Kjærlighetsbrev

av (forfatter).

Oktober 2023 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 6.00 (1 terningkast.)

7 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Ellen E. Martols eksemplar av Kjærlighetsbrev

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Biografier o.l.

Lesedato

2023

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

"Denne boken kan ses som et litterært erindringsarbeid, et forsøk på å gjenopprette en forlatt plass på kartet - stedet kjærlighetsbrevet en gang bebodde."

Hva er et kjærlighetsbrev? Og hva er forbindelsen mellom kjærlighetsbrevet og litteraturen? Gjennom sine lesninger av brevvekslingene mellom Erik og Amalie Skram, Jonas og Camilla Collett, Olav H. Hauge og Bodil Cappelen, samt Karen Blixens brev til sin bror om forholdet til Denys Finch Hatton, viser Tone Selboe hvordan brevets kjærlighetsspråk er farget av litteraturen - fremfor alt romanen - og hvordan forfattere har brukt brevet til å utvikle tanker og motiver som i stor grad preger verkene deres. I lys av kjærlighetshistoriene som fortelles, undersøker Selboe hvordan brevskrivingen former forfatternes syn på verden og på kjærligheten. Det handler om ulike tiders vilkår for kjærligheten, og hvor forskjellig de rammet kjønnene, om holdningen til ekteskapet som institusjon, om kvinnesak, politikk og følelsesliv.

"Kjærlighetsbrev" er en medrivende og innsiktsfull bok om brevet, litteraturen og kjærlighetsspråket, og om en måte å tenke og meddele seg på som kanskje er i ferd med å forsvinne.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2023

Format Innbundet

ISBN13 9788249526376

EAN 9788249526376

Omtalt person Amalie Skram Olav H. Hauge Karen Blixen Camilla Collett Bodil Cappelen

Språk Bokmål

Sider 340

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 0 0 0 0 0

Bokomtaler

Her er gjengitt og kommentert kjærlighetsbrev mellom kjente litterære par: Camilla Wergeland og Jonas Collett, Amalie og Erik Skram, Karen Blixen, samt Olav H. Hauge og Bodil Cappelen. Og det er bare å gi seg over, - ingen romaner slår levd liv! Dette er da også en av brevskriverne, Erik Skram, helt enig i, - han skrev: «Vil Du være enig med mig i, Amalie, at bryde Dig snavs om alle Romaner i Verden, når man kan få autentiske Brevsamlinger fra betydelige Mennesker? Jeg foragter Romaner og elsker Breve!»

Dette er jo brev skrevet av «betydelige Mennesker», - diktere og litterater som bruker språket bevisst og med et analytisk syn på deres forhold, man kan til tider oppleve brevene som et forstadie til senere romaner. Og ikke nok med det, her kommer vi helt inn i det innerste indre hos disse menneskene, - ikke bare til deres dype kjærlighet, men også til deres sjalusi og frykt. Samt, ikke minst, til deres tanker om forholdet mellom mann og kvinne, - tanker som viser utviklingen på det området gjennom over hundre år. Tone Selboe viser oss dette gjennom sine presentasjoner av utsnitt av brevene, samt gjennom hennes egne kommentarer som utgjør hoveddelen av boken, - og det er så kloke og velformulerte observasjoner, at det er en fryd! Jeg er dypt berørt og rørt, - en soleklar sekser og favorittbok for meg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Katti Anker Møller - å bestemme over livet" av Hege Duckert
  • "Fuglesang - 150 norske fuglearter" av Lars Svensson
  • "Gjenferdet av Alexander Wolf" av Gajto Gazdanov
  • "Som svaler kom de" av William Maxwell
  • "Den som henger i en tråd" av Nini Roll Anker
  • "Din stund på jorden" av Vilhelm Moberg
  • "Kvinnen og den svarte fuglen" av Nini Roll Anker
  • "Kvinnen på Wildfell Hall" av Anne Brontë
  • "Det regnet fugler" av Jocelyne Saucier
  • "Regn i november" av Auður Ava Ólafsdóttir
  • "Av lys er du kommet - roman" av Britt Karin Larsen
  • "Den gode jord" av Pearl S. Buck
Alle bokanbefalinger for dette verket