Kategori:
Eldre verdenslitteratur (unntatt nordisk, utgitt før 1976).

Hver deltaker kan foreslå én bok.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge (ny tråd etter forslagsfristens utløp) bok, men alle kan delta i diskusjon under felleslesingen.

Begrunn gjerne forslaget, evt. med link til boka.

Frist for å komme med forslag:

Søndag, 7. oktober, kl. 21.00

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 51 svar.

Vil bare kort nevne at bøkene som det stemmes om finnes som e-bøker på Nasjonalbiblioteket, altså tilgjengelig på nett for de som vil raskt i gang. Selv liker jeg å ha boken i hånden, men det hender jeg leser e-bøker og hører på lydbøker også :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå har jeg stemt (uten at min stemme ser ut til å bety noe til eller fra) - og boken er bestilt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bra,
Litt merkelig at den ene boka leder såpass mye, når det var så jevnt i første valgomgang.
Leseperioden blir sannsynligvis på fire uker og starter mandag 22. oktober.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var sikkert eg som utløyste 2. valomgang ved å ombestemme meg nokre få minutt før fristen. Etter å ha kjent godt etter, merka eg at eg heller ville lese Zorbas enn Lolita. Når ein ser på avstemminga så langt ser det ut for at mange kjenner det likeeins.

Det er vanskeleg å tru noko anna enn at det blir Zorbas denne gangen. Eg var litt uroleg for om det kunne vere vanskeleg å få tak i boka, sidan den tilsynelatande ikkje er å finne på norsk i vanlege bokhandlar (Men den ser ut til å vere i handelen i engelsk utgåve og med mjuke permar, som t.d. her på Ark). Heller ikkje antikvariat.net ser ut for å ha norske oversetjingar av boka.
Heldigvis ser det ikkje fullt så svart ut som eg frykta. Eg har bladd meg igjennom lista med online-antikvariat/bruktbokhandlar eg er merksam på, og har funne følgende

Bokbua har eit eksemplar
Bokbyen ved Skagerak har eit eksemplar
Boklageret på Lunde har eit eksemplar
Bokloftet har to eksemplar
BokPåNett.no ser ut for å ha 4 eksemplar
Nome Antkivariat har eit eksemplar, i alle fall pr 1. juni som var sist boklista blei oppdatert.
PBok ser ut for å ha 2 tilgjengelege eksemplar. Det ser også ut som at dei nyleg har solgt to eksemplar. Nokon av felleslesarane?
Skiens antikvariat har heile 7 eksemplar!
Skrotnissen hadde to eksemplar, eg kjøpte det eine så no har dei berre eit attende.

Det skulle bli til saman 20 eksemplar. Vonar det er nok til alle som ynskjer å kjøpe boka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vil tro at flere enn jeg stemte på begge to i første runde. Kunne gjort det samme igjen, men når man bare skal stemme på én, så.....

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I andre valgomgang har vi to bøker som begge ligger på terningkast 6 hos oss, og er plukket ut i Verdensbiblioteket. Jeg har ikke lest noen av dem.

Vil forslagsstillerne, eller gjerne andre, argumentere for «sin» bok – til hjelp for oss som nå ikke vet hva vi skal stemme.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her går det vel mest på helt usaklige argumenter: Jeg tilbrakte nettopp to uker på Kreta, og tidlig i ferien mottok jeg værvarsel fra turoperatøren, som meldte at uværet "Zorba" var på veg i retning av oss. Heldigvis var det lenger nord han herjet, så den eneste Zorbas vi opplevde, var ekkoet fra sekstiåras syrtaki, som fremdeles spilles både her og der i turistområdene. Men navnet ble sittende fast i bevisstheten helt til jeg kom hjem og oppdaget at det skulle nomineres ny bok her i lesesirkelen. Det tok jeg konsekvensen av.

Litt mer saklig anbefaling:
Kazantzakis skrev romanen i 1946. Hovedpersonen er en forfatter i midten av trettiåra. Han treffer på den betydelig eldre Alexis Zorbas i Pireus. Zorbas har levd et omskiftelig liv og sier ja til å bli med til Kreta for å starte gruvedrift.

