Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen

roman

av (forfatter).

Forlaget November 2020 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 3.92 (24 terningkast.)

56 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Tor Arne Dahls eksemplar av Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

romaner

Lesedato

2020

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Det er en opplevelse av nestenavsløring, lyset mitt er slukket, jeg ligger i sengen, jeg ser silhuetten av moren min i døråpningen, det står et svakt lys rundt henne fra lampetten i gangen, hun setter seg på sengekanten og spør om det er jeg som har tatt alle dissepengene, alle disse sparepengene til snekkeren. Avsløringen liksom reiser gjennom meg uten å stanse, den er som et varsel, og som en hån, noe jeg skal rekke å se før det forsvinner igjen, som noe opplyst som passerer i mørket. Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen handler om en gutts oppvekst på Haslum i Bærum på 1970-tallet, en oppvekst preget av overgrep, stjeling og lengsel etter tilhørighet. Det er en dypt fascinerende og elegant komponert roman om fortielse, skyld og soning - og om det taptes plagsomme nærvær og minnenes forvaltning av det.

Omtale fra forlaget

«Rett og slett stor fortellerkunst og en imponerende debut!» Marius Wulfsberg - Dagbladet

«Brennbart og desidert ømtålig. Men behandlet med høylitterært språkligraffinement.» Finn Stenstad - Tønsberg Blad

Det er en opplevelse av nestenavsløring, lyset mitt er slukket, jeg ligger i sengen, jeg ser silhuetten av moren min i døråpningen, det står et svakt lys rundt henne fra lampetten i gangen, hun setter seg på sengekanten og spør om det er jeg som har tatt alle dissepengene, alle disse sparepengene til snekkeren. Avsløringen liksom reiser gjennom meg uten å stanse, den er som et varsel, og som en hån, noe jeg skal rekke å se før det forsvinner igjen, som noe opplyst som passerer i mørket.

Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen handler om en gutts oppvekst på Haslum i Bærum på 1970-tallet, en oppvekst preget av overgrep, stjeling og lengsel etter tilhørighet. Det er en dypt fascinerende og elegant komponert roman om fortielse, skyld og soning - og om det taptes plagsomme nærvær og minnenes forvaltning av det.

«En like klassisk som sterk romandebut...En overraskende fruktbar leseropplevelse som peker lukt inn i helt akutte relevante problemstillinger.» Ane Farsethås - Morgenbladet

«Debutanten tar kunsten å se seg selv utenfra til svimlende høyder...Sjelden leste man en roman så breddfull av selvrefleksjon, av refleksjon omkring romanen som kilde til erkjennelse.» Fartein Horgar - Adresseavisen

«Avgunnen mellom hukommelse og virkelighet blir synlig i en imponerenderoman...» Even Teistung - Klassekampen

«Per Marius Weidner-Olsen leverer en uhyggelig og særegen oppvekstskildring...Språket er intenst og fartsfylt, og samtidig sanselig og poetisk. Dette er bunnsolidlitteratur, snedig komponert, nydelig skrevet.» Ellen Sofie Lauritzen - Dagens Næringsliv

«Rett og slett ein særs imponerande debut...dei færraste er like modige og ambisiøse, både i form og innhald.» Leif Tore Sædberg - Stavanger Aftenblad

Bokdetaljer

Forlag Forlaget November

Utgivelsesår 2020

Format E-bok

ISBN13 9788230348307

EAN 9788230348307

Omtalt tid 1970-1979

Omtalt sted Bærum

Språk Bokmål

Sider 226

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 8 6 7 1 1

Bokomtaler

Det er vanskelig å skille boken fra historien rundt når det gjelder denne romanen. De fleste av oss fikk med oss de strålende anmeldelsene og nominasjoner til litterære priser, så kom fallet; forfatteren hadde en historie omtrent som hans egen. Men med rollene snudd opp ned; han var den voksne som benyttet sin maktposisjon til å oppnå sex. For oss som har internalisert at forfatteren er død og at skjønnlitteraturen står på egne ben, fikk hele litteratursyn seg et skudd for baugen når forlaget så bryter med forfatteren.

