"Kunne vi få makten over denne tause verden, eller ville den få makten over oss?", tenker hovedpersonen på vei oppover elven. For meg kan det virke som om "Mørkets hjerte" er alt for lyst for deg, du får det ikke verken tydelig eller ille nok!?! Kan hende du er for ung, at du mangler innlevelsesevne (som gjør deg til en god leser, ikke alle lesere er gode lesere), jeg aner ikke - du er langt, langt unna å blir rørt av Conrads bok... Å lese din anmeldelse gjør meg litt trist. Bare setningen jeg siterte i begynnelsen kjenner jeg gjør noe med meg, og du snakker om "ille forhold i jungelen".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Setningen jeg siterte var fra teksten bak på boka. Jeg synes sitatet var veldig interessant, og det var teksten bak på boka som fikk meg til å ville lese netopp den boka. Så det er ikke slik at jeg ikke ble rørt av akkurat DEN setningen.

Desutten var det ikke meningen at det skulle være en anmeldelse, mer en kommentar. Heller ikke å gjøre folk triste. Tenkte at noen kanskje kunne få meg til å se anderledes på den?

Men nei, boka kom aldri under huden på meg. Kanskje jeg er en dårlig leser da.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje er jeg også litt slem? Jeg har sansen for at du spør om hva det kan være at en verdensberømt og svært ofte omtalt bok ikke fungerer for deg, Siri! Det kan jo få hvem som helst til å undres. Det kan jo være at en bok som fungerte før "i gamle dager" ikke klarer å røre ved dagens mennesker; litteratur spiller forskjellige roller rent kontekstuellt. "Robinson Crusoe" som var en voksenbok, fungerer i dag for barn, eller kanskje ikke i det hele tatt lenger? Conrads jungel blir kanskje bare levende i filmprosjektet - og der ser vi endelig dette mørket Conrad beskriver - der kommer det under huden på oss? Men å lese en bok utfordrer alltids vår indre kino, og hvis du ikke omskaper den berømte Kurtz til en figur du skikkelig ser for deg, mister du jo "Mørkets hjerte". Kanskje derfor jeg ble trist? Fordi litteratur er som skrevet med en type usynlig blekk og som i tidens løp forsvinner?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje?

Kanskje fordi jeg ikke er vant til å lese litteratur fra 1800-tallet (nå er denne boka fra helt på slutten da, 1899).

Jeg vet ikke helt om du kan sammenligne boka med Lord of the Flies av William Golding? På den måten at man stadig oppdager hva mennesket er i stand til, mørkere og mørkere instinkter osv. Den boka er nemlig en av mine absolutte favorittbøker, og selv om de har litt den samme tematikken (som jeg opplever det), har sistnevnte gjort mye mer inntrykk på meg. Jeg opplever den faktisk som mørkere enn "Mørkets hjerte" også, selv om ondskap kanskje ikke er hovedtemaet. Hvordan "urgamle" menneskelige instinkter slår ut når et menneske havner utenfor sivilisasjonen er veldig fascinerende!

Så jeg føler egentlig ikke det at bøker ikke kan gjøre inntrykk på meg, og røre meg. Vanligvis føler jeg at jeg får noe ut av de fleste bøker, mer eller mindre. Derfor ble jeg også så satt ut når jeg fikk ekstremt "mindre" ut av en bok som omtales som et mesterverk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Synes sammenligning din absolutt har noe for seg! og jeg er enig, Lord of the flies er mer skremmende på mange måter. For min del hjalp det lesningen av Conrad at jeg hadde lest både hans "Taifun" og "Lord Jim" før jeg leste mørket, og at jeg hadde en reise i Afrika bak meg (da jeg var 19 år), jeg hadde landskapet inne, jeg hadde Conrads stemme under huden. Liker også tanken på at bøker ikke kommer av seg selv, at vi må jobbe litt for opplevelsene!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Violeta JakobsenlesefolenJan Arne NygaardTralteHeidi HoltanMari BaardsethTove Obrestad WøienSigrid Blytt TøsdalLailaAnitaINA TORNESJohn LarsenCaroline Ekornes JohannessenBerit B LieHege LMorten BolstadAkima MontgomeryLinnPrunellaVigdis VoldRandiASissel ElisabethDemeterRonnyInger-LiseFrode TangenAnneWangHeidi LTone Maria JonassensvarteperAnneLars MæhlumHilde H HelsethGrete AmundsenHarald AndersenEllen E. MartolPiippokattaHanne MidtsundAnne-Stine Ruud HusevågTonesen81