De lever enkelt, jobber i gruva, prater med folk i byen, forelsker seg, nyter vin og dans og sover gjerne på stranda med stjernehimmelen som tak. Sentralt i boka står samtalene mellom den yngre og den eldre, erfarne mannen om eksistensielle spørsmål. Zorbas har fortellinger og meninger om det meste: livet og døden, mandighet, seksualitet og kjærlighet, religion, nasjonalisme … Det er ikke sikkert den som er mest belest, lever det beste livet.

Jeg tror romanen kan gi godt grunnlag for diskusjoner om f.eks.

  • livskvalitet
  • individualisme/fellesskap
  • vennskap
  • kvinnesyn
  • forfatterens sympatier

Jeg har forresten besøkt Kazantzakis' gravsted utenfor Heraklion. Der står det:
Jeg håper ingenting. Jeg frykter ingenting. Jeg er fri.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Hei, Marit!
Kjente ikke til denne gravskriften. Men den får meg straks til å minnes et (fritt?) sitat fra Zorbaz:
I slutten av første kapittel sier Zorbas vitterlig (siterer):
------" **Du må være klar over at jeg er en mann når det gjelder slike saker "
" En mann ? Hva mener du med det ?"
" vel - fri mener jeg "

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei, Rolf! Hyggelig å se deg igjen her - du har hatt en lang pause!

Jeg tror Zorbas hadde en langt mer jordnær tilnærming til begrepet "frihet" enn Kazantzakis. Etter det jeg kan forstå, er Kazantzakis' utsagn et uttrykk for hans ateisme: Han trengte verken å frykte eller å håpe på et (bedre) liv etter det jordiske, og kunne derfor føle seg fri.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei, Marit!
Meget hyggelig (og smigrende) å se at noen har merket ens fravær her på nettstedet. Kikker innom en sjelden gang. Føler jeg ikke har så mye å bidra med for tiden. Men det er vanskelig å være taus og spontan samtidig.
Kan ikke diskutere om Zorbas er jordnær nok for det jeg legger i begrepet. Når det gjelder frihet så husker jeg det ordet forekom på en rekke steder i boken, helst- om ikke hele tiden- fra Zorbas' munn. Filmen Zorba (uten s i enden av navnet) med undertittelen "The Greek" husker jeg best for musikken. Og for frihetkjemperen , komponist og politiker Theodorakis . Boken virker for meg som langt bedre enn filmen. Bokelskere flest vil like boken, om de ikke vil elske den. Kasantzakis fremstår for meg som en av de virkelig store "ord"-kunstnere. For all del, døm ikke boken ut fra filmen, blir mitt råd. Boken har dessuten fremdrift, mens filmen var en mer stillestående affære. Men dette er bare min mening. Tror nok jeg kommer til stikke innom av og til for å overvåke kommentarer fra en felles lesing av den. For dem som eventuelt ikke har sett filmen , ligger den i sin helhet på You Tube. Men til disse vil jeg si: Les boken først ! Igjen bare min menigmanns-mening.
Marit: Hyggelig å se at du og flere av de "gamle" gode fremdeles er meget sterkt oppegående i dette Forum!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har også merket ditt fravær, Rolf, du er en god representant for seniorklassen her på dette nettstedet ;-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tusen takk for dine gode ord, Eivind.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dere gjør det sannelig ikke enkelt for en tviler! Takk skal du ha.

Jeg så jo filmen i min pure ungdom. Men ikke mye sitter igjen annet enn Anthony Quinns og …? dans på stranden til Mikis Theodorakis’ uforglemmelige musikk. Et absolutt interessant valg.

Skulle gjerne hatt en ekstra Godt sagt-tast til Kazantzakis' gravstein. Mener jeg har hørt det før. Noen som vet hvem som står bak utsagnet? Er det Kazantakis?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noen som vet hvem som står bak utsagnet? Er det Kazantakis?

Tja - da sparket du i gang nysgjerrigheten min også, Lillevi. Så vidt mine nettsøk har bragt på det rene, var det Kazantzakis' egne ord. (Du har kanskje søkt deg frem til samme konklusjon?)

Se for eksempel her: Urban Dictionary om Nikos Kazantzakis

Eller her: iLovePhilosophy - diskusjon om sitatet

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk! Et utsagn absolutt egnet for debatt. Kanskje noe for lesesirkelen.

