Den utvalgte

av (forfatter) og Linn Øverås (oversetter).

Gyldendal Tiden 1995 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.37 (19 terningkast.)

55 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er historien om Jonas, en tolv år gammel gutt som lever i et tilsynelatende ideelt samfunn, et samfunn uten konflikter, fattigdom, arbeidslediget, urettferdighet eller ulikhet. Men under overflaten dirrer uroen, og snart får Jonas innblikk i mørke hemmeligheter. Han er den utvalgte.

Omtale fra forlaget

Dette er historien om Jonas, en tolv år gammel gutt som lever i et tilsynelatende ideelt samfunn, et samfunn uten konflikter, fattigdom, arbeidslediget, urettferdighet eller ulikhet. Men under overflaten dirrer uroen, og snart får Jonas innblikk i mørke hemmeligheter. Han er den utvalgte.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal Tiden

Utgivelsesår 1995

Format Innbundet

ISBN13 9788205234284

EAN 9788205234284

Serie The giver (1)

Genre Dystopier Fantasy

Språk Bokmål

Sider 163

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Oversetterprisen 1995

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 4 4 0 0 0

Bokomtaler

Jeg ble anbefalt denne kvartetten som "The Giver" er første, frittstående bok ifra og hadde kanskje litt store forventninger. Jeg anbefaler den riktignok videre, men ikke uten et men.

Ganske tidlig hadde jeg tanker løst assosiert til både asiatisk kommunisme og en obskur tittel fra et "Blur"- album på 90-tallet, "Poor Old Ernold Same" (ja, jeg var på Blur-sida i "krigen" mellom dem og Oasis, fordi jeg tilfeldigvis visste hvem de var etter en Chrissie Hynde-konsert før de slo gjennom - nåja, samma det, nå har verden bortimot glemt både Chrissie Hynde, Blur og Oasis~), så jeg lette liksom litt etter den "perfekte" verdenen deres fra vaskeseddelen. En gang i tida leste jeg "Anthem" av Ayn Rand og da var den noe annerledes enn det meste annet, men "The Giver" ligner mest på den enn på andre bøker. "Anthem" var bedre, men "The Giver" inneholdt også noen interessante, evolusjonære tanker som gjør det kanskje littegrann originalt.

Jonas lever et A4-liv og vet ikke om noe annet. Så får han en oppvåkning som ga meg assosiasjoner til kultfilmen "The Fifth Element" der hun sitter og skal lære om menneskenes verden og gråter og forstår ikke hvorfor vi gjør hverandre så mye vondt, men også Dumbledores pensieve i Harry Potter. Hvor flyktige er vel minner? Er det ikke så at vi liker å tenke på dem som evige? Jeg kan ikke si jeg var veldig begeistret for den utflytende, uspesifikke slutten. Da tenkte jeg på "Piken med svovelstikkene". Litt nettsøk ga meg info om at slutten bør tolkes positivt, sånn for å fortsette med å gå rundt grøten. Interessant hvordan han går fra gutt til mann på et vis, i løpet av en heller kort periode.

Så må en bare huske på at Lowrys kvartett er skrevet for store barn/ ungdom. Jeg har likevel ingen planer om å bruke det som unnskyldning for at boka kanskje ble litt mye simplex, at den med fordel kunne vært litt mer kompleks. Alt i alt vel verdt å lese, det er bare jeg som skrur til kritikken litt hardt. Jeg landet denne på en firer. En ok firer. Ikke svak, ikke sterk firer, men en renstrøken, ukomplisert firer. Boka var tross alt renstrøken og strømlinjeformet og tydelig. Det var dessuten slående hvor enkelt og elegant hun har utmalt en fiks ferdig alternativ virkelighet, her er ingen langdryge beskrivelser, bare helt presist og ubemerket forklart eksakt det bilde hun ønsker at vi skal oppleve. Bare akkurat det man trenger for å få filmen til å rulle på det indre øyet. Snedig.

Drøyt 220 sider, denne ble en "one sitting read", den var slukt på et par-tre timer. På en måte godt, for jeg har lest utrolig lite de siste årene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (51) Varsle Svar

Bøker jeg vurderer å lese til fordypningsoppgaven min i norsk.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lyst til å lese!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene fra bokklubben til Lauren Conrad, pluss andre anbefalinger ♥


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Spøkelseshistorier - prosa" av Henry James
  • "History of Wolves - A Novel" av Emily Fridlund
  • "The Once and Future King" av T. H. White
  • "Horton hører en Hvem!" av Dr. Seuss
  • "Monstress Volume 1 - Awakening" av Marjorie Liu
  • "En klode full av lys" av Elin Brodin
  • "Enheten" av Ninni Holmqvist
  • "Daudmannaland - ei sann historie" av Terje Sander
  • "Jellicoe road" av Melina Marchetta
  • "Golemen & dsjinnen - roman" av Helene Wecker
  • "Et sprang i tiden" av Madeleine L'Engle
  • "The Radetzky March" av Joseph Roth
Alle bokanbefalinger for dette verket