Kategori:
Eldre nordisk litteratur (utgitt før 1976).

Hver deltager kan foreslå én - 1 - bok.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge bok (ny valgtråd kommer senere).

Begrunn gjerne forslaget og helst med lenke til boka.

Forslagsfrist for En9:
Torsdag 5. desember, kl. 21.00

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 51 svar.

Torsdag 12. desember, kl. 14.15

6-7 timer til valglokalet stenger.

GODT VALG!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Torsdag 5. desember, kl. 21

Hei, valglokalet er stengt.
Jeg lager ny diskusjonstråd for valg av En9.

Åtte bøker er nominert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Valgtråden finner du her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har telt på knappane korvidt eg skal foreslå noko, eg er inne i ein lesetørke som har vart nokre veker, og ser ikkje enden på den enno. Men kanskje er det ny lesesirkelbok som kan anspore til å kome i gang att?

Derfor resirkulerer eg eit forslag frå tidlegare; Constance Ring av Amalie Skram

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Trivelig at du gir lyd fra deg igjen! Håper du kommer deg tilbake på sporet - du har alltid hatt mye å bidra med, både seriøst og kuriøst!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

No var det jammen godt å "sjå" deg, Jostein! Har sakna innspela dine! Leselyst kan variere hos nokon og einkvar - det er så mangt som avgjer det - ikkje berr bøkene :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mitt forslag er Godnatt jord av Ivar Lo-Johansson. Jeg har begynt på den og ble betatt fra første side. (Men et eller annet kom i veien …)

Nå er det ikke meningen å gå Marit, som foreslår «Kungsgatan» av samme forfatter, i næringen. Men jeg sitter med en fornemmelse av at det er en fordel å ha lest nummer 1, «Godnatt jord» før nummer 2, «Kungsgatan. Og det er kanskje flere enn meg som ønsker denne rekkefølgen.

For å underbygge mitt forslag, siterer jeg Marit, som «dessverre» allerede har lest boken:

«Det har seg slik at jeg nettopp har lest Godnatt, jord av samme forfatter og blitt aldeles fortryllet, trass i at fortellingen er ganske trøstesløs. Natur- og årstidsskildringer, håp- og avmaktskildringer, barndoms- og voksenskildringer i et språk som trollbandt meg

«Godnatt jord» er å få kjøpt på antikvariat.net

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt i orden, Lillevi! Kungsgatan skal jeg lese uansett hva vi ender med i avstemningen. Og Godnatt, jord er vel verdt ei samlesing - i likhet med de fleste andre som er foreslått her!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er det mulig for nye personer å bli med i denne lesegruppa? Og hvordan fungerer den? Jeg har alle de hittil foreslåtte bøkene i hylla hjemme og har lest dem alle, men det er 40 -50 år siden. Jeg skulle gjerne lest dem på nytt og da gjerne i en mer "tvungen" setting.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dersom du vil være med, skriver jeg deg opp i lista i hovedtråden.
Gi nærmere beskjed.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja visst! Jeg vil veldig gjerne være med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flott,
Har ført deg opp i deltakerlisten (hovedtråden), så nå kan du være med å foreslå og velge bok.
Jeg skal skrive litt mer i TS i hovedtråden hvordan opplegget er.

Velkommen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg trenger visst litt mer opplysninger. Hva betyrTS? Jeg har omsider funnet ut hva som menes med En9.
Jeg ser at de hittil foreslåtte bøkene stort sett er av norske forfattere (Vesaas, Hamsun, Undset) pluss en svenske Lo-Johansson. Da passer det kanskje med å foreslå en dansk forfatter. Hva med Martin Andersen Nexø (enten Pelle Eroberen eller Ditte Menneskebarn)? Her får vi litt sosial-realisme. Jeg likte disse bøkene veldig godt den gang jeg leste dem (for veldig, veldig lenge siden). Et lite minus(?) her er at dette er veldig tykke bøker. En annen mulighet er Hans Scherfig med f.eks Det forsømte forår. Det er en ganske morsom bok. Nå vet jeg ikke hvor lett det er å få tak i disse bøkene i dag.. I nødsfall kan man jo også velge Karen Blixen med Den afrikanske farm.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

TS = trådstarter

Vi leser både tynne og tykke bøker. Jeg for min del har foreslått Kristin Lavransdatter (hele trilogien). Vi har nok også lest noen bøker som har vært vanskelig å få tak i. Ofte finnes de på bibliotek og/eller på nett.

Det viktigste er at boken (du kan foreslå bare én bok) tilhører riktig kategori.
Denne gangen gjelder det bok nr. 9 i kategorien Eldre nordisk litteratur.

