1933 var et dårlig år er en kortroman av italiensk-amerikanske John Fante (1909-1983). Han debuterte som forfatter på 30-tallet og utga bøker frem til sin død. Historien om Fantes liv er trist, ettersom han ikke høstet anerkjennelse for forfatterskapet i sin samtid. De fleste av bøkene var delvis glemt og ute av trykk på 70-tallet. Fantes forfatterskap ble ikke ordentlig verdsatt før i 80-årene, og den økende populariteten var delvis et resultat av et initiativ fra Charles Bukowski. Han overtalte forlaget til å trykke bøkene på nytt og kom med det kjente utsagnet: ”Fante var min gud”. Det finnes fortsatt mange iherdige lesere som aldri har hørt om Fante, men i dag har bøkene i det minste en solid kultstatus.
John Fante er best kjent for de fire bøkene om sitt alter ego, forfatterspiren Arturo Bandini. I 1933 var et dårlig år benytter Fante seg av en annen karakter, og det kommer frem av teksten at personen også fungerer som et alter ego. Tenåringsgutten Dominic Molise bor i en falleferdig rønne sammen med familien. Det er en bitende kald og snøfylt vinter i Colorado; ingen lystig tilværelse her, nei. Familien sliter med sitt. Faren er arbeidsløs (dette er tross alt de harde 30-årene) og bedriver tiden med å spille biljard på byens puber for å tjene penger til familien. Moren flykter fra tingenes tilstand ved å være ytterst dedikert til den katolske tro. Midt oppe i all elendigheten finnes det ett lyspunkt for Dominic Molise. Han har nemlig én drøm i livet; å bli profesjonell baseballspiller. Denne ambisjonen er ikke forenelig med farens ønsker, og et viktig tema i romanen er hvor mye Dominic skal være villig til å ofre for å følge denne drømmen.
Dersom du ikke har lest noe av John Fante før, er 1933 var et dårlig år en god introduksjon til et imponerende forfatterskap. Det er interessante karakterer i fortellingen, og jeg endte opp med å bli oppriktig glad i Dominic, som har til dels snodige sider, men også mange gode egenskaper. Jeg satt klistret fra start til slutt, og det skal sies at dette forekommer svært sjelden for min del. Romanen er svært lettlest og kan med god margin fullføres i løpet av en dag.
Viser 8 svar.
Takk! Likte din introduksjon av forfatteren. Her kommer det flere godbiter som jeg tror snart finner sin plass i min hylle. Det hjelper godt at Karin Jensen bekrefter å ha lest 2 av forfatterens bøker.
Hyggelig, hyggelig Kirsten, takk for at du stoler på meg. men du kan jo gå "fem på" også vet du, hehe.
Selv om det er noen bøker som begeistrer meg så trenger ikke andre å bli like entusiastisk. Men for å si det sånn, tror jeg det skal noe til å ikke like de 2 bøkene jeg har lest av Fante.
Jeg har selv fått boktipset her inne og er veldig glad for det, for meg er John Fante bøker "de må jeg eie" bøker.
Det var Lise Munthe som satte meg på sporet av forfatteren. Her er tråden. Takk til deg Lise!
Vet du hva, jeg fant ut at jeg hadde "Spør støvet". Den hadde jeg kjøpt på salg for 50 kr på Bokklubben. hehe leser ofte litt om forfatterne på Wikipedia før jeg bestemmer meg. Om en bok ikke treffer meg akkurat da, så vet jeg av erfaring at det vil det senere.
Så bra :) da blir det spennede å høre hvordan du synest boka er. Nyt den langsomt.
Jeg har lest "Vent til våren Bandini" og "Spør støvet", to utrolig gode bøker, jeg er begeistret for begge.
Boka du presenterer havner rett på ønskelista mi, og takk for et flott innlegg til inspirasjon for oss andre.
Håper det går an å få tak i denne boka et eller annet sted for hans bøker er vel verdt å eie.
Jeg stoler på deg, Karin, og fører opp disse tre på ønskelisten!
Spør støvet er en fantastisk poetisk tittel, nok til å vekke min interesse i seg selv.
Ja, den tror jeg du også vil like Lillevi, den er poetisk og har en flott fortelling. Gled deg til boka og les den saaaakte..
Ja, jeg er enig, det er to veldig gode bøker! Jeg har ennå til gode å lese noe dårlig av Fante.
Takker for hyggelig tilbakemelding! Det er dessverre vanskelig å spore opp steder man kan få tak i boken, men den finnes vel på noen antikvariat. Hvis man bare vil låne, så har i det minste Deichmanske noen eksemplarer.