... og burde flere lest den?

Det er mulig å sortere bøkene vi har registrert lest på ulike måter, en av dem er etter flest følgere. Stadig på jakt etter skjulte perler er altså spørsmålet, hvilken bok du har lest som har færrest følgere. Kan det være en skjult perle?

Jeg kan begynne. Boken med færrest følgere av bøkene jeg har lest i 2020 er Berit Rødstøls Etter punktum. Om den er en skjult perle? Det er kanskje å ta i, men det er helt klart en leseverdig bok som fortjener flere lesere og flere « følgere». Den handler om bygdedyret, der den lille bygda ikke klarer å tilgi en hel familie for en ulykke som faren kanskje eller kanskje ikke var skyld i. Jeg synes på en måte at den kan minne om en annen roman jeg har lest i år, med veldig mange flere lesere: Helga Flatlands Et liv forbi. Begge er kammerspill med hovedpersoner som vender tilbake til bygda de kommer fra etter mange år i hovedstaden. Men mens Flatland er kjent forfatter, med mange anmeldelser, når ikke Rødstøl helt frem i media. Men noen spredte anmeldelser som har vært gode, som her i
Stavanger Aftenblad.

Så det var min - håper å oppdage flere ukjente bøker gjennom deres tips.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Dette var en fin tråd!
Boka jeg har lest i år som havna lengst nede på følgerlista er en diktbok. Jeg har vært gla i dikt siden barneskolealder. Boka med færrest følgere fant jeg ikke engang innpå sida her så den måtte jeg legge inn selv. Diktene er skrevet av Finn Sandum og boka heter Sol i Skuggeskog. Jeg lånte boka på biblioteket, men har vurdert å flytte et eksemplar inn i bokhylla. Det var mange fine ord som traff meg godt. Diktene til Finn Sandum anbefales.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er vel ikke tilfeldig at dikt har færrest følgere. Selv leser jeg sjelden dikt, og har hatt intensjon om å gjøre noe med det. Når jeg finner diktsamlinger jeg liker, blir jeg så glad! Jeg må sjekke ut Sandum dikt. Takk for tips.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Artig tråd, - men jeg kan nok ikke servere en ukjent perle for kresne lesere. Det var Dimsie på pensjonatskole som gikk av med "seieren" med bare meg selv som følger! En pikebok (GGP) fra 1950-tallet som jeg har lest utrooolig mange ganger, og som jeg fikk lyst til å mimre litt over.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så artig tråd! Jeg var ikke klar over at det går an å sortere leste bøker på antall følgere. Ser at den boka jeg har lest i år som har færrest følgere er Faste rammer av Halvard Hølleland. Den har bare tolv følgere, og jeg synes nok den fortjener noen flere. Den handler om dilemmaet når du vet at du kan være disponert for en arvelig sykdom og må avgjøre om du vil ta en test som gir deg visshet om dette. Boka er lettlest, litt humoristisk om et alvorlig tema.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nok en norsk 2020-roman som har fått liteoppmerlsomhet. Jeg tror ikke jeg har registrert hverken roman eller forfatter tidligere, men det høres ut som det er en interessant tematikk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ble oppmerksom på denne da jeg hørte Marta Norheim snakket om den i P2s bokprogram. Her ser du anmeldelsen på NRK.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kred til deg for bra insj, Randi :) For en anledning til å løfte frem ukjente perler!

Jeg har en forkjærlighet for sammenvevde historier hvor vi hører ulike fortellerstemmer og perspektiver - og gjerne et snev av magi. Fikk alt dette og mer til i Den hellige kilden av Maeve Binchy. Den har få følgere og terningkast, og jeg håper flere kan få glede av den. Den ga meg noe av det samme som Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede av Jan Wiese og Miraklene i Santo Fico av D. L. Smith, som også er store favoritter for meg.

Har så mange bøker jeg ønsker å lese at jeg ikke pleier å ta meg tid til å lese samme bok to ganger, men her kommer jeg til å gjøre et unntak. Så mange detaljer som virket underordnede i tidligere kapitler dukker opp igjen senere i boken av andre fortellerstemmer, og med en annen og dypere mening. Jeg elsket det.

Ønsker alle en god lesejul!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg leste for noen uker siden Lars Faen av forfatter Mirko Stopar. Denne har to følgere her på Bokelskere, hvor jeg da er den ene. Jeg likte boka og ga den terningkast 5. Boka handler om hvalfangeren Lars Anton Andersen (1891-1967) og norsk hvalfangst i denne perioden.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg ser det er en mann som har levd et begivenhetsrikt liv og hvis det i tillegg er godt fortalt, kan jo dette være interessant lesning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den boka får snart en følger til, har tenkt å bestille den rett over Jul. Med en lang rekke av hvalfangere i familien,er den sikkert interessant.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For en flott idé dette var! Og takk for gode boktips!

