Hva med "den kompakte majoritets lesesirkel"? Det ser ikke så bra ut for en Faulkner lesing i første omgang, men jeg satser på at man kan komme tilbake til den. Også må jeg benytte meg av et sitat for å rakke ned på alle de som har stemt Middelmarch:
”Flertallet har makten – dessverre - ; men retten har det ikke. Retten har jeg og de andre få, de enkelte. Minoriteten har alltid retten.” (en folkefiende)
Viser 22 svar.
Omlag 25 personer har meldt sin interesse av totalt mer enn 25.000 bokelskere. Bør det da ikke hete promille-klubben eller "den absolutte minoritets lesesirkel"?
Dette er den mest demokratiske felleslesing på Bokelskere.no noensinne!
Flott innsats, Kjell!
Etter nærmere ettertanke er jeg forresten uenig med deg i at det er en spessielt demokratiske felleslesing. Hvor var demokratiet da det fra en vesentlig del av gruppen ble uttrykkt ønske om en tematisk lesing istedenfor en avstemming av helt tilfeldige titler. Men slike ting er vel lett å overse når man har fått viljen sin, nå er det vel komt noen vage løfter om at man skal ta det opp ved neste bokvalg, men det er vel lite sansynlig at det skjer - utsett til i morgen det du ikke vil gjøre.
Siden jeg på en måte startet dette sidesporet med å berømme demokratiet i tråden, vil jeg komme med et par kommentarer.
Kjetil Eriksen, du skrev til meg:
”Men slike ting er vel lett å overse når man har fått viljen sin”
Hadde lest nøye, hadde du sett at jeg forslo tematisk lesing; nobelprisvinnere fra hvert tiår. Jeg fikk altså ikke ”viljen min”. Det at få støttet mitt forslag, tok jeg som et uttrykk for at flertallet var fornøyd med Kjells forslag. Jeg oppfattet ikke den labre responsen som likegyldighet eller ”manglende meninger” hos flertallet.
Jeg stemte også for en av de ”tilfeldig foreslåtte titlene” (ja, den som ser ut til å vinne, men jeg foreslo opprinnelig en annen bok).
Poenget mitt er: For meg er det viktig at det blir en felleslesing, og jeg vil være fornøyd med flere ulike titler, enten de tematisk henger sammen, eller er mer tilfeldige.
Det er faktisk en liten jobb å ta ansvar for en felleslesing her på bokelskere. Det vet jeg av erfaring – og jeg har aldri tatt bryet med å arrangere avstemninger. Kjell fortjener all mulig ros og takk for måten han har gjort dette på!
Nå er tiden inne til å konsentrere oss om det vi snart skal lese sammen!
Jeg skrev i mitt første innlegg (her) at vi kunne "lese ny og eldre "klassisk" litteratur (norsk og utenlandsk)". Og ja, jeg er klar over at det var ment som et eksempel (som jeg skrev) fra min side. Men når jeg leser utvalget av (de 21) bøkene som ble foreslått først, ser det ut som at mine intensjoner er blitt oppfattet korrekt.
Siden det er første bok som skal velges nå, er nok utvalget ganske smalt foreløpig. Det ble for eksempel ingen norsk bok som kom med blant de seks som hadde mer enn ett forslag. Det kunne gjerne vært med verker fra enda eldre tider og fra mer "eksotiske" geografiske regioner / land / verdensdeler. Og det finnes svært mye god samtidslitteratur (fra hele verden, går jeg ut fra).
Ettersom vi nettopp har begynt, er forhåpentligvis forbedringspotensialet stort, spesielt når det gjelder måten å velge ut neste bok på.
Og til slutt:
Jeg håper at den / de som ønsker en tematisk lesing danner lesesirkler som har slik felleslesing som formål. Kunne sikkert vært lærerikt. Kanskje blir jeg med på det også. Dersom temaet interesserer.
Foreløpig har jeg nok med å få i gang denne sirkelen. Tror det kan bli bra.
Forresten: "Klassisk litteratur" og "Tung litteratur" er ikke synonymer.
