Det er på tide å oppsummere leseåret 2015 og jeg lurer på hva din store leseopplevelse har vært i år.

For meg var Øyeblikkets lys av Juha Itkonen boka som jeg kommer til å huske. Hva er din?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 29 svar.

2015 var et år hvor jeg ikke planla lesingen min noe særlig. Leste det som føltes riktig der og da. Ser på oversikten min at det ble mye krim, og at jeg ga terningkast 6 til både "Stalker" av Kepler og "Papirgutten" av Kristina Ohlsson. Ellers ble jeg trollbundet av Ken Folletts "Kjempenes fall" og "Bienes historie" av Maja Lunde, og jammen lot jeg meg facinere til en 6-er av "Svøm med dem som drukner" (Lars Mytting) jeg også.

Dersom planen går som ønsket, blir 2016 et langt mer planlagt leseår - ønskelista er blitt lang, og bestillingene til biblioteket er fordelt ut over hele våren. Så nå er det bare å glede seg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tror mine to favoritter fra 2015 er Vicious av V.E. Schwab (omtale) og More Than This (omtale) av Patrick Ness.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest utrolig mye bra i 2015, cecilia samartin, victoria hislop, , barnepiken, boktyven, en mann ved navn ove, brudekisten - unni lindell. Saras nøkkel +++ mange flere. Klarer ikke si bare en. Jeg gleder meg til å utfordre leselysten dette året, jeg er ellerede på god vei☺️☺️

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jammen vanskelig å svare på... det er så mange gode bøker, og de er gode på forskjellig måte, så det er vanskelig å velge. Den boka som traff meg mest i hjertet er Kjære Gabriel av Halfdan W. Freihow, den som traff meg best innen krim var Blindgang av Jørn Lier Horst, og den som fikk meg, for første gang, til å like fantasy var Odinsbarn av Siri Pettersen. Gutta i trehuset med x antall etasjer er igjen barnebøker jeg syns er fantastiske. Igjen, så ulike bøker, så bra, og så vanskelig å velge. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I 2015 leste eg svært mykje bra, og det er vanskelig å setje opp ei liste over favoritter. MaddAddam-trilogien av Margaret Atwood gjorde sterkt inntrykk, så den må med. "Elizabeth Is Missing" av Emma Healy var ein minneverdig leseopplevelse som høyrer heime på denne lista. Eg vil og trekkje fram "Disaster at the Pole" av Wilbur Cross, eit stykkje polarhistorie som kanskje ikkje er så kjent frå før. Den handler om Umberto Nobile sitt mislykka forsøk på å nå polpunktet med luftskip, svært spennande og gripande dokumentar!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg hadde på alle måter et veldig bra leseår i 2015. Jeg får meg ikke til å velge en favoritt, for jeg har tre bøker som kjemper veldig hardt om plassen.

We Have Always Loved in the Castle av Shirley Jackson
I Capture the Castle av Dodie Smith
The Handmaid's Tale av Margaret Atwood

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mange eg kjem til å hugse, men skal eg halde fram ei enkelt så blir det Beatles av Lars Saabye Christensen. Eg er nok spesielt svak for oppvekstskildringar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er noen av bøkene jeg likte best i 2015. Siden det er vanskelig å velge bare en, har jeg laget meg noen kategorier. Har med en bok i hver.

Roman: Lasarus' kvinner av Marina Stepnova.
Serie: Fjerde bok i serien "Det store århundret" av Jan Guillou: Ikke ville se.
Dystopi: Den utvalgte av Lois Lowry.
Krim: Savner deg av Harlan Coben.
Sakprosa: Rosinkongen av Fredrik Sjøberg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er godt fornøyd med leseåret, og klarer dermed (som de fleste andre) ikke å begrense meg til ei bok. De aller beste jeg har lest i 2015 er:
Lars Mytting; Svøm med den som drukner
Joyce Carol Oates; Carthage
Kjell Askildsen; Askildsens beste
Iain Banks; The crow road
Richard Ford; Canada
Chimamanda Ngozi Adiche; Americanah

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg tenkte at i år skulle eg klara å finna den eine eg kunne svara når ei tante eller kusine på nyårsafta spurte, over kaffikoppar og krullakaker "Ja, kva var det beste du les i år?" Men so viser det seg, i år som tidlegare, at eg har problem med å bestemma meg - og det er vel berre bra det, då viser det seg kanskje at eg les mykje (som eg synes er) godt? Eg har komme ned til ei personleg liste på 10, her er eit utval:

The Slow Regard of Silent Things av Patrick Rothfuss var av dei fyrste bøkene eg las i år. Frå Rothfuss sitt fantasy-univers og berre passande for dei som allereie kjenner forfattarskapen hans, men ein perfekt konfektbit for nett oss.

A Moveable Feast av Ernest Hemingway var basis for Paris-ferien til meg og mamma, i tillegg til at han sette i gang ein ny fasinasjon for litteraturen frå tidleg 1900-tal (ein fasinasjon som diverre ikkje har gitt seg konkrete utslag enno).

The Art of Asking av Amanda Palmer er nok den boki eg kjem til å hugsa best at eg las i år - og kor eg var då eg las ho. Viss det då ikkje er

Svar på brev frå Helga av Bergsveinn Brigisson eg kjem til å hugsa best (flyplassen i Aberdeen).

Carry On av Rainbow Rowell var antakeleg årets overrasking. Kven hadde ant at ei Harry Potter-etterlikning med ein militant rektor, ein trollmann som ikkje kan trylla og ein homofil vampyr kunne vera både so spanande, og so god? Eg tenkte særleg på elevane mine då eg slukte denne, og tenkte "Endeleg nokon som tek ungdom på alvor!"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har lest mange gode bøker i år. En av bøkene jeg virkelig har likt, er Fortellingen om øde av Ida Hegazi Høyer. Poetisk, forfriskende annerledes, malerisk nybyggerroman på øde øy - som utrolig nok er basert på en virkelig historie. Denne anbefales!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den beste for meg i år var The Wise Man's Fear av Patrick Rothfuss. Jeg syntes den var enda bedre en første bok i serien og jeg kan nesten ikke vente til bok nr. 3 kommer ut.

Av norske syntes jeg Fugletribunalet av Agnes Ravatn var veldig god.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt å høre :) Jeg har de to første stående uleste. Fugletribunalet likte jeg også, selv om slutten var litt forvirrende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Desse bøkene har fått toppkarakter av meg dette året:

Mors og fars historie og
Bror din på prærien av Edvard Hoem
Himmelblomsttreet av Gert Nygårdshaug
Slik treet faller av Britt Karin Larsen
Stormenes tid av Ken Follett

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er umulig å velge bare en, så det blir flere fra ulike sjangere.

Vanligvis leser jeg ikke dystopier, men Oryx og Crake av Margaret Atwood gjorde inntrykk. De to neste bøkene i trilogien står for tur en gang over nyttår.

Så ble jeg svært begeistret for en novellesamling av Jhumpa Lahiri: Fremmed jord. Det er åtte gode noveller som har den fellesnevneren at de alle handler om etterkommere av indiske immigranter i USA.

Den boka jeg kanskje kommer til å huske lengst er en dokumentarroman av den italienske journalisten Fabrizio Gatti. Under dekknavnet Bilal ga han seg ut for å være papirløs innvandrer. Han reiste gjennom store deler av Afrika og opplevde innsiden av mottaksleirene i Italia og forholdene for de illegale arbeiderne som dro videre i Europa stedet for å reise tilbake. Selv om det er noen år siden boka ble skrevet, er den sørgelig aktuell ennå.

Ruth Lillegraven har fått mye velfortjent anerkjennelse for sin bok Manilahallen. Det er en biografi skrevet som dikt, og jeg synes det fungerte veldig bra.

Så ble jeg nysgjerrig på tegneserien Gruppa av Anna Fiske etter å ha lest omtalen fra en annen bokelsker her inne, Julie. Måten en gruppeterapi framstilles på er et imponerende stykke arbeid.

(Jeg ble også nysgjerrig på Øyeblikkets lys som du nevner, så den er notert på skal-lese-lista :D)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Evna av Siri Pettersen er nok årets favoritt. En helt fantastisk avslutning på en enestående norsk fantasyserie! Ellers er jeg også begeistret for Neil Gaimans Stardust, som også er på årets leseliste, dette tror jeg er min favoritt av Gaimans bøker. De siste to åra har jeg lest en del Gaiman, og jeg er veldig begeistra, men Stardust topper lista :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Stefan Hertmans meget gode bok "Krig og terpentin" har vore den beste boka i år. Tema er 1.verdskrig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en bok jeg er nysgjerrig på og nok kommer til å lese etter hvert!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ravneringene uten tvil. Det begynte med at jeg fant Odinsbarn på Mammutsalget, og da var det gjort. Så har lest alle tre, og kan ikke huske jeg noen gang har vært så "forelsket" i en bokserie noen gang.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har valgt 3 enkeltbøker og en serie, serien er en jeg sparer på, Billy - den komplette samlingen striper og søndagssider og av de 3 enkeltbøkene, Kavli - et industrieventyr som jeg leste i Januar, Den store boka om Morgan Kane som jeg leste i Mars og fant i Litteraturhjørnet, bruktbokbutikken i Sarpsborg i sommer og Steampunk - An Illustrated History of Fantastical Fiction, Fanciful Film and Other Victorian Visions som jeg leste i November, og så snart jeg var ferdig med den, bestilte meg i pocket utg fra AdLibris.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

den mest hysteriske bok er Ny hylle på Prix , ellers så er det HB- en destillert norgeshistorie...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

2015 har vært et særdeles godt leseår for meg. Jeg synes derfor det er vanskelig, for ikke å si umulig, å velge bare én bok.

Med forbehold om at jeg ikke kommer til å lese enda flere fantastiske bøker i det som er igjen av 2015: Jeg har satt opp fire bøker, alle skjønnlitterære, under favoritter i år. Av dem kommer nok A Manual for Cleaning Women av Lucia Berlin (som jeg ser at kommer på norsk på Oktober Forlag neste år med tittelen Håndbok for vaskedamer) og Butcher's Crossing av John Williams på topp.

Men også de to andre – Henri Duchemin and His Shadows av Emmanuel Bove og Fordi det er bittert, og fordi det er mitt hjerte av Joyce Carol Oates gjorde voldsomt inntrykk.

Andre bøker som skåret høyt hos meg og som nok kommer til å sitte lenge i, er 2666 av Roberto Bolaño, Mount København av Kaspar Colling Nielsen og Max, Mischa & Tetoffensiven av Johan Harstad.

Oi sann, det ble visst en hel drøss, det …

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Den siste der skal jeg prøve å få med meg - har jo vært på interessant bokbad med den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gled deg, Randi. Fantastisk bok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er jo så vanskelig å skulle kåre én! Men jeg ser av fortegnelsen over de bøkene jeg har lest i år at jeg har gitt terningkast 6 til seks bøker, - så det må jo bli en av dem. Og av dem tror jeg at jeg rangerer Roy Jacobsens "De usynlige" høyest, mens både Astrid Lindgrenbiografien "Denna dagen, ett liv" og Lars Myttings "Svøm med dem som drukner" har gitt meg store opplevelser, - hver i sin sjanger!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har egentlig lest mange bra - men jeg tror det er Stoner som gjorde mest inntrykk.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er litt vanskelig å si,det er så mange. Men den som kanskje står høyest og som jeg likte godt hele veien,er Jaume Cabre sin Jeg bekjenner. Fantastisk. Og litt enklere så må det bli C.J. Sansoms Klagesang. Og fra virkelighetens verden er det Marte Michelets Den største forbrytelsen som kommer høyest.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg gleder meg til å begynne på C.J. Sansoms forfatterskap, har de fem første stående.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skjønnlitteratur: Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen. Sakprosa: How music got free av Stephen Witt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Frank Rosendahl SlettebakkenSoffa86Dolly DuckKetilJulie StensethTorBente NogvaMarit HøvdeIngunn SritaolineSiv ÅrdalAnne Lise JohannessenOle Jacob OddenesOdd HebækJan-Olav SelforsCarine OlsrødLibraritas vMaren Hjelle AuneBerit RAndreas BokleserHarald KMartineVioleta JakobsenGunn FalkbäckNina M. Haugan FinnsonIrakkØyvind BjørnerudRufsetufsaTine SundalSynnøve H HoelSilje BorviksiljehusmorSolgunnBjørg L.Reidun SvensliOda Marie HAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLisbeth Kingsrud KvistenChristinaThea