Den romanen jeg har lest i år som har færrest følgere er Flytt brikken, jøde av Isak (Icchokas) Meras. Jeg snublet tilfeldigvis over den på biblioteket, og rasket den med meg fordi jeg ble så nysgjerrig på hva i all verden en roman med en sånn tittel kunne handle om. Stikkord: ung kjærlighet i en ghetto i Littauen og et sjakkspill på liv og død.
Forfatteren var født i 1934 i Litauen, og begge foreldrene hans ble drept under andre verdenskrig. Meras skrev romanen i 1963.

Og hvis jeg kan få lov til å anbefale en bok jeg har lest et tidligere år, men som har skuffende få følgere, så anbefaler jeg Våre sjeler om natten av Kent Haruf. Det er en vakker, men likevel hverdagslig fortelling om vennskapelig kjærlighet i alderdommen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den boka jeg har lest i år med færrest følgere, er en bok på engelsk som heter The Deep. Jeg kjøpte den til Kindle, fra USA, og det er bare jeg som følger den :) Grunnen til at jeg ville lese den, var at den passet inn i Popsugar sin leseutfordring. Boka skildrer et utopisk undersjøisk samfunn bygget av de vannpustende etterkommerne av gravide slaver som er kastet overbord fra slaveskip. Ganske spesielt. Jeg ga terningkast 3.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Artig tråd, Randi!

Min bok er romanen Homeland Elegies av Ayad Akthar. Den eneste følgeren er jeg.
Leste den i november og ga den fem på terningen. Akthar har pakistanske aner og er født og oppvokst i USA.

Nysgjerrigheten ble vekket da jeg leste en artikkel om Akthar i The New Yorker.
Romanen, som utkom i år, er en blanding av fiksjon og virkelighet, handler om håp og identitet, tilhørighet og fremmedgjøring i livet til en pakistanskamerikansk familie i USA etter 9/11.

Den andre romanen hans, Begynnelsen på et farvel, (originaltitte: American Dervish) kom på norsk på Cappelen Damm i 2012 og har femtini følgere og gjennomgående høye terningkast. Sakser fra forlagets omtale av forfatteren:

Ayad Akthar er førstegenerasjon pakistanskamerikaner fra Milwaukee. Han har utdannet seg innen teater og film, og har vunnet flere priser for filmarbeidet sitt. Han har gjort seg bemerket som dramatiker, og var medforfatter og spilte hovedrollen i filmen The War Within.

De har også sakset fra en anmeldelse i Morgenbladet:

"Den indre stemmens tvang. Å lese denne rystende romanen uten tanke for den politiske virkelighet som omgir oss blir umulig. Hayat Shah blir på ingen måte indoktrinert til noe som helst. Tvert om. Den eneste tvangen han utsettes for, er fra en indre stemme som tvinger ham til å tvile. Ikke bare på hva faren sier. Ikke bare på hva moren eller tante Mina sier, men på alt. Som barn av den tyske bildungsroman blir han først skeptiker i god, gammel gresk tradisjon, før han tar spranget ut i verden med et blikk for det hele. Det er fabelaktig godt gjort av Ayad Akhtar og den sterkeste debuten jeg har lest på år og dag."
Herman Willis, Morgenbladet

Dette ble for så vidt et tips til meg selv også, for jeg har akkurat kjøpt og lastet ned American Dervish, som nå altså har seksti følgere (den norske og engelske utgaven sammenlagt)!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tusen takk - dette var akkurat det jeg håpet på: nye forfatterskap å snuse på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaToveOdd HebækRune U. FurbergHilde H HelsethEivind  VaksvikReadninggirl30IngeborgBeate KristinritaolineJarmo LarsenCamillaTatiana WesserlingTove Obrestad WøienInger-LisejunieJohn LarsenFredrikDemeterLisbeth Kingsrud KvistenSynnøve H HoelAlice NordliKikkan HaugenTonje SivertsenAstrid SæverhagenBente NogvaAnne Berit GrønbechKetilIreneleserElin FjellheimHeidiVannflaskeKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsG LEvaHilde Merete GjessingBeathe SolbergLeseberta_23Ina Elisabeth Bøgh Vigre