En spennende idé etter min mening! Så tusen takk til Randi for ideen og til Kjell som grep fatt i den. Slik jeg oppfatter Randi, er den ene boken hun forslår, et tilsvar på den andre boken hun forslår. Dette kan utvides til å gjelde bøker som for eksempel omhandler samme tema, og å se på likheter, ulikheter, innfallsvinkler, forfatterens intensjoner m.m. Det finnes mange muligheter til å sette sammen bøker som kan leses og diskuteres i parallell (to bøker over samme tema er allerede nevnt, to bøker av samme forfatter etc.). Mulighetene er legio. Jeg ser for meg at denne måten å lese på, vil kunne bringe oss dypere inn i litteraturen.

På den andre siden kan et slikt opplegg være krevende å gjennomføre rent praktisk. Ett moment er at vi leser i hvert vårt tempo. Selv er jeg en en-bok-om-gangen-leser, hvilket fører til at jeg enten blir ferdig for tidlig – eller for sent. Komparativ lesing vil nok kreve en større grad av disiplin av oss.

Konklusjon – i utgangspunktet er jeg positiv til å innføre kategorien «Komparativ lesing». Spørsmålet er om den det lar seg gjennomføre i en nettbasert lesesirkel. Hva mener dere andre?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Takk for innspill.

Joda, en slik lesing vil nok kreve mer disiplin, men jeg tror vi vil ha mye igjen for det, eller som du skriver "kunne bringe oss dypere inn i litteraturen". Vi vil nok oppdage mer intertekstualitet (både åpen og skjult) og transtekstualitet (temaer, personer, etc. i samme forfatterskap) enn vi ellers gjør.

Og leseperioden må være lang nok, kanskje lenger enn den vil være ved lesing av bare én bok av samme lengde som de to bøkene har tilsammen.

Det vil jo bli opp til hver enkelt om man vil lese bøkene etter hverandre, eller mer eller mindre parallelt. Og det kan evt. lages en egen tråd for hver bok, med krysshenvisninger.

Bare noen strøtanker på en torsdagskveld (12.10.2017)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Harald KAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBenedikteSynnøve H HoelDemeterTor Arne DahlJulie StensethÅsmund ÅdnøyLinda NyrudHeidi HoltanTrude JensenTanteMamieDaffy EnglundLailaEllen E. MartolRoger MartinsenTine SundalToveInger-LisePerSpelemannTorill RevheimReadninggirl30Fride LindsethTor-Arne JensenTorJBBjørg RistvedtChristofer GabrielsenKirsten LundSilje-Vera Wiik ValeNora FjellimgeSigrid NygaardHanneHanne Kvernmo RyeBjørn SturødPiippokattaElla_BCarine OlsrødVibeke