Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
"Naturlige årsaker" er en sylskarp polemisk skildring av hvordan vi bekymrer oss altfor mye for det uunngåelige: døden. En etter en river Barbara Ehrenreich ned vedtatte doktriner - de trendene som har veiledet oss i våre forsøk på å oppnå et langt liv i en sunn og frisk kropp. Vi kan kjøpe overprisede produkter mot aldring eller ty til kosmetisk kirurgi, vi kan spise mer grønnkål eller fordype oss i meditasjon og åndelige øvelser, men alt dette gir ikke annet enn en illusjon av kontroll.
Ehrenreich støtter seg på et bredt utvalg av kilder, fra personlige erfaringer og egen faglige bakgrunn innen fysikk og biologi til populærkultur og aktuell vitenskapelig litteratur, når hun tar for seg måtene vi er besatt av døden, kroppen og helsen på. Hun skriver både morsomt og bitende skarpt om vår tids tilsynelatende uløselige problem: Hvordan akseptere at vi er dødelige - og samtidig fryde oss over det livet vi faktisk lever.
Forlag Oktober
Utgivelsesår 2019
Format Innbundet
ISBN13 9788249520428
EAN 9788249520428
Språk Bokmål
Sider 265
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Vidd og polemikk samt litt vitenskap og filosofi.
Ehrenreich spenner vidt i denne boka. I de innledende kapitlene tar hun nådeløst for seg skjevheter i det amerikanske helsetilbudet. Trass i sykehusenes og andre aktørers store ressursbruk, opplever store befolkningsgrupper svekket helse og lavere forventet levealder.
Deretter er det selvhjelpsguruene som får gjennomgå for sine ideer om at «mindfulness», riktig kosthold, mosjon og positive innstillinger skal forlenge livet ditt. Stort sett mangler disse forfatterne bevis for at oppskriftene deres virker. Med sitt klasseperspektiv leverer hun paradoksalt nok argumenter for arbeidsfolks rett til å rett til å ta seg en røyk. Selv går hun som andre i middelklassen på treningsstudio.
Satiren i første del avløses av en serie kapitler om kroppens biologi. Hva kan det komme av at immunforsvaret også omfatter egenskaper som virker nedbrytende? Her får vi et sammendrag av den faglige utviklingen på et vitenskapelig område som Ehrenreich åpenbart kjenner godt. Overraskende siterer hun også en klassiker: Mikrobejegerne av Paul de Kruif (1926) som jeg husker fra høytlesning i naturfagtimene på min danske skole på 1950-tallet.
Boka avsluttes med noen filosofiske kapitler om forholdet vårt til døden. Dette var såvidt jeg vet hennes siste bok. En fin avslutning på et vitalt og radikalt forfatterskap.
Veldig interessant og tankevekkende bok.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketTren seks dager i uken resten av livet. Beklager, men sånn er det bare. Ikke rom for forhandlinger. Ingen unnskyldninger. Ingen påskudd. Seks dager i uken, skikkelig trening, helt til du dør. (Oversatt sitat fra Crowley og Lodge: Younger Next Year, New York 2004, s.49)
Ehrenreichs kommentar: «Prisen for overlevelse er endeløst slit.» (side 190).
I både folkehelse- og personlig helseperspektiv gir det mye mer mening å lete etter problemer som kan forebygges enn å investere enorme ressurser i behandlingen av av de svært syke.
Den som unnlater å følge [de medisinske] rådene, ber om en tidlig død. Eller sagt på en annen måte — hvert dødsfall er det nå mulig å tolke som selvmord.
I den tiden som gjenstår, er jeg tilfreds med å være en forgjengelig celle i et større menneskelig overvesen.