Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Billedromanen handler om en familie, bestående av mann, kone og barn som bor i Soft City. Vi følger dem gjennom en hverdag fra de står opp og går på jobb, til de legger seg.
Omtale fra forlaget
Billedromanen handler om en familie, bestående av mann, kone og barn som bor i Soft City. Vi følger dem gjennom en hverdag fra de står opp og går på jobb, til de legger seg.
Forlag No Comprendo Press
Utgivelsesår 2008
Format Heftet
ISBN13 9788291187785
EAN 9788291187785
Språk Engelsk
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Årets vakreste bøker 2009
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
På slutten av 60-tallet klekket Pushwagner ut Soft City sammen med forfatteren Axel Jensen. Axel Jensen samarbeidet med Pushwagner om illustrasjoner til enkelte av bøkenes sine. Soft City var lenge borte, men ble gjenfunnet og til slutt utgitt som grafisk roman i 2008.
Soft Ciy er en samfunnskritisk og deprimerende framtidsskildring. Alt er grått og ensformig. Dag Solstad har sagt om Soft City at “vi har glemt fremmedligjørheten og reduksjonen av det mennesklige i samfunnet” og at Soft City “gjør oss oppmerksomme på sløvheten i oss selv”.
Gjennom en familie bestående av mor, far og barn får vi innblikk i hverdagslivet i Soft City. Mor er husmor, eller “Facade Opera” som de kalles. Far har hatt, frakk og stresskoffert og jobber i krigsindustrien. Dagen er evinnelig ensformig og en får et klart inntrykk av at alt vil gjenta seg i det uendelige. Det finnes ikke muligheter for utskeielser eller subkulturer. Alt er kontrollert, selv det tilfeldige.
Det overraskende og utmattende ved Soft City er at det tilsynelatende ikke er noen som tar det ille opp at samfunnet er slik. kanskje kan noen drømme seg bort, men vi får ingen klare fornelmelser av at Soft Citys innbyggere føler avresjon mot hverdagen sin. Tvert imot er de fornøyde når de kan våkne om morgenen og endelig være tilbake i virkeligheten.
Soft City føles smertefull aktuell i dag også, førti år etter at den ble til. Vi kan spørre oss selv om vi etterstreber et samfunn der alt er tilsynelatende strømlinjeformet og perfekt. Et sted hvor alle bør, eller skal være like? Vi skal ha fin jobb, fine meninger, fin kjæreste, fin facebookside, fin utdannelse, fine klær, fin mobil, fine barn, fint utseende, fine manerer. Altså følge den motstandsløse og behagelige malen. Bli forbausende like og enige – uten helt å skjønne hvorfor det bør være slik. På den måten er Soft City en tankevekker i forhold til vår egen hverdag. Den gjør oss oppmerksomme på en sløvhet i oss selv, slik Solstad formulerer det.
Ettersom jeg altfor sjelden har nok timer i døgnet til å lese det jeg har virkelig lyst til, trenger jeg en liste over hva jeg skal kose meg med i juleferien :) En del leser jeg om igjen, man får safe når man har bare en uke fri :)