Norsk kvinnehistorie på 200 sider, fra forsørgede fruentimmer til skamløse jenter av Hege Duckert
Denne har jeg
Forklaringen av Gaute Heivoll
Denne står faktisk på min ønskeliste - takk for tipset (bestilt hos Ark og hentes på torsdag)
Jeg har bestilt 6 bøker på Adlibris i dag :
Den siste vikingkongen; Djevelens rytter av Jan Ove Ekeberg
Kjell Aukrust; en biografi av Sigmund Løvåsen
Planteformering av Tommy Tønsberg, Kenneth Ingebretsen
Beskjæring i hagen av Kenneth Ingebretsen, Tommy Tønsberg
Mordet på Henrik Ibsen av Erlend O. Nødtvedt
Hun skrev for å kunne leve; min mor, Marie Takvam av Magnus Takvam
Vår historie og vår plass i naturen dilemmaet: Religion og naturvitenskap Lerfaldet, Egil M. (Haugenbok)
Forfatter : "Peder Borgen" (Antikvariat.net)
Var på Tysvær Bibliotek i dag og oppdaget at de hadde bøker til salgs. Fikk med meg hjem 10 bøker til NOK 20.
Filosofene : vesterlandsk tenkning siden 1900 av Svante Nordin
Samlede dikt 1 & 2 (1957) av Herman Wildenvey
Is- og Donald-svingane : dikt av Arnt Birkedal
Makk og søkkji : mogning åt makken - mørker åt søkkji av Anders Brenno
Jordharmoniar : dikt av Alf Saltveit
Samlede dikt 1 1948-1980 av Harald Sverdrup
Samlede dikt 2 1982-1991 av Harald Sverdrup
Amundsen : en roman av Espen Ytreberg
Ingentings barrikadar : dikt av Finn Øglænd
Hva kjøpte du til din farmor & farfar?
Skulle du ønske at strikket ditt var bedre og at du hadde en ekspertstrikker ved siden av deg til å hjelpe deg når det går galt? Kanskje ikke for deg som "kan alt" - slik jeg trodde for flere år tilbake. Du allverden hva jeg har lært av teknikker innen strikking.
Det handler om å strikke smart, mao en mental verktøykasse. Patty Lyons har vært den som jeg fulgt / oppsøkt når jeg har hatt strikkeproblemer. Jeg har flere av hennes videoer, men nå heldigvis de viktigste rådene å finne i bokform som jeg kan slå opp i uten å måtte lete/tråle igjennom en video eller flere.
Patty Lyons er en ekspert på alt som har med strikking å gjøre - hun vil hjelpe deg med å finne ut av tykkelsen, plukke opp problemer som vridd masker og generelt piffe opp strikkekunnskapen din i denne oppslagsboken i lommestørrelse full av visdom. Patty er en kjent strikke-tante, og hun vil holde deg i hånden når du takler problemene som ofte plager strikkere og kommer i veien for vakre ferdige prosjekter.
Denne hendige guiden vil alltid være ved din side for å hjelpe deg med å løse opp garnproblemene dine og få deg tilbake på sporet. Fullpakket med praktiske råd for strikkere samt trinnvise instruksjoner for en hel rekke strikkesaker, dette er den ultimate guiden for alle som noen gang har plukket opp garn og et sett med pinner.
Dette er ikke som andre bøker om hvordan man strikker med grunnleggende informasjon om opplegging og hvordan man danner masker (selv om det er en praktisk referansedel bak for når du trenger en oppfriskning), dette er en bok om 'hvorfor' av strikking. Ikke om hvorfor vi strikker, men om hvorfor vi strikker slik vi gjør. Ved å grave dypere inn i hvorfor' Patty løser ikke bare strikkeproblemene dine, hun hjelper deg til å virkelig forstå hvorfor garnet/maskene/nålene/spenningen virker på en bestemt måte og hvordan du kan fikse eventuelle problemer.
Hun starter med å se på det grunnleggende og utforsker anatomien til en maske, undersøker hvordan dette påvirker utseendet, følelsen og formen til de ferdige strikkede stoffene og hvordan ulike strikketeknikker påvirker det ferdige resultatet. Patty undersøker problemene forårsaket av vanlige feil som mange strikkere gjør uten å legge merke til det før de dykker inn i mer komplekse strikkeproblemer og hvordan de kan feilsøke dem. Alle Pattys teknikker og tips er illustrert med detaljerte steg-for-steg kunstverk for absolutt klarhet.
