Kategori: Eldre verdenslitteratur, utgitt før 1976.

Hver deltaker kan foreslå én bok.

Bare de som er registrert (se hovedtråden), kan foreslå og senere velge bok,
men alle kan delta i diskusjonene under felleslesingen.

Frist for å komme med forslag til Ev6: Torsdag 9. februar, kl. 21.00

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 23 svar.

Torsdag 9. februar 2017, kl. 14.10

Om 6-7 timer går fristen ut for å komme med forslag til Ev6.

Det er til nå kommet sju forslag.

Noen flere?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mange gode forslag her, så jeg avstår fra å komme med noe sjøl.
Håper å bli med på denne felleslesinga (om ei bra bok blir valgt!), fikk dessverre ikke med meg Kongens Fall.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I siste liten hiver jeg meg på og foreslår Nostromo av den polskbritiske forfatteren Joseph Conrad (1857--1924). Av Joseph Conrad har jeg lest Lord Jim og Mørkets hjerte, begge så rystende at det gjør fysisk vondt å lese dem. Dette er en forfatter som kan skrive.

Nostromo er en lysere roman enn de to nevnte. Lettlest og velskrevet.

Nostromo er en eventyrer, vi følger hans gjøren og laden, gjennom en historie som rommer spenning, samfunnskritikk, kjærlighet og mye, mye mer.

Fra baksideteksten: «Her utvikler forfatteren sitt store tema om delaktighet, skyld og ansvar. Med sitt fengende persongalleri, sin politiske problematikk og sitt psykologiske og tekniske raffinement er Nostromo et av Conrads mest ærgjerrige verk, og plasserer som en av de første engelske modernister.»

Boken er kommet ut i serien Verdensbiblioteket.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Heldt jammen på å gløyme å kome med forslag til bok. Men, etter litt tenkning trur eg at Pesten av Abert Camus skal få vere med på avstemminga.
Boka kan lesast både som ein allegori over kampen mot vonde makter, ( nazismen?) og som eit bilete på det gode som finst når ein treng å stå saman.
Fann eit sitat på Wikipedia som kanskje kan seie litt?
Har ikkje lese noko av Camus, men trur han skriv godt sidan han har fått nobelprisen i litteratur.

"Et gjennomgående trekk er at mennesker som utsettes for slike prøvelser ser ut til å velge å utføre selvoppofrende handlinger til fellesskapets beste. Romanen handler i stor grad om hva menneskelig godhet egentlig består i, og hvorfor mennesker velger det som i Sartres moralfilosofi kalles det sjenerøse."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg vil gjerne foreslå Trekket mot nord

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mitt forslag er Dekameronen av Giovanni Boccaccio. Denne middelalderboken er aktuell for tiden ettersom Nationaltheateret har satt det opp som teaterstykke.

Boken er en rammefortelling med 101 noveller. Rammefortellingen er at 10 unge reiser fra Fierenze for å unnslippe pesten, de forteller hverandre en historie hver kveld. Historiene er allegoriske, men overraskende friske til å være fra 1300-tallet.

Jeg leste utdrag som ung student, og når jeg nå skal se forestillingen kunne jeg å tenke meg å lese den i helhet. Det skal sies at det er ganske omfattende, mine to bind fra Nasjonalforlaget er på henholdsvis 507 og 476 sider (men med stor skrifttype).

Det ser ut som at det skal være en norsk utgave fra 2015 i salg.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg har samme utgaven som du, plukket opp på garasjesalg for noen år siden. Ulest foreløpig, både av meg og av den første eieren. Må innrømme at jeg sliter litt med motivasjonen - omfanget (og vekta!) er temmelig avskrekkende. Men jeg kjøpte den jo for å lese den, så hvorfor ikke nå?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så artig at du foreslår Dekameronen! Jeg har nettopp plukket den ut av hyllene og så smått begynt på bind 1. Inspirert av et radioprogram om den i slutten av uken.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dekameronen stend også langt framme på mi leseliste, og boka er mellom dei 4-5 forslaga eg har vingla mellom inn mot denne runda (dei andre er Tistlene brenner, Mørke midt på dagen og vurderte også såvidt Pantagruel). Sjølv har eg Verdensbiblioteket sin 3-bindsutgåve av Dekameronen, dei er på 269, 272 og 252 sider. Første bandet inneheld i tillegg 26 sider med innleiande essay og føreord. Drygt 800 sider til saman, altså.

I eit anfall av gavmildheit for noko over eit år sidan selde bokklubben desse bøkene til kr 79,- pr stykk. Prisar meg lukkeleg for at eg slo til den gangen, for no har dei skrudd opp att stykkprisen til kr 378,-.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg kan tenke meg å delta i ei samlesing av Tistlene brenner ein gong. Las boka for mange år sidan, og historia om den vesle kjempen Magre Memed gjorde eit stort inntrykk på meg. Han gav håp til dei undertrykte!
Men, veit du eller nokon andre om det også finst ei eiga bok om Magre Memed? Eg har alltid trudd at det var ulik tittel på same roman, men no er eg ikkje sikker lenger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette skapte litt forvirring då eg foreslo boka i lesesirkelen for eit års tid sidan. I den diskusjonen blei også dei svenske titlane drøfta, og då blei forvirringa komplett. Det Monica har saksa frå snl i innlegget under er så langt eg veit heilt rett. Etter litt blaing i wikipedia kan eg gi eit litt meir utfyllande svar:

İnce Memed tyder "Magre Memed" direkte oversatt. Yaşar Kemal har skrive fire bøker med originaltittel İnce Memed, og der dei tre siste rett og slett nummerert 2-4. Eg greier ikkje å finne noko om korvidt dei to siste er oversatt til norsk.

Tyrkisk: İnce Memed (1955)
Norsk: Magre Memed
Svensk: Låt tistlarna brinna!

Tyrkisk: İnce Memed II (1969)
Norsk: Tistlene brenner
Svensk: Och de brände tistlarna

Tyrkisk: İnce Memed III (1984)
Norsk: ??
Svensk: Magre Memeds hämnd

Tyrkisk: İnce Memed IV (1987)
Norsk: ??
Svensk: Hav av eld

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser ut til at du har rett. Sakser to linjer fra oppslaget om Yaşar Kemal på snl.no:

Med sin første roman Magre Memed (1953-54, norsk overs. 1971) vant han internasjonal berømmelse.

Og:

Av hans senere romaner kan nevnes Tistlene brenner (norsk overs. 1974), […]

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en annen klassiker jeg ser enkelte har et anstrengt forhold til. Kanskje fordi den virker dyp? Jeg ser også at endel av omtalene er flere år gamle, så jeg våger meg på Til fyret av Virginia Woolf. Jeg fant nettopp mitt eksemplar - i "gi bort"-hylla på det lokale biblioteket. Se på omtalen, denne ber jo om å leses. Jeg lese den uansett utfall her...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sender med lenke til tante Wiki: To the Lighthouse. Så nettopp at handlingen er satt til Isle of Skye, der hadde jeg en herlig ferie en gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har repetert hele leselista vår og fått bekreftet det jeg trodde: USA er fraværende. På tide å rette på det, synes jeg. Nå har Jostein foreslått en av de elleve nobelprisvinnerne derfra, og her kommer jeg med en til: Sinclair Lewis. I 1935 skrev han en roman som plutselig har fått ny aktualitet. It Can't Happen Here skal være oversatt til norsk på 30-tallet, og jeg tror ikke det er kommet noen ny oversettelse siden. Rart, i grunnen. Men på engelsk er den gitt ut på nytt og ser ikke ut til å være vanskelig å få tak i.
Mitt forslag er altså It Can't Happen Here av Sinclair Lewis.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Morsomt - for jeg tipset dystopikerne her inne (altså: de som er med i Dystopisk lesesirkel) om den boken for en ukes tid siden. For jeg tenkte også at timingen er rett for akkurat den boken akkurat nå..... Da jeg leste Josteins forslag om Singer, tenkte jeg at valget var i boks for meg: "Familien Moskat" kom til å få min stemme. Nå tenker jeg at Sinclair Lewis får den andre stemmen min....

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ein bitteliten korreksjon ang leselista, Jeffrey Eugenides (Middlesex) er frå USA.

Men ingen grunn til ikkje å føreslå bøker frå USA, i desse tider er det berre sunt å minne seg sjølv på alt som er bra frå over there.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nok et eksempel på ting som går meg hus forbi - huttetu! Jeg holdt meg i periferien av den felleslesinga, siden boka mi har stått på hytta i årevis. Typisk feriebok. Men ingen god unnskyldning, jeg ser det. Forslaget mitt står likevel ved lag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lørdag, 4. februar 2017

Når vi nå skal velge den sjette boken i denne kategorien, synes jeg det er på tide at vi leser noe av verdens største dramatiker sammen.

Jeg har lest det meste av William Shakespeare (for det meste i norsk gjendikting/oversettelse) opp gjennom årene, men nå har jeg lyst til å gjenlese i alle fall ett av dramaene, og da passer det bra å gjøre det sammen med dere her i lesesirkelen.

Jeg synes å huske at det har vært felleslesinger av Shakespeare tidligere her på Bokelskere. Jeg deltok ikke da. Noen som vet mer om dette? Linker til diskusjonstråder?

For over 30 år siden sendte NRK Fjernsynsteatret et Shakespeare-drama som jeg ennå husker som en av de beste oppsetningene fra dengang.

Mitt forslag til Ev6 blir altså:

Kong Lear av William Shakespeare.

(Det hadde kanskje vært spennende å diskutere både teksten og TV-oppsetningen)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ja. Håper dette kan vere til nytte! Og her er opplegget for den gamle tråden. Tempus fugit!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk!
Og som du skriver: "Tempus fugit!"
6-7 år siden allerede, og en lærerik og interessant diskusjon, virker det som.

Kong Lear er en av mine favoritter blant Shakespears skuespill.
Andre: Hamlet, Stormen og stykkene der Falstaff er med.

Stem på Kong Lear, så leser og ser vi den sammen om et par uker!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg har bestemt meg og ombestemt meg fleire gangar for kva eg skal foreslå i denne omgangen, og før eg endrar meining igjen så skundar eg meg med å spikre Familien Moskat av Isaac Bashevis Singer som mitt forslag.

Boka handlar om ei polsk-jødisk familie i Warszawa i første halvdelen av 1900-talet, eller eigentleg berre fram til 1939. Der er sparsamt med bokomtaler på bokelskere-sida til boka (bøkene, den har kome ut som eit 2-bindsverk). Derfor lenkar eg også til Goodreads-omtalene av boka. Ut frå det eg har lest om boka hittil, forestiller eg meg den som ein slags variasjon over Buddenbrooks, som vi har samlest tidlegare.

Der er i allefall eit par trivielle likskapar med Buddenbrooks, nemleg at forfattarane av begge bøkene har fått Nobelprisen i litteratur, og at bøkene kom tidleg i forfattarane sine karrierer. Singer skreiv på jiddisch, Familien Moskat kom ut på engelsk i 1950, Singer fekk Nobelprisen i 1978.

Ulempen med forslaget er at boka tilsynelatande ikkje er å få kjøpt i bokhandelen, i alle fall ikkje på norsk. Men eg har søkt litt på antikvariat.net, der ligg det mange eksemplar ute til sals. Eg trur ikkje det skal vere vanskeleg for alle som vil å skaffe seg eit eksemplar. Og uansett så har ein jo biblioteka.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En ok bråstart-intro til bakgrunnen for endel av Singer-fortellingene
ble gjengitt her ..

Tilgjengelighet: For den som leser svensk uten tårer,
skal det i nabolandet finnes massevis brukt/ restopplag av
Singers mest pådytt.. eh, populære -

fra 'Bra Böcker' som forlaget pleier kalle seg.

En finner knappast et bokloppis som ikke har en del av dem.

Også litt bra bakgrunn i denne artikkelen:

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

EvaHilde Merete GjessingBeathe SolbergLeseberta_23PiippokattaIna Elisabeth Bøgh VigreHilde H HelsethKarina HillestadTalmaPrunellaElisabeth SveeAnne-Stine Ruud HusevågKarin BergBård StøreTrygve JakobsenG LIngeborg GCamillaBenedikteJohn LarsenBjørg Marit TinholtTone Maria JonassenlillianerFrøydis H. ÅgedalToveTine SundalJarmo LarsenAnn-ElinMathildeChristineLars MæhlumMartine GulbrandsenIngunnJTorHilde AaBjørg L.RonnyStig TKaren PatriciaPer Lund