Men "Ulysses" er ugjennomtrengelig. Tror jeg.
"En vesentlig del av gruppen"? Det er 25 som har meldt interesse. Av dem er det, så vidt jeg kan se, fire-fem som har et uttrykt ønske om mer plan/struktur.
Tja, jeg ville anta at de resterende 20 som ikke har uttalt seg, ikke har noen mening, såvidt jeg kan se er det ingen som har vært direkte imot forslagene. Du furtet litt over at det ble litt mye å ta stilling til, men elles var det ganske taust fra de resterende i gruppen :-)
Jeg er forsiktig med å "anta" at folk ikke har noen mening. Det synes jeg du også burde være.
Kanskje ordet likgyldighet hadde passet bedre, altså de som bare ønsker å svømme med strømmen og ønsker å la være å ta stilling til det ene eller andre. Men likgyldighet kan i dette tilfellet svare til ingen mening.
Jeg vil anta at de resterende 20 som ikke har uttalt seg ønsker "en avstemning av helt tilfeldige titler" istedenfor "ønske om en tematisk lesing".
I alle fall er det mulig at det forholder seg slik.
Jeg er forsiktig med å karakterisere folk som likegyldige også.
Kanskje det ikkje er noko meir å krangle om? Eg synes eigentleg me skal vere glade for at nokon gidder å ta initativet til å starte eit slikt prosjekt. Med så mange innspel som har kome dei siste dagane synes eg i grunnen det er bra at kjell k har talt for "det tause fleirtalet" og funne frem til kva retningslinjer som skal gjelde for denne lesesirkelen. Det har jo dukka opp ganske mange gode forslag til ein eventuell parallell lesesirkel, så då får ein berre håpe at det dukkar opp nokon som har pågangsmot til noko slikt.
Helt meningsløst å ikke ha noen mening :))
"Me lever jo for søren meg i eit demokrati!", sa sonen min ein gong.
"Der har du misforstått vennen min, her er det eg som bestemmer", - sa mora...
Så eigentleg synest eg at "opphavsmannen/kvinna" har det siste ordet... ;-)
Absolutt et flott initativ, men det betyr ikke at man ikke kan furte litt.
Takk :))
Eg trur faktisk eg slutter meg til forslaget ditt til namnet på lesesirkelen, artig forslag. Men når ein først skal nytte seg av Stockmanns sitater, burde du kanskje ikkje stemt på den nest mest populære boka ;)
Eg tar snart til på mi einsame lesing av Doktor Faustus og gledar meg over at:
"Den sterkeste man i verden, det er han som står mest alene.”
Litt rart med en lesesirkel der alle leser forskjellige bøker.
Einig, det vert lite føremålsteneleg, men eg har Doktor Faustus på pensum så den må eg lese snart uansett. Middelmarch er eg litt usikker på om eg vert med å felleslese for den har eg lese før, men det er lenge sidan så eg tenkjer eg byrjar på den saman med dykk, så får eg sjå kor mykje eg hugsar.
Jeg har ikke lest Doktor Faustus. Leste Trolldomsfjellet for noen år siden. Bra roman, men langtekkelig og vanskelig å komme gjennom.
Har du begynt på Doktor Faustus?
Kunne vært moro å høre hva du synes.
Siden du har den på pensum blir det jo en form for pliktlesing. Kan være givende det også.
Tror nok du kommer til å huske en god del om du gjenleser Middlemarch. Og dersom det blir felleslesing av den her i lesesirkelen, tror jeg det kan bli interessant å følge diskusjonene, selv om du dropper felleslesingen.
Lykke til med Doktor Faustus.
Eg har også inntrykk av at Mann kan vere litt tung, men me får sjå, eg ventar truleg med å byrja på romanen til etter jul, noko som er dumt sidan pliktlesing ofte dreper lesegleda (i mitt tilfelle), og det ikkje vert ei plikt før på nyåret.
Men kor lang tid tenkte du at ein skulle bruke på Middlemarch? 150 sider i veka eller er noko slikt? Diskusjonane kjem eg til å følgje, der er det ofte mange gode bidrag.
"The Winner Takes It All"