Og, som du kan forvente av en Patty Lyons-bok, er det en sunn spredning av humor og respektløshet hele veien; du kan ta strikking seriøst, men du trenger ikke være seriøs mens du strikker.
Om forfatteren
Patty Lyons er strikkedesigner og lærer. Hun har laget videoer og design for alle de viktigste strikkemerkene, inkludert Craftsy, Interweave og Vogue Knitting.
Jeg vet ikke om du mener fiksjon eller biografi.
Hva med å lese om våre norske kvinnelige foregangskvinner som stod på for at vi kvinner i dag kan være selvstendige, ha stemmerett mm ? Her er nok av sprengstoff.
Magnhild Folkvord (forfatter)
Gina Krog feminist og tindeklivar
Fredrikke Marie Qvam : rabaldermenneske og strateg
Betzy Kjelsberg : feminist og brubyggjar
Der livet brenn : ein biografi om Magnhild Haalke
Mari Jonassen (forfatter)
Livet er et pust : Ragna Nielsen
Kristin Ørjasæter (forfatter)
Camilla Collett - Norges første feminist
Aud Valborg Tønnessen (forfatter)
Ingrid Bjerkås : motstandskvinnen som ble vår første kvinnelige prest
Boken gir en fargeprøve av hver av fargene beskrevet (noen av dem er vanskelig å skille og det er sikkert hundrevis flere), vi blir kjent med pigmentenes historie, hvordan de ble oppdaget og oppnådd, hvordan de reagerte med andre pigmenter , som var i favør på hvilket tidspunkt og av hvem, hva var deres symbolikk, hvilken effekt de hadde på mennesker og massevis av morsomme, forbløffende eller triste anekdoter.
De fleste av oss bruker ikke mye mental energi på å tenke på stoff, utover det å sette pris på den kjølige berøringen av myk bomull når hodene våre berører puten om natten, eller å bekymre oss om posen vår med donerte klær er bestemt til en søppelfylling. Men ved å lese journalisten Kassia St. Clairs «The Golden Thread: How Fabric Changed History», er det sannsynlig at du aldri vil se på tøy på samme måte igjen. "Den gyldne tråd" gir et eklektisk syn på hvordan mennesker har utviklet stoff, fra de første kjente linfibrene funnet i en hule i Georgia, spunnet fra innsiden av planter og datert for rundt 32 000 år siden, til romdraktene laget av syntetiske materialer opprettet de siste 100 årene.
"Klær," bemerker St. Clair, "ville ha vært en av en rekke ferdigheter - inkludert evnen til å lage ly og ild - som mennesker ville ha trengt for å trives i forskjellige regioner." Men fordi stoff er vanskeligere å bevare, har arkeologer viet mindre oppmerksomhet til dens betydning i gamle kulturer enn til andre, mindre forgjengelige gjenstander som bronse eller jern. Oppdagelsesreisende som studerte egyptiske mumier, for eksempel, skar raskt vekk de ytre innpakningene for å komme til likene og skattene inni. "Dette er uheldig," skriver St. Clair, fordi for de gamle egypterne, "var lin gjennomsyret av kraftig, til og med magisk, betydning: lin var det som gjorde mumier hellige."
Gjennom historien har oppgaven med tøyproduksjon ofte falt til kvinner, som supplerte husholdningsinntektene eller betalte skatt gjennom arbeidskraften sin. Kvinner brydde seg om silkeormer i Kina, skapte sannsynligvis Bayeux-teppet i England på 1000-tallet og sliter i dag med millioner i klesfabrikkene i Bangladesh. St. Clair antyder at fordi det er kvinners arbeid, har skapelsen av tekstiler blitt devaluert, selv om tøy er avgjørende for menneskelig overlevelse og fremgang. Seil, for eksempel, hvis tidlige utvikling har blitt sporet til steder i Saudi-Arabia, Bahrain og Qatar i det sjette årtusen f.Kr., tillot vikingene å reise lange avstander. «Selv om det har blitt anslått at det ville ta to dyktige skipsbyggere i fjorten dager for å lage en langbåt,» skriver St. Clair, «å lage et seil vil ta to like dyktige kvinner et helt år eller mer, avhengig av størrelsen som kreves.»
Bestilte 2 bøker i går som jeg ser fram til å få i posten snart:
Der livet brenn av Magnhild Folkvord
Du må ikke sove; Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge av Håvard Friis Nilsen
Når mørket lukker seg
om dagen
og gjør natten kald
Når krystaller dekker marken
med myke fall
Når lyset lever i lykter
og skjenker mørket liv
Da venter lille hestehov
på en lysere tid
av Ubiggei.
Jeg har begge og de var utrolig godt skrevet og interessante.
Når det gjelder historie - hva med : Soga om Geirmund Heljarskinn av Bergsveinn Birgisson
Kjapp og lettlest, pløyde gjennom mesteparten i går kveld og resten til kaffen i dag tidlig. Underholdende, lett, humoristisk steampunk-ish fantasy, litt cheesy, men det er greit. Litt goofy sexscene var det kleineste punktet og den "typisk amerikanske" enkle strukturen trekker mest ned av alle elementene, egentlig til en treer, men de to hovedkarakterene var litt for artige til å la det skje.
Forfatteren har en ganske ålreit penn, men dette er litt sånn "NaNoWriMo-prosjekt redigert nok ganger" - bok. Grei nok og skiller seg ut fra mengden ved at forfatteren ser ut til å ha gått "all in", om enn for bare en kort tid.
At det finnes 7 bøker til i denne serien, som heter The Dragon Blood Collection er faktisk et pluss.
Fant de første tre gratis på Kobo og har omsider begynt på dem.
Business Insider Reviews. 10. januar 2022. Bare nok ei interessant liste. Det er mest bemerkelsesverdig at det er så mange klassikere på lista.
Det er litt tilfeldig om det er den norske eller engelske utgaven som er lagt til lista.
Noen mangler i Bokelskeres søkearkiv:
Absolutt, dagsformen kan ha noe å si, men selv prøver jeg å la være å tillegge boka det alene... Så hvis ei bok ikke fenger på en god dag, eller på andre dag, er det rett ut!
Stemning, eller tone eller farge, som du sier, ser ut til å være en hyppig avbrytelsesgrunn og for meg personlig, syns jeg "treg", "stusslig" eller "likegyldig" er verre feil enn direkte "svart", "dystopisk" eller "dyster". Men i tillegg til "mørket", må det være noe ekstra, et driv, vilje eller til og med litt svart humor. Noe! Det er fullt mulig å få til til og med dystopier hvor boka som helhet faller ut på pluss-siden i opplevelsen, men den må begynne å gi desto fortere dersom poenget er heller mørkt. Er det rett og slett det du skriver, at ei bok ikke fenger, da er jo saken grei.
Lista di er interessant, det er nesten litt "moro" at du har med Jan Kjærstad, for jeg fortsetter visst å nedprioritere å lese noe av ham, fordi jeg oppfatter ham som litt pompøs og selvhøytidelig og at han bruker en mengde ord uten egentlig å legge innhold i setningene. Det er vel en forutinntagelse jeg har bygd opp ved å dyppe innom et par bøker uten å lese dem. I mine øyne lider Knausgård av litt av det samme. Det frister litt mindre å lese bøkene da, selv om min kjære bokorm-grandtante er vilt begeistret for Knausgård. Vi bytter ofte bøker med henne.
Gode varsler har jeg bladd såvidt i og husker starten som litt krampaktig. Jeg har den, på engelsk, så jeg skal lese den etter hvert, men den har ikke vært høyt opp på leselista noengang og blir ofte forbikjørt.
Jeg har et par ganger fullført et par bøker jeg sannsynligvis burde avbrutt fordi språket var så elendig. Da har jeg endt opp med å gi dem færre prikker på terningen i stedet! Hehe
Ett slikt eksempel er Bessys bok, som jeg husker spesielt, fordi språket med overlegg skulle virke som troverdig fra ei jente som var, om ikke analfabet, så i det minste uvant med å uttrykke seg skriftlig. Kan ikke fordra slikt dårlig språk... Jeg mislikte også kebabnorsken i denne. Selv om jeg egentlig har lyst til å være tolerant, klarer jeg det ikke!
Det er sant, det, at lister ofte ikke er ei fellesgreie. Men når jeg blar i listene, syns jeg også det ofte er litt kjedelig med "dette leste jeg i 2015", når det er nøyaktig likt som årstabellen nederst på ens egen profil. Det blir nesten så jeg tenker tilbake, "Takk, men er jeg interessert i å vite det, kommer jeg og besøker profilen".
Sånn for å bekrefte, jeg ser for meg at listefunksjonen naturligvis må brukes om man skal samle inn listedata, så det blir presentasjonen i bakkant/ underveis; du har også helt rett i at "innhold av allmenn interesse" er et kriterie! Jeg bruker listene til eget bruk jeg også, jeg lar bare være å trykke på "Marker som synlig".
