Ev3 blir Mønsteret rakner

Gratulerer!

Stemmene fordeler seg slik:

1) Mønsteret rakner, 8 stemmer

2) Mrs. Dalloway, 7 stemmer

2) Døde sjeler, 7 stemmer

4) Gråt, mitt elskede land, 6 stemmer

4) dr. Zhivago, 6 stemmer

6) Lang dags ferd mot natt, 5 stemmer

6) Den gylne notatbok, 5 stemmer

8) Gebelawis barn, 4 stemmer

8) Brødrene Karamasov, 4 stemmer

10) Steppeulven, 3 stemmer

11) Krig og fred, 2 stemmer

Dersom det er greit for dere, starter felleslesingen av Mønsteret rakner mandag 23. februar.
Jeg mener det holder med én diskusjonstråd. Eller?

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 30 svar.

Tykte det var moro å sjå at det fungerte med omdisponeringar undervegs denne gangen, altså at fleire av bokelskarane endra stemmegivinga for å betre sjansane for sin favoritt. På denne måten unngjekk vi ein ekstra valomgang.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Greit valg. Denne har jeg hatt som pensum en gang for lenge, lenge siden. Forelesningsnotatene er nok blitt borte etter utallige flyttesjauer, men boka har jeg fortsatt i hylla. Jeg har likevel bestilt en norsk utgave, så jeg kan sammenlikne litt (og lese Nadine Gordimers forord).

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er bare en snau uke siden jeg fullførte boken, hadde jeg bare visst. Så jeg kommer til å følge med fra sidelinjen på diskusjoner og kommentarer, og kanskje har jeg noe å bidra med.
For øvrig ga jeg den terningkast 5.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det høres veldig greit ut for min del. Etter å ha lest denne artikkelen på NRK.no er jeg spent og gleder meg til å lese akkurat denne boka. Flott at den gikk av med seieren.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Moro at forslaget mitt ble så godt mottatt! :) Får håpe boka ikke er for vanskelig å skaffe. Biblioteket vil nok muligens ha den inne. Ellers kan det tenkes at den er tilgjengelig hos www.bokbua.no om den ikke alt er solgt. Jeg fant forøvrig mitt eksemplar hos Fretex. Har utgaven fra Verdensbiblioteket, så dersom noen ønsker forordet som står i den kan jeg være behjelpelig ift å ta bilder av sidene og sende i privatmelding til de som ønsker det (dersom det er lovlig?).

Håper boken egner seg som felleslesing og at den faller i smak!

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Gratulerer.
Jeg har Verdensbibliotekets utgave av Mønsteret rakner. Den utkom i 2002 og er bok nr. 3 i denne serien (de to første var "Don Quijote" og "Madame Bovary").
Jeg har ikke lest Achebes roman tidligere, så det blir spennende å lese den nå sammen med dere andre.
Du skriver i et tidligere innlegg (på forslags-tråden): "jeg har blitt fascinert av det afrikanske kontinent via studier". Det kunne vært interessant å vite hvilke studier det er, og om du kan dele dine kunnskaper (dersom de er relevante) med oss etterhvert som vi leser og diskuterer.
I går kveld leste jeg Nadine Gordimers innledende essay. Det ga store forventninger om at dette blir en stor og lærerik leseopplevelse.

Digresjon (språk):
Heter det 'leseopplevelse' eller 'leseropplevelse', eller begge deler?
Hvis begge, hva er i så fall forskjellen?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Takk. Jeg kommer også til å lese den utgaven, og har så vidt startet på det innledende essayet. Av en eller annen grunn har jeg vært heldig å få tak i en del av de første bøkene i Verdensbibliotek-serien, men jeg synes det er en del som er litt vanskelig å få tak i. Og en ting jeg lurer veldig på, er om de ferdige med alle 100, eller om det kan stemme at det er noen titler igjen ennå? :)

Jeg har i hovedsak studert sosialantropologi, men da kun på bachelornivå. Har også tatt noen enkeltfag i afrikastudier og litt swahili, men jeg er langt i fra noen Afrika-ekspert. Det viktigste jeg lærte fra disse fagene var vel det å forsøke å forstå andre sivilisasjoner ut fra deres egne premisser. Jeg har lest om en del bittesmå stammesamfunn som har noen (for meg) helt merkelige og absurde tradisjoner, men som plutselig virker veldig logisk når jeg har fått mer kunnskap om hva som ligger bak. Nå er jeg spent på å lære mer om stammesamfunnet Achebe skriver om i boka si, og om hvordan det endret seg etter kolonialismens inntog.

