter i 1840, beskriver rutene fra Oslo til Trondheim via Gudbrandsdalen og Østerdalen. Her får vi blant annet vite at gjestgiveren på Kongsvoll skysstasjon har to "smukke Døttre".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Vi beklagede meget, at vor Tobak var sluppet op, skjønt Braskeruds Vestelommer, der engang havde indeholdt Tobak, gjorde Tjensete som Tobak i hele tre Dage."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Verdenskartenes rolle i propagandaen var så sterk at de bare kunne lages med godkjenning av staten. Om en privatperson laget et slikt, gikk han antageligvis med planer om opprør mot keiseren, noe Mattius Pompusianus fikk merke etter å ha tegnet et verdenskart på soveromsveggen. Han ble henrettet - keiser Domitian ( 81-96) tok det for gitt at han traktet etter tronen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...at en kristen burde vite minst like mye som en ikke kristen om Jorden, himlene og de andre delene av universet, slik at han ikke satte Bibelens høyere sannheter i forlegenhet ved mangel på kunnskap om mer verdslige ting. Man burde studere Jorden sammen med bibelhistorie for bedre å kunne forstå den guddommelige skapelsen.
( Augustin)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Til verdens ende - krydderets verdenshistorie" av Thomas Reinertsen Berg
  • "Hvordan språkene ble til" av Tore Janson
  • "Det russiske imperiet - fra sammenbrudd til triumf" av Halvor Tjønn
  • "Havlandet - historia om hava som skapte Noreg" av Per Anders Todal
  • "Vikingenes verden - vikingenes historie i kart, tekst og bilder" av Kim Hjardar
  • "Atlas over u-oppdagede øyer - et hav av myter og mysterier, fantasier og bedrag" av Malachy Tallack
  • "Volga - en russisk reise" av Geir Pollen
  • "Germanerne - mytene, historien, språket" av Tore Janson
  • "Soga om Geirmund Heljarskinn" av Bergsveinn Birgisson
  • "Gutten og fjellet - en oppdagelsesreise i norsk natur" av Torbjørn Ekelund
  • "Russland blir til - fra vikingene til Ivan den grusomme" av Halvor Tjønn
  • "Korte svar på store spørsmål" av Stephen Hawking
Alle bokanbefalinger for dette verket