Stemmene fra Marrakech

opptegnelser efter en reise

av (forfatter) og Trond Winje (gjendikter).

Gyldendal 2006 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.78 (9 terningkast.)

47 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

svein olav andersens eksemplar av Stemmene fra Marrakech - opptegnelser efter en reise

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Reiseskildringer

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren skildrer sitt møte med byen Marrakech, og sine observasjoner som en utenforstående av menneskene som bor der og samfunnet rundt dem. Boken ligger i krysningspunktet mellom mange genre: reisebeskrivelse, meditasjonssamling og selvbiografi.

Omtale fra forlaget

Tildelt Nobelprisen i 1981 «for et forfatterskap preget av vidt utsyn, idérikdom og kunstnerisk kraft». Elias Canetti (1905.1994) vant Nobelprisen i litteratur i 1981. Han ble født i Bulgaria som sønn i en kjøpmannsfamilie. Byen, Rustschuk, var et virvar av tungemål og nasjonaliteter. I hjemmet snakket de sefardismens arkaiske spansk, mens barnepikene snakket bulgarsk. Som seksåring flyttet han til Manchester med foreldrene, og siden bodde de i Wien og Lausanne. Senere studerte Canetti i Frankfurt og bodde i Berlin, Wien, London og Zürich. Denne flakkende tilværelsen i mange land forteller han nydelig om i sin selvbiografiske trilogi, Den reddede tungen (norsk utg. 1982), Fakkelen i øret (1983) og Øyenspillet (Solum, 1997).Selve reisen og den reisendes vesen og væren står også sentralt i Stemmene fra Marrakech. Han kommer til den myldrende byen med en utenforståendes blikk . og med et språk som ikke strekker til. Canetti er imidlertid en usedvanlig finstemt observatør, og hans betraktninger er fylte av kunnskap om mennesker og samfunn. Canetti har øvd innflytelse på mange forfattere i inn- og utland. En av dem som setter hans forfatterskap høyt, er Tove Nilsen. Hun har også skrevet et forord til denne utgaven.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2006

Format Heftet

ISBN13 9788205353701

EAN 9788205353701

Serie Gyldendal pocket

Omtalt sted Marokko

Språk Bokmål

Sider 106

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 0 4 1 0 0

Bokomtaler

Det er vanskelig å gi en eksakt karakteristikk på hva slags bok dette egentlig er. På en måte er den en reiseskildring, og på en annen måte er det en slags stemningsrapport fra Marrakech. Boka gikk i alle fall rett hjem hos meg, og jeg fikk bare lyst til å kaste meg rundt og bestille billetter til Marrakech med en eneste gang!

Forfatteren vandrer rundt i Marrakech´ gater og smug, og skildrer det han opplever. Underveis støter han på kameler, et vanskjøttet esel, suk´ene, tiggere og mennesker for øvrig. Han har den undrende og nysgjerrige reisendes blikk, men måten han betrakter omgivelsene på er likevel svært annerledes enn det man tradisjonelt forbinder med turisme. Boka er delt inn i små kapitler med ulike temaer, og egner seg sånn sett godt til at man kan finne den frem og lese små snutter om gjen.

Språket er lekende og lett, og det var en nytelse å lese de korte skildringene om ulike temaer. Størst inntrykk gjorde nok fortellingene om tiggerne, det mishandlede eselet, kvinnen forfatteren får øye på bak et gitter samt historiene til menneskene som vanket på restauranten "Sjeherazade".

Den som kunne kommet hjem fra en ferie med slike reiseskildringer i kofferten ...

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

En ung gutt kom mot oss og bad om en mynt. Ansiktsfarven hans var mørk blå, som farven på gevantet; han var driver og efter utseende å dømme en av de «blå menn» som bor syd i Atlas. Man hadde fortalt oss at farven på klærne deres smittet over på huden, og således er de alle blå, både menn og kvinner, den eneste blå rase.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

På reiser finner man seg i alt, opprøret blir hjemme. Man ser, man hører, man er begeistret over det mest forferdelige, fordi det er nytt. Gode reisende er hjerteløse.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Øyenspillet - livshistorie 1931-1937" av Elias Canetti
 • "Den reddede tungen - historien om en ungdom" av Elias Canetti
 • "Fakkelen i øret - livshistorie 1921-1931" av Elias Canetti
 • "Drømmer om frihet - fra min oppvekst i harem" av Fatima Mernissi
 • "Den gale natten" av Tahar Ben Jelloun
 • "Andalucía - en reise i sol og skygge" av Henry Notaker
 • "Adjø Istanbul" av Irfan Orga
 • "Masse og makt" av Elias Canetti
 • "Jeg skulle ønske jeg var egyptisk" av Alaa Al Aswany
 • "Israelerne - kampen for å høre til" av Hanne Eggen Røislien
 • "Til ungdommen - Nordahl Griegs liv" av Edvard Hoem
 • "Opphav" av Amin Maalouf
Alle bokanbefalinger for dette verket