Jeg har ikke deltatt på en felleslesing av en bok siden videregående skole, så jeg er litt spent på dette :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ganske mange av bøkene i Verdensbibliotek-serien. Abonnerte fra starten, men har hatt et par opphold underveis. Det stemmer nok at det er noen titler igjen. Den siste jeg fikk var bok nr. 86, "Iliaden". Jeg tror det blir noen flere bøker (bind) enn antall titler, siden noen kommer i flere bind.

Felleslesing er interessant og lærerikt.
God helg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar :) Jeg mente også det var noen flere etter Iliaden, og hadde planer om å abonnere. Men nå ser det ut til at neste bok for nye abonnenter er en som alt er utgitt. Så jeg får vel smøre meg med litt tålmodighet. Tror nok jeg må få samlet alle på et vis, de er så fine i bokhyllen.

God helg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er det eg tenker om den språklege digresjonen;
Leseopplevelse er korleis lesaren opplever boka han les.
Leseropplevelse er korleis boka opplever lesaren sin.

Sidan det er høgst diskutabelt korvidt ei bok kan oppleve noko i det heile, kan ein sikkert hevde at det i utgangspunktet ikkje gjev meining å snakke om leseropplevelse. Men det er jo prisverdig å ha eit åpent sinn, og dersom ein tek høgde for at bøker har kjensler så er det trass alt ein vakker tanke at ein kan prøve å gi bøkene sine gode leseropplevelser.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Personlig foretrekker jeg "leseopplevelse", men jeg ser at begge to brukes om hverandre av media og forlagsbransjen. Slik jeg tolker det henviser førstnevnte på opplevelsen av å lese, mens sistnevnte går mer på deg som leser, eller noe sånt? "Leseopplevelse" klinger bedre i mine ører, men jeg kan godt ta feil.

P.S. Når jeg søker på "leseglede" vs. "leserglede", så er førstnevnte mest brukt av media og forlag, mens "leserglede" brukes mest i blogger.

Begge deler brukes også på engelsk, mens "reader experience" oftest brukes i forbindelse med studier og opplevelsen av teksten i for eksempel e-bøker.

Til slutt er konklusjonen min at både "leseopplevelse" og "leseropplevelse" kan brukes, og at det ikke er noe stort skille mellom uttrykkene.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Enig i dine vurderinger, gretemor.
Leseglede betegner gleden ved å lese. Leserglede lyder etter min mening både søkt og feil. Leseropplevelser er greit, går på leserens opplevelser av det han/hun leser. Personlig foretrekker jeg leseopplevelser. Jf. vi har en tråd som heter Leseutfordringer, uten r.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så artig at det ble denne som jeg følte sterkest for, så får jeg se om jeg ikke får svar på bestillingen. Hurra! Da skal jeg også være med!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Denne er fullstendig ukjent for meg, men ser fram til å gjere eit nytt, litterært bekjentskap. Skal prøve å finne eit eks på biblioteket, dei er svært flinke med å hjelpe til.
Ellers så er det så kjekt at du er aktivt tilbake,Wolfcat. :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for det :-) jeg syns det er underholdende igjen nå, det hjalp med pause.

hehe, jeg hadde ikke hørt om denne før jeg heller, men litt research gjorde at jeg følte mest for denne da tre titler begynte å skille seg ut. Jeg syntes det var litt mange russere nominert - de er ikke til å komme utenom, så det er som det bør være.
Denne forfatteren er fra Nigeria (det har nok flere enn meg googlet seg fram til). Jeg kjente en flott fyr av nigeriansk avstamming en gang og fikk noen små kulturelle drypp. Jeg føler jeg må lese denne boka. Rett og slett.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Prøvde å bestille på bokbua, men etter bestillinga var sendt så fekk eg melding om at dei har ferie frå 29. januar til 9. mars. Så lenge kan eg ikkje vente ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men eg trur eg fekk napp hjå Bokbyen ved Skagerak, i alle fall har eg lagt inn ei bestilling på Verdensbibliotek-utgåva, og den visest ikkje lenger i sortimentet etter at eg la inn bestillinga. Men dei har ei utgåve til til sals, frå Dreyers. 1966.

