Ingen lesedato
Favoritt!
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
- Hva skjer med menneskesinnet når det oppnår en fullstendig forståelse av seg selv? - Tom Wolfe
Dette spørsmålet fikk Lone Frank til å oppsøke noen av de fremste hjerneforskerne i verden og spørre hva arbeidet deres betyr for det å være menneske. Koblet til Michael Persingers gule hjelm får hun for første gang en overnaturlig opplevelse. Hos Marc Hauser får hun vite at en felles moral er innkodet i alle mennesker. Og hun oppdager at både lykkefølelse og empati er noe som lett kan manipuleres.
Vi står overfor en nevrovitenskapelig revolusjon, den siste i rekken av vitenskapelige tigersprang som har veltet våre verdensbilder. Kopernikus, Darwin og Freud har stått for slike revolusjoner. Det samme gjorde oppdagelsen av dnaet.
I Den femte revolusjon tar Lone Frank oss med til frontlinjen i moderne hjerneforskning. Og vi møter en vitenskap med potensiale til å forklare alle våre menneskelige evner og særtrekk som rene prosesser i hjernen.
«Skrevet som en rekke av intenst spennende fortellinger, lykkes boken med å utforske den forestående nevrorevolusjonen og dens noen ganger skremmende konsekvenser.» BBC Focus Magazine
Lone Frank er dansk forfatter og vitenskapsjournalist med bakgrunn som forsker og med ph.d. i neurobiologi.
«En kyndig og uhyre velskrivende forskningsformilder.» Politiken
«Best of all, her hesitant participation in experiments - from having a neurologically induced religious experience to learning the secrets of empathy - along with brutally honest descriptions of the experts, add a welcome dose of humour.» New Scientist
«Formidabel videnskabsformidling. » Jyllands-Posten
«En af de mest øjenåbnende og vel også vigtige populær-videnskabelige udgivelser, der længe har set dagens lys i Danmark. » Berlingske Tidende
Forlag Spartacus
Utgivelsesår 2015
Format Innbundet
ISBN13 9788243008267
EAN 9788243008267
Språk Bokmål
Sider 284
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En stort sett interessant bok om hjernen og hjerneforskning på forskjellige plan som f.eks. løgn, lykke, moral og økonomi som jeg ikke kan huske å ha lest om i andre bøker om hjernen.
Når det er sagt så er forfatteren en selvskreven ateist og gir religion søplebøtteadressen. Hun henviser til ateister som Richard Dawkins, Sam Harris og Daniel Dennet m.f. som folk som gjør det bra når det kommer til å bekjempe religion. Dette viet hun et ganske langt kapittel og mere til og mener at hjerneforskning kan gi svar på de religiøse opplevelsene som en salig kjemisk mikstur. Jeg synes ikke hun klarer å forklare seg godt nok og det at man kan fremkalle visse religiøse opplevelser ved å pirre et spesielt sted i hjernen gjør ikke religion, i mitt tilfelle kristendommen usann. Kristendommen baserer seg ikke først og fremst om dype åndelige opplevelser men på Jesu oppstandelse som et historisk fenomen. Det finnes flere apologeter som kan vise til en overlegen troverdighet rundt historisiteten av oppstandelsen.
Lone Frank er en iherdig evolusjonist og gir ofte evolusjonen æren i form av mange «just so» historier uten empirisk dekning. I tillegg skriver hun noe feilaktig om ID bevegelsen. Den baserer seg ikke på en kristen visjon, men er mer nøytral rundt Skaperens identitet. Forfatteren tar også for seg moralfilosofi inn i hjernedebatten. Lone Frank mener også feilaktig at mennesket ikke har en sjel, men kun er biologisk masse.
En annen ting er at hun sier at vi nedstammer fra en linje av aper. Sier en kreasjonist at evolusjonister tror vi stammer fra apene så sier de at det er feil og påpeker at de bare har felles stamfar. Denne feilslutningen har jeg sett i et par andre bøker jeg også har lest i den siste tiden. Kanskje det er innafor å hevde at vi stammer fra apene igjen?
Tross slike ting så prøver jeg å overse det litt og fokusere på de interessante og givende delene av boken og hjerneforskningen.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket