I 2017 er det 250-årsjubileum.
Da er det 150 år siden Peer Gynt, og 100 år siden Markens grøde ble utgitt.
Jeg har tenkt å lese begge verkene på nytt neste år, og det hadde vært hyggelig om andre her inne kunne være med på en felleslesing av bøkene. Jeg kan i så fall organisere lesingen ved å lage diskusjonstråder etc.
Peer Gynt har noen av oss hatt en felleslesing på for noen år siden (jfr. denne tråden), men jeg mener at dette skuespillet/lesedramaet tåler å leses på nytt.
Noen interesserte?
Viser 12 svar.
Ny diskusjonstråd:
Felleslesing av "Peer Gynt" 2017.
Jeg kommer tilbake til Markens grøde.
Det virker som det er mange lesesirkeldeltagere som er mest interessert i å delta i felleslesing av Markens grøde, så det er mulig jeg foreslår den som En6 senere på året.
I lesesirkelen kan jo alle være med på diskusjonene, også ikke-medlemmer.
Synspunkter?
Jeg kommer til å lage diskusjonstråder for felleslesing av Peer Gynt og Markens grøde neste år.
Først ut blir Peer Gynt, siden det er eldst, og deretter Markens grøde.
Foreløpig henviser jeg til Ibsen-forum og Hamsun-forum
Kan denne snarveien være noe for oss når vi kommer så langt at vi skal i gang med Peer. Er det flere som kjenner boken?
Tror nok boka vil være både lesverdig og interessant for oss. Er den fortsatt i salg? Kan ikke finne den i de nettbokhandlene jeg bruker (Ark, Haugenbok, Adlibris).
Vigdis Ystad er professor emerita (nordisk litteratur, UiO), og ledet arbeidet med Henrik Ibsens Skrifter (HIS) for noen få år siden. Portrettintervju med henne i lørdagens (3/9) Klassekampen.
Snarvei til Peer Gynt viser seg ganske riktig som du sier, å være vanskelig å få tak i. Utsolgt fra forlaget og ingen ny utgivelse på trappene. På min bytur i dag sjekket jeg Norli og Eldorado bokhandel. Har også sjekket antikvariat.net uten hell. Forbasket at bøker forsvinner så fort ut av salg.
Portrettintervjuet med Vigdis Ystad har jeg tatt vare på.
Sikkert. Men det finst fleire, m.a. desse.
Takk! Med fare for å foregripe begivenhetene, har du noen anbefalinger?
Boka til Vigdis Ystad kjenner eg ikkje, men ho skriv sikkert godt og nyttig, mest som innføring, kanskje? Mannen hennes, Daniel Haakonsen, representerer nykritikken, mens Francis Bull står for det historisk-biografiske synet. Det er jo eit spørsmål om kva ein er ute etter. Otto Hageberg har redigert ei samling med ulike syn på det dramatiske diktet. Kanskje ville eg i denne samanhengen slå eit slag for Sverre Mørkhagens bidrag, som går inn på dei sagna som ligg til grunn for Ibsens Peer. Interessant lesing!
Jeg leser gjerne Markens Grøde og kan også gjøre et forsøk på Per Gynt:)
Det kommer jeg ikke til å klare... Ibsen faller så tungt for meg. Men det fins en Ibsen for alle, sa et klokt menneske (hvem sa det forresten? ), jeg som ikke liker tunge norske klassikere og ikke liker dikt, har ikke bare kommet gjennom Terje Vigen, men gitt stykket terningkast seks! Det var lunsjlektyren min en periode. Noen råd til hvordan komme gjennom den såkalte "MÅ"-litteraturen, uten at Ibsen kastes som fiskesprett mot hjernebarken? Lydbok er verre enn verst i slike tilfeller, så det er ikke et alternativ.
Jeg har bare håpet at noen skulle ta initiativ til en ny felleslesing av Ibsen; Peer får et absolutt ja fra meg. Jeg kan vel ikke godt si nei til Markens grøde heller, så det blir ja tusen takk, her også.
Leser gjerne Peer Gynt, men Markens grøde frister ikke nå.