Kategori:
Nyere verdenslitteratur (unntatt nordisk; utgitt etter 1975).
Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå bok.
Begrunn gjerne forslaget, helst med (klikkbar) lenke til boka.
Forslagsfrist:
SØNDAG 10. JANUAR, kl. 18.00
Viser 18 svar.
Hvorfor i alle dager foreslår dere bøker som for tiden ikke finnes i handelen i norskspråklig utgave? Det gjelder både boka av Safran Foer og boka av Nooteboom. Jeg har søkt hos nettbokhandlene og der bare funnet disse bøkene i engelskspråklig utgave. Det er mulig at jeg kan finne disse bøkene på norsk på et bibliotek. Men når man som jeg bor milevis fra nærmeste bibliotek, er dette ganske tungvint. Å bruke masse tid på å jobbe meg gjennom en engelsk bok , er noe jeg verken gidder eller har tid til så lenge det finnes så mange andre gode bøker oversatt til norsk som det er lett å få tak i.
Forslagsrunden er avsluttet, og fem bøker er nominert.
Jeg skal snart lage ny tråd for valg av Nv11.
Jeg savner å kunne reise, så jeg vil foreslå en liten europeisk reise sammen med en av de største nederlandske forfatterne: Cees Nooteboom. I Allsjele får vi reist gjennnom Europa fra Berlin til Madrid sammen med en sterk forfatterstemme. Romanen handler om en fotograf som har mistet familien i en tragisk ulykke, i Berlin møter han en kvinne.
Det er en kjærlighetshistorie, men også en historie om den Europeiske historien, og med referanser både til antikken og moderne filosofi og litteratur. Jeg tror det kunne være en fin reise sammen med andre bokelskere.
NRK ga god anmeldelse og Cees Nooteboom er en prisbelønt forfatter med mange både nederlandske og europeiske priser selv om han ikke er så kjent i Norge. En god reiseleder vil jeg anta (leste en annen roman av ham for snart 20 år siden, og var da veldig begeistret).
Jeg foreslår en bok av en fransk forfatter, Annie Ernaux. Til tross for at dette er en gammel dame med et stort forfatterskap bak seg, er det først i de senere årene at hun er blitt ordentlig kjent i Norge. Boka hennes «Les années» (som jeg tror regnes som hovedverket) kom ut i 2008. Først i 2020 ble den utgitt her i landet under tittelen «Årene». Til orientering kan jeg opplyse om at boka fins ikke bare i innbundet utgave, men også som pocket. Den foreligger også som lydbok.
Har telt på knappane..og trur at Gå aldri fra meg av Ishiguro blir mitt forslag. Det er heilt sikkert mange som har lest den, men det er ei god bok som kanskje toler eit gjensyn...
Håper også at fleire blir med ....
PS- eg trur at eg berre står ved forslaget mitt..
Godt forslag :-)
I mars 2019 leste vi Ishiguros "Resten av dagen" her i lesesirkelen. En meget god bok som avstedkom til dels heftige diskusjoner.
Jeg har hørt at diskusjonene i mellomkrigstiden ofte ble heftige, ja :)
Ha, ha, feilen er rettet, takk skal du ha, Kay!
Jeg bommet altså med hundre år, om noen skulle lure.
Hmmm....sidan det er så kort tid sidan, burde eg kanskje kome med noko anna. Får vurdere det i resten av veka- har tenkt på eit anna alternativ..
Jeg mener å huske at det var du som foreslo Ishiguro sist også - hva er da mer naturlig enn en oppfølging av suksessen?
Oi, det var ikke min mening. Snarere tvert imot, en applaus til forslaget ditt!
Jeg har vært i tenkeboksen ei stund og har ikke greid å bestemme meg før nå. På den ene sida vil jeg gjerne lese mer av det jeg har i "ulest-hylla", men så har jeg altså en del bøker jeg har lest tidligere (og likt godt) som jeg gjerne vil gjenlese fordi både innhold og persongalleri er kommet litt på avstand i løpet av en del år.
Nå har jeg tenkt ferdig og landa på det siste alternativet. Mitt forslag er Jonathan Safran Foers Alt blir klart og betydelig. Det jeg i særdeleshet husker fra denne boka er språket, som fikk meg til å le høyt flere ganger. Men selve problematikken som tas opp, er ikke spesielt morsom. Ei god bok som jeg tror kan føre til gode diskusjoner.
Jeg ligger litt på været. Tok en rask oppsummering: Jeg har vært med fra starten av for 7 år siden, har fullført 36 av de 42 bøkene vi har lest (i realiteten flere, siden for eksempel «Vargskinnet» er en trilogi), har avbrutt 1 og stått over 5. Dette har gitt stor glede, men nå kjennes det som jeg har nådd et slags metningspunkt.
Jeg ønsker å stå friere til å lese det jeg ønsker, når jeg ønsker det, i hvert fall for en periode. Det er så mye som frister, og tiden strekker ikke til. Jeg kommer derfor ikke med noe forslag i denne omgang og vil nok ikke være like aktiv som før. Men jeg kommer fortsatt til å følge med og delta etter innfallsmetoden!
Lykke til, til dere!
Du vil bli savnet, alltid mange fine observasjoner og refleksjoner. Fint om du er med når det er bøker du har lyst å lese. Jeg må jo innrømme at jeg tar meg den frihet å stå over om det velges bøker jeg ikke ønsker å lese av en eller annen grunn. Det må vi kunne tillate oss, men jeg håper jo at vi blir igjen en gjeng slik at vi får gode diskusjoner som bidrar til å åpne bøkene. Jeg har lest flere bøker jeg ellers ikke ville lest takket være boksirkelen. Så jeg kommer med forslag etterhvert (og før frist).
Tusen takk, Randi. Jeg har som deg lest mange bøker jeg ellers ikke ville ha lest, og blitt kjent med nye forfattere, takket være lesesirkelen. Dette var da også en viktig del av min motivasjon. Jeg klarer nok ikke å holde meg helt borte 😊 men kjenner nå at jeg trenger et avbrekk. Sikkert lurt å gjøre som deg; å være mer selektiv med hensyn til hvilke bøker man er med på.
Jeg har tenkt de samme tankene som deg, men går likevel for en ny omgang. Så får vi se hvordan det utvikler seg uten deg og Kjell.
Det går nok bra :-))
Hei og godt nyttår.
Jeg har planer om å lese "Vanære" av J.M. Coetzee, og forslår derfor denne boken som årets første samlesingsbok i lesesirkelen.
J.M. Coetzee er en prisbelønnet forfatter. Mener han fikk booker-prisen for denne, og boken er blant 1001 bøker du bør lese før du dør.
Nobelprisvinner, to ganger Bookerprisvinner, og 15 romaner.
Jeg har ikke lest noe av ham tidligere. På tide kanskje 😊