Akkurat nå står jeg og et barnebarn overfor viktigere problemstillinger - klassifisering av fjellplanter til et herbarium :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som lyriker kan en trenge botaniske referanseverk.
Fant et sorteringsredskap som kan ha interesse i endel anvendelser:

engelsk - - - svenska - - - deutsch

Trenger planteriket et rettsvern mot urettferdig botanisering?

om f.eks. noen skulle ha indikert at jeg så palmatisektert ut
i ansiktet, eller biflabellert
kunne jeg botanisere ut graden av denigrativitet /
diskomfitasje i asseverasjen.. ( nødbrems )

her barberes

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:) (Driver man med herbarier i våre dager? Jeg vet at min far laget et slikt i sin skoletid, og vel også mine eldre søsken - men på min skole var den praksisen forlatt. Men barnebarnets herbarium er kanskje et familieprosjekt?)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Niks! Dette er en oppgave i biologi, siste år på videregående. Og jeg skal love deg at det ikke var enkelt. Små fjellplanter som var presset før de ble klassifisert (det siste en tabbe/forglemmelse selvsagt, og det var her mormor kom inn i bildet :-)

Ang. håp, som er et litterært moment i denne tråden, dukket et fint sitat av vår felles kjære Britt Karin Larsen tilfeldig opp: " … kanskje bør ikke alle behov stilles i et menneskeliv, kanskje er det best å ha en lengsel, et håp i behold …"

(dette fordi Parrot ga det en stjerne.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Visst er det Kazantzakis!
Og den unge mannen ble spilt av Alan Bates. Akkurat passe naiv og forsiktig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg forsøker å ta utfordringen din, Lillevi.

Hovedargumentasjonen: klassikeren som ble aktuell gjennom diskusjonen om det er greit å lese Lolita etter mee too.

Lolita er og har hele tiden vært en kontroversiell roman på grunn av sin tematikk med et forhold (eller skal jeg si «forhold»?) mellom en middelaldrende mann og en ung jente. Like fullt verserer den på mange lister over de beste og mest innflytelsesrike bøker i den 20-århundre. Romanen er en stilistisk nytelse å lese, selv om tematikken er ubehagelig og tabubelagt.

Her er det mange ting å diskutere:
- er dette en erotisk roman? (På de norske wikipediasidene er den klassifisert som det)
- er det kjærlighet eller overgrep?
- fortellerens troverdighet

Ettersom det sikkert er 20 år siden jeg leste den, låner jeg ordene fra dette fine intervjuet i bokklubben!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En delvis digresjon, men dog: Boka Ung Jente, Voksen Mann fra 2013 av Eline Lund Fjæren er etter mitt syn den norske boka som kommer nærmest Nabokovs Lolita.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du argumenterer godt for forslaget ditt, takk skal du ha, Randi.

Å lese ubehagelige bøker som røsker opp i en, kan være en nyttig øvelse. Du skriver: «Hovedargumentasjonen: klassikeren som ble aktuell gjennom diskusjonen om det er greit å lese Lolita etter mee too». Uten å foregripe begivenhetene er mitt spontane svar: selvfølgelig. Kanskje ekstra viktig.

Jeg kommer til å lese begge disse bøkene, men hører gjerne flere argumenter før jeg stemmer! Intervjuet venter jeg med å lese til jeg har lest boken. Fikk raskt inntrykk av at det forteller mer om boken enn jeg ønsker å møte den med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vanskelig valg.
Jeg har stemt på Fortell, Zorbas, fortell, først og fremst fordi det er svært lenge siden jeg leste den. Om jeg husker rett er det en svært humørfylt og livsglad roman.

Lolita har jeg nettopp lest. Egner seg ypperlig til felleslesing. Kan nok bli ganske mye diskusjon om den og dens tema.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har drevet litt taktisk stemmegivning, jfr Valg av Ev8.

