Ingen bror får bli igjen

en kamptolks beretning om krigen i Afghanistan og Norges svik

av (forfatter) og Jon Gangdal (forfatter).

Gyldendal 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (8 terningkast.)

32 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Barb Lamprecht Wangs eksemplar av Ingen bror får bli igjen - en kamptolks beretning om krigen i Afghanistan og Norges svik

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

sakprosa

Lesedato

2016

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Sterk historie fra krigen i Afghanistan, sett fra afghansk side. 17 år gammel ble afghaneren Faizullah Muradi rekruttert som tolk for de norske kampstyrkene i Afghanistan. I løpet av sine to år i aktiv tjeneste var Faizullah involvert i noen av de hardeste kampene norske militære enheter har utkjempet. Da Norge trakk seg ut ble han overlatt til seg selv. Soldatløftet "ingen bror får bli igjen".viste seg å være.tomme ord..Faizullah ble.sporet opp av Taliban, som truet ham og familien på livet. Etter en dramatisk flukt organisert av menneskesmuglere via Iran, Hellas og Italia kom han omsider til Norge. Her håpet han å få asyl, men.i mai.2014 ble han hentet av politiet i Mandal og satt på første fly ut av landet. Utsendelsen førte til stort oppstyr i mediene, sterke reaksjoner fra opposisjonen på Stortinget, og voldsomme protester fra soldatveteraner. Dette er Faizullahs egen historie, skrevet i samarbeid med forfatteren Jon Gangdal. .«Godt fortalt Afghanistan-historie med en reflektert hovedperson det er verdt å lytte til. Jon Gangdal har gjort et glimrende jobb med å disponere stoffet ... Muradi fremstår som en reflektert og lite dogmatisk jeg-forteller ... «Ingen bror får bli igjen» er et leseverdig dokument over hvilke konsekvenser Norges krigføring har hatt for andre menneskers liv, og hvordan ansvarsfraskrivelse ble viktigere enn å beskytte mennesker vi selv utsatte for fare.» Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende «Det er karaktertegningen som gjør historien om kamptolken til noe mer enn skvær allmennlitteratur, for Gangdal lykkes med å tegne hovedpersonen som et komplekst menneske.» Freddy Fjellheim, Klassekampen

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788205486355

EAN 9788205486355

Genre Personlige beretninger

Omtalt person Faizullah Muradi

Språk Bokmål

Sider 300

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 4 4 0 0 0

Bokomtaler

En gripende historie fra den unge kamptolken som jobbet i 2 år for de norske styrkene i Afghanistan. Faizullah Muradi var med på kamper mot Taliban. Da han sluttet som kamptolk, fikk han og familien trusler. Han kunne ikke lenger være i Afghanistan. Dette er hans personlige historie om hvordan han måtte flykte, og hans reise fra Afghanistan, via Italia til Norge.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Makt er som marihuana og morfin; jo mer du får, desto mer trenger du.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Vi hadde heldigvis alle lærebøkene fra den gamle skolen hjemme hos oss, og siden faren min ikke hadde noen jobb, kunne vi lære alle fagene hjemme. Jeg syntes historie og geografi var mest spennende. Vi lærte blant annet at Norge hadde seks måneders natt om vinteren og seks måneders dag om someren. Jeg lurte på om nordmenn lå og sov hele vinteren. Hvordan kan de da spise? Hvordan kommer de seg på do? Og om sommeren, sover de ikke i det hele tatt? Mor og far kunne ikke svare på disse spørsmålene, de svarte bare at Norge var et rart land.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Vi muslimer må først lære hvordan vi skal holde fred med hverandre! Da kommer resten av seg selv.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hat som er framkalt av gamle traumer, er et dårlig utgangspunkt for å gå i krig. Jo mer opptatt du er av å drepe, desto større sjanse er det for selv å bli drept.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er vondt å oppdage at vi afghanere ikke kan skylde på andre enn oss selv for den tragiske situasjonen landet vårt fortsatt er i.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I Afghanistan kan du ikke stole på noen, selv ikke venner. Folk skifter side og snur kappen etter vinden hele tiden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nå møtte jeg kamerater som hadde måttet stenge seg inne i seg selv for å verge seg mot krigens redsler, fordi de hadde sett så altfor mye. Bare ved å ruse seg eller fortsette å krige kunne de få en følelse av frihet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ingen politiker treffer bare kloke avgjørelser, og ingen sjef kan lage regler som kan dekke alle situasjoner. Det jeg ikke kan forstå, er at det skal være så vanskelig å snu, selv når en vet at en er i ferd med å kjøre seg fast. Alle som har vært i krigen, vet at troen på egen ufeilbarlighet skaper de farligste situasjonene. Derfor var det så viktig å lytte, ikke bare på sambandet til fienden, men også til alle i eget lag som hadde en oppfatning av hva som var det riktige å gjøre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dypest sett er rasistiske uttalelser mer tragisk for rasistene enn dem de er ment å gå ut over, fordi de åpenbarer engstelige, lukkede og avstumpede sinn. Et menneske som ikke kan tåle annerledeshet, tåler neppe seg selv så veldig godt heller.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det eneste som gir en flyktning en følelse av verdighet, er drømmen om alt han ikke har - og dessverre sjelden får, enten han havner i en av de store flyktningleirene rundt Middelhavet, eller forsøker å ta seg til et av Europas rike land.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Krig og kjærlighet" av Erik Elden
  • "En norsk terrorist - portrett av den nye ekstremismen" av Lars Akerhaug
  • "Søsken til evig tid" av Ivar Myklebust Longvastøl
  • "Hymne til friheten" av Flemming Rose
  • "Fryktens makt - frihet eller taushet i terrorens tid" av Vebjørn Kroll Selbekk
  • "Der andre tier" av Sylvi Listhaug
  • "Nittenåttifire - min vei inn i scientologiens dypeste hemmeligheter - og ut igjen" av Geir Isene
  • "Ut av mørket - fangenskapet og flukten fra IS" av Sophie Kasiki
  • "Blekk og blod - ei familiekrønike fra Midtausten og Noreg" av Walid al-Kubaisi
  • "Islamisten - hvorfor jeg ble med i den radikale islamistbevegelsen, hva jeg opplevde og hvorfor jeg forlot den" av Ed Husain
  • "Aksjonen - thriller" av Rune Nøstvik
  • "Skyldig - til det motsatte er bevist" av Roger Pihl
Alle bokanbefalinger for dette verket