Romanen er utrolig velskrevet og rent litterært er det en strålende debut. Historien beskriver skyggedaler, grenseoverskridelser og skyld. Synsvinkelen ligger hos den unge gutten som blir utsatt for grenseoverskridende atferd og som selv også utviser det. Han stjeler, bryter seg inn hos leietakere og er i det hele tatt en usympatisk tenåring. Det ligger en usikkerhet og en sårhet som vi kan ane, men som ikke er tydelig uttalt. Han blir utsatt for seksuelle overgrep, men deler på skylden med overgriperen. Det er to ulike overgripere, og der den ene beskrives litt som en stakkarslig voksen mann som betaler for sine overgrep med varer og tjenester, det andre har mer preg av en ung gutts seksuelle fantasier. Selv om det fremstilles slik, anerkjennes det asymmetriske forholdet og kvinnens grenseoverskridelser.

Det er ikke til å fri seg fra at utenomlitterære betraktninger lett farger lesingen. Jeg synes likevel ikke at romanen bejubler seksuelle relasjoner mellom barn og voksne, eller at den slår fast en likeverdig relasjon eller skyld. Men det er ikke tvil om at den berører ubehaget, og at den berører ubehaget utenfor litteraturen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen. Per Marius Weidner-Olsen.
Denne omstridte boka skulle jeg ikke lese, men så fikk jeg tilgang til NLB, Lydbokavtalen. Lett å kaste ned, lett å høre, lett å la seg friste.
Synes begynnelsen var vanskelig, for her deler fortelleren skyld for overgrepene, som ikke inneholdt fysisk vold eller tvang, likt mellom barn og voksen. Fordi barnet/tenåringen gjorde seg tilgjengelig ville det. Han omtaler også unge tenåringer som ung ungdom. Liker ikke det. Her er ikke lange grafiske fæle beskrivelser. Jeg klarer ikke koble bort at forfatteren har en dom for å ha utnyttet sin posisjon for å oppnå sex med noen som er betydelig yngre. Vet ikke hvor ung, men det skurrer.
Hvis jeg skal forsøke å være objektiv, synes jeg her er veldig mye bra også. Han er flink å skrive, god å skildre en ung gutt på vei mot utenforskap med dårlig selvbilde på vei mot en småkrimminell framtid. God på beskrive negativ spenning, skam og skyld.
Problematisk bok med stor motstand

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ga meg svært lite. Uttværende og rimelig intetsigende tankegods.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bokas hovedperson vokser opp i Bærum på 70-tallet. Hverdagen virker normal og vanlig, men er det ikke. Han pirres av det ulovlige, både tyveri og overgrep. Overgrepene han utsettes for, virker ubetydelige for ham, for han hadde jo kontroll. De er heller ikke hovedfokus i historien.

Får ikke helt taket på hovedpersonen. Han virker usympatisk, og har ingen forklaring på hvorfor han stjeler penger. Han blir mistenkeliggjort av familien, men de gjør lite med det, noe som er lite troverdig med tanke på summen han stjeler.

Som voksen, prøver han å sette ord på alt dette, og fjerner det meste av skylden. Her blandes syndefallet inn, og det er litt ullent.
Godt språk, men det er lett å miste tråden.

Boka fikk strålende anmeldelser, og den ble nominert til Brageprisen. Så kommer sjokket - forfatteren fikk selv en overgrepsdom i 2003. Forlaget valgte dermed å bryte samarbeidet, og boka trykkes ikke opp i nytt opplag. Kontroversiell, og leses med andre briller av de som vet bakhistorien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oppskrytt oppvekstroman om usympatisk jeg-person.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Målet er minst 75 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Jordsøster - dikt" av Linda Klakken
  • "Mor forsvinner - roman" av Truls Unholt
  • "Lyden av fjell - roman" av Cathrine Evelid
  • "Ho sykla bort - og andre noveller" av Solfrid Sivertsen
  • "Ida & Oda og andre fortellinger" av Kristian S. Hæggernes
  • "Babetta" av Nina Wähä
  • "Det kunne vært verre - en Frank Bascombe-bok" av Richard Ford
  • "Ruinenes form" av Juan Gabriel Vásquez
  • "Stemmer fra Israel - prosa" av Finn Iunker
  • "Mørke dyr - roman" av Janne-Camilla Lyster
  • "De ufullendte" av Ellen Rømming
  • "Vandrefalken" av J.A. Baker
Alle bokanbefalinger for dette verket