Rookie

av (forfatter).

Aschehoug 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.59 (17 terningkast.)

36 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Vibeke Stokkas eksemplar av Rookie

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Barnebøker

Lesedato

2013

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

For første gang skriver Stein Morten Lier thriller for ungdom. Resultatet er en intens, spennende fortelling om Tinius, som tar sakene han kommer over i egne hender. Han er en fersking - en rookie - når det gjelder etterforskning og politiarbeid, noe som fører til at han kommer opp i farlige situasjoner. Nå havner Tinius midt i en kriminalsak da han oppdager at Malin i klassen har kontakt med en eldre mann på facebook.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788203255304

EAN 9788203255304

Serie En Tinius-thriller (1)

Genre Thrillere

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 150

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 9 6 1 0 0

Bokomtaler

Slett ikke dum ungdomskrim! Selv om jeg tidlig gjetta hvem den skyldige er, var det uklare momenter nok til å holde spenningen oppe. Og hovedpersonen er akkurat så teit og uansvarlig at han er en troverdig tenåring. ;-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Som ungdomsinspirator på bibliotek hoppet jeg nesten ut av mitt eget skinn av denne boka! Fantastisk å benytte seg av til gutter som ikke gidder å lese :) Denne serien kommer jeg til å elske!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

«Da han svingte inn [i] sin egen vei, fikk han øye på en mann som sto skjult bak en trestamme rett ved rekkehuset. Det så ut som om han gjemte seg. Tinius fikk frysninger. Han slo blikket ned, gikk rolig videre og holdt øye med fyren mens han forsøkte å notere seg så mye som mulig om ham: klær, utseende, spesielle kjennetegn. Men det var ikke mye han så. Skyggene slukte mannen.» Rookie

I de siste årene har flere og flere av mine favorittkrimforfattere og en del andre krimskribenter som jeg ennå ikke har fått smak for, begynt å skrive krimbøker for ungdom. Harlan Coben gjør det. John Grisham gjør det. James Patterson gjør det, selv om ikke akkurat det overrasker; mannens penn kan sjeldent la være å gulpe opp noe for hvert marked, hver måned; til og med når hver utgivelse skreller av et lag av den lille respekten jeg har igjen for forfatterskapet hans.

Her hjemme har Jørn Lier Horst startet å skrive for ungdom. Det samme har Stein Morten Lier.

Liers første bok i Tinius-serien, heter Rookie. Der introduseres vi for tenåringsgutten Tinius: Han er alenebarn, bor med moren som er ansatt i Vold og Sedelighetsavsnittet, og siden eplet ikke faller langt fra treet går Tinius med en dårlig skjult drøm om å bli etterforsker.

Drømmen har likevel ikke gjort ham til en Nancy Drew. Han kan like mye om lover og regler og etterforskningsmetoder som enhver som ser på krimserier. Han leser nemlig ikke. Det gjør Malin, lærerens kjæledegge og kanskje en fremtidig kjæreste. Men ikke i denne boken. Ikke etter at hun sladrer til læreren om at Tinius har hacket Facebooksiden hans og endret og tilføyd en del ting til informasjonen som ligger der.

Overtredelsen fører ikke til utvisning. I stedet åler Tinius seg enkelt unna trøbbel ved å henvise til prinsippet om at han er uskyldig til det motsatte kan bevises. Moren er enig, feier hendelsen under teppet og sender læreren vennlig på dør. Dessverre er dette noe som gjentar seg litt for ofte i boka, noe som undergraver alvoret av det som foregår.

I et forsøk på å finne noe flaut som han kan bruke mot Malin, hacker Tinius Facebooksiden hennes. Han finner først ingenting utenom det vanlige, men så kommer han over en ekstern gruppe som er opprettet av en mann som kaller seg Andreas Lund, en mann Tinius mistenker for å ha uhederlige hensikter.

Omtrent samtidig herjer en sex-forbryter i området. Mannen lokker jenter i bilen sin og misbruker dem. Etterforskerne, ledet av en av morens kolleger, tror at gjerningsmannen og oppretteren av Facebookgruppen er en og samme mann. De er også nokså sikre på at han har peilet seg ut Malin som sitt neste offer, og jobber med å lure henne i en felle.

Tinius bestemmer seg for å ta affære, lokke ut forbryteren fra skjulet sitt ved å utgi seg for å være Malin. Ikke overraskende setter denne naive og amatørmessige atferden livet hans i ekstrem fare.

«Rookie» er kort, kjapp, ofte spennende og rett på sak. Jeg hadde forventet meg en bok med samme alvorsnivå som Cobens bøker Mickey Bolitar-bøker, i det minste en bok med et mer komplekst plott enn det «Rookie» byr på. Dermed var jeg dømt til å bli skuffet. Jeg tror det er like mye min feil som forfatterens.

Mitt råd er derfor at du senker ned forventningene betraktelig. Da vil du få mer ut av den enn jeg gjorde.

Helt ordinær.

Tittel: Rookie
Utgitt: 2012
Forlag: Aschehoug
Sider: 150

Terningkast: 3

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Wow! Knakende god, ganske lettlest, thriller for ungdom! Spennende fra første side og historien tar noen vendinger underveis gitt! Dessverre et veldig aktuelt tema, men den viser også at alt kanskje ikke er som man tror...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Skuddet" av Stein Morten Lier
 • "Morten og Mahdi forever" av Kim Fupz Aakeson
 • "Pyro" av Stein Morten Lier
 • "Forsvunnet på jorden" av Nicolai Houm
 • "Hodeløs - ikke få panikk, ikke mist hodet" av Kjetil Johnsen
 • "På flukt" av Tim Bowler
 • "Slå tilbake" av Tim Bowler
 • "Ingen andre enn oss" av Mari Moen Holsve
 • "Mysterieklubben og ubåten" av Patrik Bergström
 • "Fotballfeber" av Ronny Solvik Engebretsen
 • "Min vidunderlige død" av Jenny Jägerfeld
 • "Latino king" av Bibi Dumon Tak
Alle bokanbefalinger for dette verket