Lykke til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og hva legger dere så i ELDRE litteratur, (hvor går grensen mellom nyere og eldre)? Av de bøkene jeg nevnte, foreslår jeg DITTE MENNESKEBARN. Her hos "BOKELSKERE" har boka fått høy karakter av de som har lest den. Boka kan skaffes som lydfil hos bl.a. BOKKLUBBEN og finnes sikkert i de fleste bibliotekene. Boka kom ut omtrent samtidig som Kristin Lavransdatter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg las "Ditte menneskebarn" for "hundre år" sidan - og meiner å huske det som ei god bok. Tåler godt eit gjensyn! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil tro at denne boka passer utmerket sammen med Kristin Lavransdatter-trilogien. Begge handler om en kvinnes liv i sin helhet. Men det dreier seg om helt ulike sosiale klassetilhørigheter (og alt det medfører) samt helt ulike geografiske steder og tidsepoker for handlingen. Det burde være mange ting å sammenlikne her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette diskuterte vi ei stund, og bestemte til slutt at skillet skulle gå ved 1975. "Eldre nordisk" omfatter altså alt som er skrevet i 1975 eller før.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her var det bare gode forslag, og alle er bøker jeg godt kan tenke meg å lese på nytt. Men jeg velger å foreslå ei bok som jeg ser at ikke så mange her inne har lest, nemlig Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson.

Det har seg slik at jeg nettopp har lest Godnatt, jord av samme forfatter og blitt aldeles fortryllet, trass i at fortellingen er ganske trøstesløs. Natur- og årstidsskildringer, håp- og avmaktsskildringer, barndoms- og voksenskildringer i et språk som trollbandt meg.

Tilfeldig kom jeg over en omtale av forfatteren og fikk vite at dette var den første av flere "statar-fortellinger" og at Kungsgatan var nummer to. Ikke en fortsettelse, men en ny roman med samme tematikk: Brytningstida mellom bondesamfunn og urbanisering i Sverige i begynnelsen av forrige århundre. Den står i bokhylla mi, så jeg må nok ha lest den, men for så mange tiår siden at den har gått i glemmeboka.

Eneste aber er at den ikke er i handelen lenger. Jeg har funnet noen eksemplarer på antikvariat.net, og Arbeidernes Antikvariat har en.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Mener 'Kungsgatan' kort fikk hete 'Gaten'
i en norsk bokklubb-utgave?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ehm - Øverlands oversettelse fra 1938 het Gaten. Det er nok den samme oversettelsen Bokklubben har brukt, men altså med originaltittel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Neppe bokklubbutgave i 1938. Sjekk lenke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fant en bokklubbutgave i hylla. Ulest. Spennende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg fann forsynemeg ei god, gammal bokklubbutgåve av "Kungsgatan" i ei litt gøymd hylle i heimen. Stod saman med fleire andre (gode) bøker eg har fått i gåve etter ein kjær familiemedlem. Trur eg skal ta meg tid til å sortere ...ein dag

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det en fordel å ha lest Godnatt, jord før Kungsgatan?

Jeg begynte på Godnatt, jord for en tid siden og falt for den. Men så kom et eller annet i veien og boken ble lagt på vent inntil videre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter det jeg har fått inntrykk av, kan de leses uavhengig av hverandre. De har i alle fall ikke noe felles persongalleri. Mulig at Godnatt, jord bidrar til forståelse av bygdeungdommen som vil skape seg et bedre utkomme i byen, men ingen forutsetning, tror jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En av mine store favoritter. Jeg husker Kungsgatan som en fantastisk god bok. Selv om jeg har lest den flere ganger, så er det såpass lenge siden at den godt kan leses igjen. Et godt valg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har du kanskje lest Godnatt, jord også? Hvis ikke, burde du unne deg enda en god leseopplevelse!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har den også. Står i hyllen og venter på å bli gjenoppdaget

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lyst til å foreslå Markens grøde av Knut Hamsun. Hamsun fikk nobelprisen i litteratur for denne i 1920, og i 2000 ble den kåret av norske bokhandlere til å være Gyldendals beste bok gjennom tidene.

Har lenge tenkt at jeg har lyst til å lese flere klassikere, og Markens grøde har - til tross for min forutinntatthet fra ungdomstiden - kommet med på ønskeleselisten min.

Har fått høre at denne boken kan vekke en følelse av ekstra nærhet til naturen og dyp takknemlighet for at den gir oss mat å spise. Selv om boken er skrevet i 1917 går den for å være svært aktuell, jf. nåtidens fokus på matsvinn og respekt for det naturen gir oss.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Har foreslått Markens grøde tidligere, i 2017 (tror jeg) da romanen hadde 100-årsjubileum.
Neste år (2020) er det 100 år siden Knut Hamsun fikk nobelprisen (spesielt for MG), så det ville jo vært trivelig å ta første felleslesing i 2020 av nettopp denne boka.

Knut Hamsun var en ihuga kritiker av Henrik Ibsen. "Fadermord".
Kanskje er det det samme Tore Renberg (og til dels Karl Ove Knausgård) driver/drev med når det gjelder Hamsun og Markens grøde.

