Avstemningen er avsluttet 25.2.22. Resultatet viser stor spredning i valget av favorittbøker. Over femti titler fikk minst én stemme hver. Ellers fikk 12 bøker to stemmer hver, 3 fikk tre stemmer og én bok fikk alene 5 stemmer. Noen forfattere hadde to eller flere titler på favorittlista. Steinbeck fikk tilsammen 4 stemmer for sine tre romaner. Saramango fikk tilsammen to stemmer for sine to titler. Hundre års ensomhet av Gabriel García Márquez er med sine fem stemmer den klare vinneren i denne omgangen. (Jeg må ta forbehold om mulige feil i opptellingen).

Med dette resultatet bør vi gå en ny runde for å finne de fem beste bøkene?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 29 svar.

Det ligger an til ny avstemning, ja. Jeg foreslår at vi denne gangen korter ned lista og bare stemmer på de bøkene som har fått mer enn én stemme.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Beste bok-avstemingen.

Førsterunden i denne uhøytidelige rangeringen av favorittbøker viste som kjent en stor bredde. Bare et fåtall bøker fikk nok stemmer, minst to, til å få plass på kortlisten til neste avstemningsrunde.

Kortlisten består av:
1Q84 - Haruki Murakami
Beatles - Lars Saabye Christensen
Den fremmende / L’Etranger av Albert Camus
Dvergen av Pär Lagerkvist
Elskeren av Marguerite Duras
Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Márquez
Kairo-trilogien av Naguib Mahfouz
Kilden av Gabriel Scott
Markens grøde - Knut Hamsun
Mengele Zoo - Gert Nygårdshaug
Napolikvartetten av Elena Ferrante
Nattens brød av Johan Falkberget
Og dagen varer lenger enn et århundre av Tsjingiz Ajtmatow
På sporet av den tapte tid av Marcel Proust
To the Lighthouse / Til fyret - Virginia Woolf
Trolldomsfjellet av Thomas Mann
Verden av i går av Stefan Zweig
Øst for Eden av John Steinbeck

Før vi går til en ny avstemningsrunde for å få utpekt beste bok,vil jeg bare at vi forsikrer oss om at alle bøker med minst to stemmer er kommet med på lista. Er det noen titler som mangler? (Publisert 2.3.2022. Rettet 3.3.22).

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Beatles - Lars Saabye Christensen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Verden av i går -Stefan Zweig

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fin liste, - men jeg er jo dypt rystet over at det da bare er meg som har foreslått Kristin Lavransdatter! 😳😊

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og dermed er to av mine absolutt favoritt-forfattere ute av leken, Sigrid Undset og Jose Saramago. Etter nå å ha lest "Olav Audunssønn i Hestviken" skulle jeg gjerne ha stemt på han også :-)
Men jeg kan dels takke meg selv. Jeg trakk "Kristin Lavransdatter" til fordel for "Og dagen varer lengre enn et århundre" (vet ikke om den går videre). Og Marit H og jeg holdt på hver vår Saramago (de eneste som hadde han).
Vel, vel, får satse på at Johan Falkberget kommer høyt opp.

Enig med det du sier om at de foreslåtte bøkene er bøker som har gjort inntrykk på oss, og gjerne i yngre år. Derfor ikke så rart at mange er norske.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, - Olav Audunssønn kunne jeg også gjerne stemt på, men Kristin slår ham😊 Kanskje vi heller skulle stemt over favorittforfattere, - det får bli det neste gang😉 For meg har denne kåringen bidratt til to endringer i leseplanene. Jeg kom på Besettelse av A.S. Byatt, som jeg husker med svært stor glede, og som jeg nå har kastet meg over igjen, - og jeg nyter den like mye nå, mer enn tyve år senere😍 Og så har jeg gått til innkjøp av Hundre års ensomhet, som jeg jo skjønner jeg må lese, - tror ikke jeg har gjort det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Pussig hvor engasjert man kan bli. Nå prøver jeg å komme meg ned på jorda igjen:

Her på Bokelskere er det nå i overkant av 45000 medlemmer. I denne diskusjonen/prosessen er vi et par promille som deltar, tenker jeg etter litt forenkla hoderegning. Hva det endelige resultatet enn blir, vil det dermed ikke bevise annet enn at vi er en liten minoritet i en større sammenheng. Men litt spennende er det jo uansett ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sånn generelt sett synes jeg det er rart at det er foreslått så mange norske bøker til beste bok siste 125 år. Vi er bare et veldig lite land i den store sammenhengen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Beste bok?
Dette er en liste over personlige favoritter blant norske bokelskere. Listen til New York Times er preget av engelskspråklig litteratur. Egentlig er jeg overrasket over den store bredden også blant bøkene på kortlisten vår. Ny avstemning om de fem beste bøkene er underveis.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det har hele tiden blitt skrevet "beste bok siste 125 år", så også i overskriften på listen. Så, ja, beste bok - blant norske bokelskere :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er nå så, men det er nå her de fleste av oss har vokst opp, og vi har nok derfor blitt presentert for flere norske enn utenlandske bøker. Jeg tror de fleste har meldt inn de bøkene som har gjort sterkest inntrykk, og blant dem er ofte de bøkene man har lest tidlig i livsløpet. At det er mange norske bøker på denne listen, finner jeg derfor bare naturlig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Enig. Angrer på at jeg trakk Kristin i siste liten. Hun burde absolutt ha vært med videre. Men hvem kunne ha ant dette utfallet 😪