Forøvrig var eg på nippet til å bestille ei engelsk utgåve frå thebookdepository. Det var nok forordet til Nadine Gordimer i Verdensbibliotek-utgåva som gjorde utslaget.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt utrolig, bestilte boka for under et døgn siden, og før kl 11 i dag var den i min hånd:-) Bokbyen ved Skagerak har fått en ny fornøyd kunde, takket være deg Jostein!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har du sett! No måtte eg springe ut til postkassa for å sjekke, og jammen hadde ikkje mi bok også kome fram. Glitrande service. Og dei tok ikkje for hardt i då dei skreiv at det var eit pent eksemplar, det ser nesten heilt nytt ut. Tviler på at førre eigar har lest boka.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Akkurat det samme med min! Det stod at det var en liten rift i omslaget, og det stemte for så vidt, det var en minimal liten rift, og boka tror jeg ikke er bladd i en gang!! Så Jostein fredag den 13 ble altså vår lykkedag, thanks to you:-):-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så artig...
Mitt eksemplar kom i dag og foruten en hilsen "til lillebror fra Vera" (som overhodet ikke gjør noe), ser boka helt ny og ulest ut... Den også. Den er fra Verdensbokbiblioteket og det syntes at antikvaren hadde erfaring med å pakke bøker: mens konvolutten hadde rift (antagelig fra sorteringssystemet) sørget gråpapiret for et plettfritt eksemplar til meg. :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ser at den tråden din har blitt en skikkelig suksess, så bra! Ville bare si at jeg så at det var diskutert priser på bøker der, og i denne boka "Mønsteret rakner",som kom ut i 1966 står det prisen;12,60 ! Så det er veldig ganske så klart at bøker var kjempedyre! En vanlig arbeider måtte jobbe mange timer for å få råd til en bok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har kikket litt i boka, virker utrolig spennende og interessant, så tror nok ikke at jeg klare å vente helt til mandag med å begynne på den! Er så heldig at jeg bare har noen få kapitler igjen av "Nagalands døtre", så da blir det rett på "Mønsteret rakner". Og det er veldig lenge siden jeg har lest litteratur fra Afrika, så gleder meg utrolig, og så er det jo så gøy at du er med, regner med mange synsvinkler direkte fra leveren av deg, og det er sååå bra!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke kunnet dy meg jeg heller, jeg begynte så smått med essayet på begynnelsen (hvis det blir vanskelig å få tak på det for dere som ikke har Verdensbokbibliotekets utgave, kan jeg sikkert hjelpe til med det) og gikk og sendte boka laaange blikk... så jeg ble nødt til å begynne litt. Sinker meg sjøl ned ved å lese store jafs av Stephen Kings 22.11.63 som ble med hjem fra mammutsalget. Vips! har jeg dekket posten for "bøker med tall i tittelen" for dem som følger leseutfordringen. Jeg har tenkt jeg skal prøve, for det var ei liste som inspirerte til mangfold. Sykemeldt for øyeblikket, for skulderen slo seg vrang... lover godt for lesesirkelen i det minste... I motsetning til digresjoner som stadig innfanging meg... haha

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Essayet mangler i boka jeg lånte på biblioteket, så hvis du kan hjelpe med det blir jeg glad.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei! I min utgave fulgte det ikke med essayet, så sier hjertelig takk hvis du kan hjelpe meg med det?:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg fikk nettopp lagt inn bestilling på den utgaven fra Dreyers.1966! Så håper inderlig at bestilling er i orden, gleder meg virkelig til å lese denne boka!
Har ikke vært med på de to siste felleslesningene, men dette var en bok som virkelig fanget min interesse!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Høres bra ut! Godt det finnes muligheter. Håper det er fint eksemplar som dukker opp :) Dersom du fikk gjennom bestillinga hos Bokbua, kan det være greit å sende mail og avbestille den, da de sendes ut med faktura.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oj, det var litt for lenge ja. Jeg har bare bestilt derfra en gang tidligere, da sendte jeg e-post. Tror det er et enkeltmannsforetak/hobbyprosjekt. Kom over den siden selv i forbindelse med jakten på bøker fra Verdensbiblioteket. Tror det er mulighet på antikvariat.no også, men det er forholdsvis dyrt (175 kr + frakt tror jeg). Kanskje bibliotekene får et oppsving ift utlån av denne tittelen nå? :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da fikk jeg bestilt Mønteret rakner hos Gallerigallera.no så da er jeg klar. Selv om planen om å ikke kjøpe flere bøker, men heller få lest det jeg har røyk...... Igjen (hi hi).

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sist sett

Hanne Kvernmo RyesomniferumSt. YngheadHarald KBente L.Egil StangelandKristine LouisesiljehusmorStig TTerje MathisenmgeRandiSraDevoralibrosTove Obrestad WøienDinaTine SundalKirsten LundCarine OlsrødReadninggirl30TanteMamieLilleviIvar SandGrete AastorpgretemorAlex NietoIngunn SBård StøreTonesen81PiippokattaDemeterVannflaskeBjørg RistvedtVanja SolemdalPirelliNikkaBjørg Marit TinholtEmil ChristiansenKjersti SAvaVibeke