Ingen lesetilstand
Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorden, en ung gutt som aldri er blitt meldt savnet. Etterforskningen av drapet avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet, og truer med å avsløre hemmeligheter som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda. Lensmann Bengt Alvsaker må grave dypt i bygdas ugjerninger og utbredte fordommer for å finne ut av sannheten om hva som skjedde, den gang for tretti år siden. Anmelderne mener: «Agnes Lovise Matre gjør det igjen, leverer en spenningsmettet roman fra et landskap hun kjenner og med troverdige karakterer vi stadig blir bedre kjent med samtidig som uhyggen dominerer. (…) Hun fanger leseren fra første side.» Mette Bleken, Hardanger Folkeblad «Velskrevet om homohat i Hardanger. […] … brikkene faller på plass i dette velkomponerte puslespillet.» Truls Horvei, Haugesunds avis «Forrykende krim fra Hardanger. […] Bygdekrim er en subsjanger innen kriminallitteraturen som mer eller mindre ble oppfunnet av Kolbjørn Hauge fra Finnøy. […] Agnes Lovise Matre som er fra Osterøy og bor i Haugesund, har skrevet tre kriminalromaner fra Hardanger med Bengt Alvsaker i hovedrollen. Hun er en verdig arvtaker etter Hauge og andre pionerer innen sjangeren, og det er forfriskende å lese norsk krim som ikke foregår i eller rundt Oslo. Det er noe med lynnet og folkene som er annerledes, og de tette og kvelende miljøene der alle kjenner hverandre som gjør seg så godt i en krim.» Marit Egaas, Stavanger Aftenblad
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2021
Format Innbundet
ISBN13 9788205541047
EAN 9788205541047
Serie Bengt Alvsaker (3)
Genre Politi og detektiver Krim
Språk Bokmål
Sider 364
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
BOKOMTALE: Uvigslet jord av Agnes Lovise Matre. Leseeksemplar fra forfatteren
Marte har nettopp kjøpt seg et hus i en liten bygd, og er ute og arbeider i hagen, da hun plutselig finner beinrester fra et menneske. De viser seg å være tretti år gamle. Lensmann Bengt Alvsaker får saken, og den viser seg og være både større og mer komplisert enn det som de først trodde. Homofili er et hett tema i denne boka, og bygdedyret er selvsagt på plass.
Dette er en kjempebra bok. Historien er lettlest og orginal. Det er umulig å ikke bli fanget inn i historien, og det er like umulig å legge den fra seg. Få med deg denne!
Matre leverer igjen! Starter ganske rolig, men ganske snart tar det av så jeg nesten ikke klarte å legge boka fra meg! Det var ikke helt vanskelig å avsløre ting underveis her, men allikevel - godt språk og en rivende spennende fortelling gir full pott fra meg!
Liker stilen, spennende krim.
Har lest en god del bøker av Matre oppgjennom årene, både enkelstående bøker og bøkene om Bengt Alvsaker. Har ikke likt alle bøkene hennes, men de fleste og synes Uvigslet jord i skrivende stund, er hennes beste hittil.
Skrudd opp spenningen i serien med noen hakk
De andre bøkene om Bengt Alvsaker er Skinnet bedrar og Iskald. Iskald er nok boka jeg liker minst i denne serien så langt. Syntes ikke temaet var spesielt interessant å lese om. Men det var det i Uvigslet jord. Det meste av handlingen var medrivende og engasjerende, selv om begynnelsen var vel rolig og avslutningen hadde en avslutning jeg ikke har spesielt sansen for. Bortsett fra det, er dette en god krim, som er verdt å sjekke, og bøkene kan også fint leses frittstående, siden bøkene inneholder bakgrunnshistorier om hovedpersonene. Men det spørs jo hva man foretrekker som leser. Personlig er jeg ikke så nøye når det gjelder krimbøker. De kan fint lese uavhengig av hverandre. Man skjønner sammenhengen uansett.
Cold case har alltid vært fascinerende for min del. Med dagens teknologi, er det større muligheter å finne bevis enn før i tiden. Uviglset jord inneholder også cold case. Handlingen vipper mellom 1983 og 2018. Det meste av handlingen foregår i Øystese som er stort sett et fredelig sted, men i boka kan det være et snevert sted, spesielt når det er snakk om de homofile, noe som er et tema i boka. Både når det gjelder 1983 og 2018. I 2018 gjør en kvinne grovarbeid i hagen og det er et slit. Hun får sjokk da hun kommer over noe som ligner benrester. Bengt Alvsaker og hans makker Lars, får beskjed om å dra dit for å undersøke saken nærmere. En person skal ha blitt forsvunnet i 1983. Problemet er at ingen vet om noe har skjedd ham, eller om han dro på grunn av personlige årsaker. Er det samme personen som er blitt funnet i hagen, eller er det noen andre?
Samtidig skjer det noe tragisk i politimiljøet. En nær kollega av Bengt og de andre forsvinner, og det er svært ulikt den personen det gjelder å forsvinne uten å gi beskjed. De er redde det kan ha noe med saken de jobber med å gjøre. Alvsaker får det svært travelt på jobb, og samtidig har han konfirmasjonen til Thomas å tenke på. Hvordan skal han få tid til alt?
Et sårbart tema
Vekslingen mellom 1983 og 2018 er gjort på en ryddig og oversiktelig måte. Man mister ikke tråden. Det var også spennende å lese om hvor lite ting har forandret seg når det gjelder syn på de som har en annen ledning, og dette beskrives på en troverdig og sårbar måte. Syntes at 1983 delen fikk litt mindre plass enn 2018 delen, og kunne godt ha tenkt meg å lese mer om den gjengen. Syntes det var mer drivende en politipersonen som forsvant. Det har sin viktige del i handlingen det også, selvfølgelig, men synes ofte at fortid er mer spennende å lese om enn nåtid. På enkelte områder har lite forandret seg.
Det er helt tilfeldig at jeg valgte å lese Uvigslet jord i juni, som er Pride måneden for noen. Denne tredje boka om Bengt Alvsaker og gjengen hans tar opp et aktuelt tema, er faktisk en krimbok med spenning og lett å leve seg inn i. Det eneste som trakk ned litt for meg var at 1983 delen var litt lite i forhold til den andre delen, og avslutningen var ikke helt min stil. Den ble litt for opplagt, men syntes ikke at det ødela resten av boka på noen måte. Matre beviser med Uvigslet jord at hun er en stemningsfull krimforfatter.
Fra min blogg: I Bokhylla
Denne kom eg ikkje inn i, synest det var for slapt språk..
Jeg liker bøkene til Agnes Lovise Matre og denne er intet unntak. Det er gode miljøskildringer med handling fra bygdene i Hardanger og lett å leve seg inn i handlingen. Denne bare måtte jeg prioritere i helgen, ga først en femmer, men sannelig fortjener den at jeg triller en sekser!
Jeg hadde nok litt høye forventninger til denne bygdekrimmen, fordi jeg har lest flere bøker av Agnes Matre tidligere. Hun er en dyktig forfatter, har et godt språk og alltid spennende karakterer. Men jeg syntes starten her var usedvanlig treg, holdt på å legge den fra meg. Glad jeg ikke gjorde det, for den tok seg meget godt opp på slutten. Boka havnet mellom fire og fem på terningen for meg. Med en litt mer spennende start, hadde den havnet et hakk opp.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketBøker eg har lest/hørt i 2023.
2023 var dessverre eit år med dårlig leselyst,
men då er det godt at det finnes lydbøker.