Håper mange stemmer boka fram.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra at du vil foreslå den. Selv om jeg har lest den for noen år siden (ca. 14 år), så leser jeg den gjerne igjen. Husker den som en flott bok - er veldig begeistret for Hamsun sine verk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så hyggelig at du sier det :) Dette blir i så fall min aller første Hamsun-bok, men ikke nødvendigvis den siste. Det at noen ønsker å lese den om igjen kan vel regnes som et kvalitetsstempel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mitt forslag:

Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset.

I 2020 er det 100 år siden første del (Kransen) ble utgitt for første gang.
De neste to (Husfrue og Korset) kom i henholdsvis 1921 og 1922.
Og i 1928 fikk Sigrid Undset nobelprisen i litteratur.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Foreslår du å lese hele trilogien?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg gjør nok det.
Blir nok en utfordring, men vi får se om mange nok tar den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kristin Lavransdatter – de tre bøkene er blant de bøkene jeg setter aller høyest. Nå har det seg slik at jeg har lest hele trilogien tre ganger, som ungpike, midt i livet og som «gammel». Jeg har opplevd bøkene fra ulike epoker i mitt eget liv, og hver gang funnet ny innsikt og forståelse og nye perspektiver.

Det er ikke så lenge siden jeg leste trilogien for tredje gang, så jeg føler meg ikke helt klar for en ny runde nå. Likevel anbefaler jeg lesesirkelens deltakere på det varmeste å stemme den frem. Dette er bøker jeg unner alle å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kunne gjerne stemt fram alle dem som er foreslått så langt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg trur eg prøver meg med Allis sønn av Magnhild Haalke ein gong til.

Trur kanskje det er ei bok som vil gjere inntrykk på lesaren, og at Haalke fortener å få kome "frem fra glemselen".
Las ein stad at boka har vore framme hos ein del i 2019. Ein ny biografi om henne kom ut i vår, trur eg...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg leste Allis sønn sist du foreslo den og kan skrive under på at det er en meget god bok. Jeg siterer meg selv:

"En rystende og gripende god bok som bør nå ut til mange. Det er noe med språket som driver handlingen fremover, selv om det i det ytre skjer tilsynelatende lite. Vi kjenner morens hjelpeløshet og fortvilelse så det gjør vondt. Vi tar del i Ellings opplevelse av omverdenen, meget godt og troverdig beskrevet. Elling handler slik han finner det naturlig og riktig – og vi, leserne, kjenner en uro ved at dette ikke kan gå bra."

Magnhild Folkvord har skrevet biografien Der livet brenn om Magnhild Haalke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Las nettopp på NRK at «Allis sønn» nyleg er utgitt i ny utgåve. Trur nesten eg må leite fram den som står i bokhylla og lese igjen....
Kritikaren var svært positiv til innhaldet :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg leste det jeg også. Fikk nesten lyst til å si til kritikerne: Velkommen etter!
Synd når slike utsøkte bøker går i glemmeboken - og flott når de løftes frem igjen
Den tåler sikkert gjenlesning, men litt for tidlig for meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lenka virker ikke. Jeg legger inn ny:

Allis sønn

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Mitt forslag er:

Medmenneske av Olav Duun

Bakgrunnen for å velge denne er mange.
Har et ønske å bli bedre kjent med Olav Duun, en av våre fremste forfattere, sikkert den
viktigste nynorskforfatteren fra første halvdel av 1900-tallet.
Olav Duun er flere ganger blitt nominert til Nobelprisen.
"Medmenneske" står på listen over Århundrets bøker.
Romanen regnes som et høydepunkt i forfatterskapet, og er den første i en triologien om Ragnhild.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ser at Medmenneske ligger godt an i avstemningen.

Akkurat nå leser jeg Stormfulle høgder (Emily Brontë).
Der er Mr. Heathcliff en av hovedpersonene, og så ondskapsfull som vel mulig.

Jeg leste Medmenneske for mange år siden, og mens jeg leser Stormfulle høgder,
tenker jeg stadig på Didrik Dale, og om han er ondere enn Heathcliff.

Uansett hvordan det går i valget av En9, skal jeg lese Ragnhild-trilogien på nytt.
Det hadde vært svært interessant å lese første bind sammen her i lesesirkelen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei
Ja, det er kjekt.
Jeg har også fått Stormfull høgder i posten. Er klar for å lese den, forhåpentligvis i romjulen.
Det er spennende å vente på resultatet av avstemningen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tiltredes!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde tenkt å foreslå "Fuglane" av Tarjei Vesaas, men jeg støtter heller dette forslaget.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kine Selbekk OttersenHilde H HelsethRune U. FurberggretemorJulie StensethPär J ThorssonAnniken RøilElisabeth SveeKirsten LundIngunnJTom-Erik FallaalpakkaTorill Revheimingar hAnne Berit GrønbechToveLabbelineDemeterBjørn SturødHallgrim BarlaupsveinKristine LouiseBente NogvaBokToreBookiacPirelliJørgen NTor-Arne JensenAud- HelenElin Katrine NilssenCamillaSynnøve H HoelFindusLena Risvik PaulsenMorten MüllerBeathe SolbergTone SundlandmarithcAstrid SæverhagenGunilla