Fristen for a avgi stemme (taktisk?) er kl. 18.00 i dag (14 oktober)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har liten kapasitet for lesing for tiden. Gikk derfor glipp av Dvergen. Mange gode forslag til Eldre verdenslitteratur, må nesten bare se hva jeg får tid til.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei,
Håper du blir med, både under valget og felleslesing/diskusjon.
Tror jeg må gi en stemme til nesten alle nominerte bøker denne gangen.
Skal lage ny diskusjonstråd i kveld eller i 'morra'.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nylig hjemkommet fra Kreta og synes det er på tide med en gresk forfatter denne gangen, så hvorfor ikke en kreter? Jeg foreslår enkelt og greit Fortell, Zorbas, fortell av Nikos Kazantzakis. Mange av oss litt tilårskomne husker filmen, og "alle" Hellas-turister kjenner til musikken av Theodorakis, men hvor mange husker boka?

Kazantzakis var en bereist, belest og kontroversiell person, så kontroversiell at han ble ekskludert fra den gresk-ortodokse kirken og fikk en grav utenfor kirkegårdsmuren i Heraklion, mest på grunn av romanen Jesu siste fristelse. Men jeg velger altså å foreslå et gjensyn med Zorba.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt forslag (Fortell, Zorbas, fortell)!

Jeg leste denne romanen for mange herrens år siden.
Husker at det var en svært god bok med særpregede personer og livsglad handling.
Har bokklubb-utgaven i hylla. Forresten har jeg alle bøkene som hittil er foreslått til Ev8
(bank i bordet, hehe)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skal vi sjå ... det er vel på tide å bestemme seg for eit forslag. Har tumla med mange kandidatar; Dekameronen, Glassklokken, Tistlene brenner, Mørke midt på dagen, Homo Faber ... mellom anna. Men eg landar altså på denne; Tre kamerater av Erich Maria Remarque.

Remarque er mest kjend for Intet nytt fra Vestfronten, ei skildring av korleis livet i skyttargravene under første verdskrigen var for ein ungdom. I Tre kamerater er handlinga lagt til Tyskland i mellomkrigstida, samfunnet er på veg til å kome på fote att etter krigen, men er samstundes i ferd med å spore av i og med framvoksteren av nazismen.

Boka blei forboden av nazistane og blei ikkje publisert i Tyskland før 1950, men den kom ut i Norge i 1937. Men i 1941 var det stopp også her (seier wikipedia). Bøker som var forbodne av nazistane høyrest ut som noko som bør lesast.

For den som likte filmen Hjortejegeren frå 1978 med Robert de Niro i hovudrolla så kan det også vere interessant å vite at filmen skal vere lauseleg basert på denne boka. For min eigen del er eg veldig spent på å finne ut av om ein kan kjenne att noko av filmen ved å lese boka. Og eit artig bonus-tema for diskusjon dersom det blir denne vi les saman.

Eg trur boka skal vere lett å få tak i. Eg ser den til sals (pocket, rett nok) på bokklubben og på Ark sin nettbutikk, På antikvariat.net er der to innbundne eksemplar, og det skulle overraske meg stort om ein ikkje finn den i andre brukthandlar på nett også. For ikkje å snakke om på biblioteket.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg foreslår å lese Noborokovs Lolita.
Den er aktualisert gjennom en diskusjon i Klassekampen og Morgenbladet om det er mulig å lese Lolita etter #meetoo

Jeg har lest Lolita tidligere, og husker den som en utrolig vakker og grusom historie. Som ofte når man leser klassikere som det hviler en viss aura rundt opplevde jeg den annerledes en min forestilling om boken. Hovedomrisset kjenner vi alle: eldre mann fysisk besatt av et barn. Men boken er også mye mer.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har fulgt debatten i avisene, og jeg ble så nysgjerrig at jeg måtte lese Lolita for å få førstehånds kjennskap til romanen. Stor litteratur, men emnet er nok temmelig kontroversielt fremdeles. Forfatteren heter forresten Vladimir Nabokov.

Lenke: Lolita

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk, knotet på telefonen og fikk ikke lagt til link. Og russiske navn er litt vanskelige både på telefon og PAD.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ok,
men det ble nok forståelig likevel.

Dersom Lolita blir valgt, skal jeg følge diskusjonen med interesse.
Ettersom jeg nettopp har lest boka, kommer jeg ikke til å lese den på nytt nå. Husker svært mye av både handling og personer.
Intens og spesiell.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg sletter mitt forslag (Midaqq-smuget) til Ev8.