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var kanskje noen som har romanen blant sine favoritter, men som likevel ikke stemte på den. 🤦‍♂️

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Spennende liste Harald men jeg ser ikke at Virginia Woolf:»Til fyret»er kommet med, den fikk stemme av både Randi og meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Beste bok?
Takk for rettelsen. Da skal Til fyret komme med på kortlista. 👍

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er jeg helt enig med deg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, tar gjerne en ny runde for å finne de fem beste bøkene :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, gjerne en ny runde så vi får en kortliste i første omgang, hvis du vil påta deg oppgaven – det er litt av en jobb du har gjort allerede! Ellers slutter jeg meg til Lillevis fornuftige forslag om å legge avstemningen under «sist sagt».

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg må innrømme at jeg hadde forventet større oppslutning om avstemningen. En mulig årsak kan være at saken ble kjørt under «Lister», og at disse sakene har lett for å forsvinne litt.

Resultatet er interessant, med den store spredningen. Øyner vi også en generasjonsforskjell. Ta for eksempel et par av mine favorittforfattere, Sigrid Undset og Johan Falkberget, leses de av dagens unge. Bonusen er en skattkiste av gode boktips.

Så til spørsmålet om en ny avstemningsrunde. Om du vil påta deg det, synes jeg det er verdt et forsøk. I så fall, er det en idé å legge saken under «Sist sagt», med fortløpende hevinger av tråder for å holde avstemningen i fokus? En annen tanke er å sett en sluttdato for forslag og ikke åpne for «slengere» (selv om jeg med begeistring benyttet meg av denne muligheten). Det ville konsentrereavstemning grunnlaget noe mer.

Andre synspunkter?

Tusen takk for din formidable innsats, Harald!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Wooops, - ligger det noe om dette under "Lister", - der har jeg jo aldri vært!😯

Og så viser det seg at det har jeg jo tydeligvis, - for jeg har jo sett den lange listen med foreslåtte bøker! Men jeg kom jo inn på den via "Sist sagt"!

Er også litt skuffet over lav deltakelse og spent på hva som nå skjer! Og så skjønner jeg jo at jeg må (gjen?)lese Hundre års ensomhet, - jeg tror jeg blander den med Kjærlighet i koleraens tid og har lest en eller begge for veldig mange år siden!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Huff, da er det vel ikke annet å si enn at jeg har rotet :-)
Har i farten bare sett dette under "Lister".

Jeg må nok også lese "Hundre års ensomhet" igjen. Stemte på den fordi jeg husker den gjorde et overveldende inntrykk da jeg leste den for veldig mange år siden, ellers er mye glemt.
"Kjærlighet i koleraens tid" har jeg lest flere ganger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

«Beste bok»

Takk til alle som deltok i den første avstemningsrunden. Og takk for gode innspill til hva vi gjør videre. Det enkleste er å utarbeide en kortliste over boktitler som fikk minst to stemmer. Av Steinbeck går Øst for Eden videre. Saramago fikk to stemmer, men for to forskjellige bøker, så her er jeg i tvil. Bør én av dem gå videre?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil ikke la de med en stemme gå videre da??
Nå har ikke jeg oversikt over hvor mange det gjelder; er enig i å begrense antallet bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da ville alle kunne stemme som i første runde. Det ville ikke gi noen avklaring om hva som er bokelskeres beste bok for tiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg trekker forslaget. Støtter deg/dere som mener at en bok må ha fått minst to stemmer for å gå videre.
Ser frem til en ny avstemning 😊

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I opptellinga mi kommer jeg til 59 titler. Greit nok å ta ei avstemning blant alle disse, men jeg har en mistanke om at det stort sett vil være de samme deltakerne i ei ny avstemning som i den første, og dermed er vi vel like langt? Jeg vil fortsatt stemme på Klosterkrønike og du på Ricardo Reis. Jeg vil fortsatt , som den eneste, tviholde på Dsjamilja og Margfolket. Med mindre vi kan mobilisere en god del flere "velgere", vil neste runde ikke bringe store forandringer, tenker jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig med Lillevi. Vi kan ikke "rigge" valget. Synd med Saramago, men han må vi nok ofre!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var da et dilemma med Saramago. Så vidt jeg har oppfattet, er Marit og jeg blant hans største fan her inne og har lest alt av ham. Men så har vi altså hver vår favoritt! Mitt svar på spørsmålet ditt er nei :-), skjønner at du da ikke kan gjøre unntak for en forfatter :-)

All ære til deg Harald som går løs på en ny runde og med et justert opplegg. Jeg tror dette kan bli veldig bra! Hele prosessen er så inspirerende og tankevekkende.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

littymseGro-Anita RoenIngvild STine SundalAlex NietoMalinn HjortlandAnne-Stine Ruud HusevågAkima MontgomeryBjørg  FrøysaaHeidi HoltanBente L.Ellen E. MartolKrishHanneTine VictoriaKine Selbekk OttersenPiippokattaHeidiLinda NyrudTheaTone SundlandStine SevilhaugMonaBLVariosaHarald KTorFlettietteMonica CarlsenHilde Merete GjessingReadninggirl30DemeterPacosiljehusmorgretemorBjørg RistvedtHilde H HelsethStig TJarleLeseberta_23Benedikte