I kveld starter "Babylon Berlin" på NRK1. Tror det er en meget bra serie. Omtale i dagens
(1. oktober 2018) Klassekampen.

For noen uker siden leste jeg Verden av i går (Stefan Zweig). Noe av det beste jeg har lest.

I Klassekampen blir det referert til romanen Berlin Alexanderplatz. Heldigvis har jeg den i bokhylla (Verdensbiblioteket). Skal leses snart.

Mitt forslag til Ev8:

Berlin Alexanderplatz av Alfred Döblin.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vart nesten litt skuffa, eg...Fekk gode minne då du foreslo Midaqq-smuget...håpte nesten på at den kunne bli samlese...Men, sikkert god Berlin Alexanderplatz også. Såg første episodene..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Babylon Berlin" er nok ikke en dramatisering av Berlin Alexanderplatz, men de har trolig noe felles, spesielt når det gjelder tid og sted.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Berlin Alexanderplatz ble filmatisert for fjernsyn for noen år siden, og vist på NRK. Jeg lenker til norsk Wikipedia-artikkel om den tyske tv-serien. (Oj da - den serien er visst fra 1980...! Jeg husker at den gikk på NRK - men ettersom jeg vurderte å se den, NRK ha ligget en del på etterskudd i forhold til produksjonsåret.)

For den som har lyst til å se fjernsynsserien, fant jeg at hele mini-serien ligger ute på YouTube. En liten ulempe: det er en litt dårlig bildemessig kvalitet på den versjonen. En litt større ulempe: hele greia som ligger på YouTube er dubbet på italiensk.....

P.S.: serien ble laget av Rainer Werner Fassbinder - og er på til sammen over 15 timer. Så hvorfor de egentlig kaller den en miniserie....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den står klar i min bokhylle, har hatt den altfor lenge på leselisten. Jeg er klar for å gjøre noe med akkurat det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mitt forslag denne gongen er Hva nå lille mann av Hans Fallada.
Romanen er ein klassikar som har fått gode kritikkar.
Kanskje den kan opplevast som aktuell også??

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg var på Rockefeller i går og hørte på Fish. Jeg hadde hørt en sang av han som het Little man what now og tenkt på Fallada. På konserten fortalte han at han skrev sangen etter å lest boken :-)
Little man what now

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den tittelen hadde jeg på russekortet mitt, - jeg var 1.80 høy

Godt sagt! (4) Varsle Svar

..og akkurat passe bred.
Hvor høy var han som vant førstepremien ? :}

Godt sagt! (0) Varsle Svar

1,80 :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har fortsatt ikke lest noe av William Shakespeare og det plager meg litt. Vil gjerne ha noen å lese sammen med og foreslår Macbeth da den finnes i norsk oversettelse og bør være lett å få tak i. Egentlig kan jeg være med å lese hva som helst av Shakespeare, men denne har jeg lyst til å lese før jeg leser Jo NesbøsMacbeth

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fant ut at NRK Radioteateret har podcast av Macbeth tilgjengelig for tiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil denne gang foreslå Det synger i gresset av Doris Lessing.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Lenke til boka:
Det synger i gresset

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Mitt forslag:

Store forventninger (Great Expectations) av Charles Dickens

https://bokelskere.no/bok/great-expectations/25362/

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En av mine favoritter, leser den gjerne igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fint forslag. Leste den for mange år siden.
Passer nok godt til felleslesing.

Legger til klikkbar lenke: Store forventninger

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Anniken RøilIngvild SAnne-Stine Ruud HusevågOle Jacob OddenesKirsten LundFride LindsethMarit HøvdeG LskognymfenEllen E. MartolLailamarithcVannflaskeVibekeBjørn SturødSynnøve H HoelBjørg L.IreneleserKorianderBeathe SolbergMarit HåverstadIngunn SPiippokattaDolly DucksiljehusmorAstrid Terese Bjorland SkjeggerudCarine OlsrødLene MHilde H HelsethKaramasov11Kari ElisabethStein KippersundAnn Helen ETrude JensenTorill RevheimGodemineHarald KTone SundlandBente NogvaMarianne M