Så var det lista di! Den er interessant, det der er bøker jeg ikke er sikker på om jeg hadde kommet på å oppspore på egen hånd... Jeg fortolker du syntes de mistrøstlige bøkene ble for negative? Det finnes jo de som oppsøker en trist eller tragisk stemning fordi det er så vakkert... hvis det er dét de er, vel å merke!
Nei, jeg syns ikke jeg helt har nok ennå til å lage ei god avbrutt-liste, én ting er mange interessante (og muligens oppskrytte) titler, en annen ting er å finne noen fellesnevnere. Så takk skal du ha for at du skrev inn ditt bidrag!
Ja, der syns jeg du nevner noe viktig, Ingunn, å være i rett modus for ei bok.
Dessverre har jeg ikke muligheten til å bruke lydbøker som et grep for å gjøre bøker mindre langtekkelige (for meg blir de mer langtekkelige og koster langt mer energi å få "innabords"), men det er kanskje et godt tips til andre.
Det hender jeg trasser også, jeg har for eksempel lest ferdig bøker som Tatt av vinden og Haikerens guide til galaksen selv om det har vært bøker jeg har irritert meg over - nettopp fordi jeg har hatt en formening om at jeg bør vite hva det sto i dem!
Artig å få "overhøre" litt av samtalen mellom deg og søsteren din, alltid morsomt med slike sammentreff. De bøkene hun nevner er tre jeg ikke har lest, men alle tre er på lister over fremtidige lesestunder. Ulysses er smellfeit og Don Quijote litt gammeldags (det pleier ikke å være så stor hindring, bare innholdet fenger), mens Catch 22 er nokså spesiell, etter det jeg forstår.
Takk for ei god liste, også til deg!
Selv takk, Lillevi, å skrive et nyttig svar bidrar det også!
En 50-sidersregel høres ikke så dumt ut, men min første tanke er at dette må vurderes ut i fra hvor tjukke bøkene er. Hvis den bare er 150 sider, tror jeg ikke 50 sider er min barriere, mens ei bok på 800 sider trenger kanskje litt mer enn 50 sider for å presentere både plot, tema og karakterer.
Men du har rett, livet er for kort til å kastes bort på dårlige bøker.
Lista di ble god, den, årsaker må nødvendigvis være subjektive - grunner til å lese er minst like subjektive!
La meg synge deg stille sanger av Linda Olsson husker jeg godt, jeg lå i lastebilen en ruskete vinternatt i Halden da jeg leste ut den. Jeg likte den. Den er en debutroman som ikke kom i gang ordentlig før i siste halvpart, syns jeg, men da jeg først fikk grep om den var den rørende.
Nei, nå må jeg korrigere. Jeg husker faktisk ikke handlingen så godt, men jeg husker godt stemningen boka satte meg i, pluss atmosfæren av stedet jeg var. Det var koselig... Varmen av Webastoen i hytta, belysningen, snøfokket som la seg på vinduspusserne og dugget på innsiden bak gardinene. Og boka.
Jeg kan godt forstå du slaktet den famlende starten.
Interessant at du faktisk kastet ei bok, men det er nok sunt å skåne andre i tilfeller som ditt. Jeg husker ei krimbok med ufattelig mange drap... den ble liksom så teknisk, overfladisk og brutal. Enda jeg er ganske tjukkhuda som krimleser, syntes jeg den ga lite. De verste tingene jeg har lest er i bøker jeg ikke syns jeg kan kvitte meg med, fordi de er bare elementer eller bruddstykker av ei bra skrevet bok. Val McDermid har det mest grusomme drapet, mens Ruth Rendell har skrevet den mest ubehagelige stemningen. Ikke Stephen King, nei! Ruth Rendell! Hehe
Jeg har en kategori jeg kaller "Midlertidig lagt på vent" fordi de ikke egentlig er avbrutt, jeg har bare glemt dem litt, dytta dem til sides for å lese noe annet som fenget mer i øyeblikket.
Ja!
Smaken er som kjent som baken - den er delt...
Dette ble en flott liste med nettopp denslags ting jeg etterlyste, takk for innspillet!
Vi har alle forskjellige interesser av temaer som... skal vi si mest av alt ikke opptar oss nevneverdig.
For eksempel fantasy ligger ikke for alle, mens i andre tilfeller mistenker jeg at forfatteren bruker for lang tid på å komme til saken og mister lesere ved å starte feil.
Å forfatte ei bok er et håndverk som må kombineres med talent som så mange andre kunstformer, og la oss innse det, vi er en nasjonal samling av bokkonsumenter med mye og lang erfaring i å være leser og krever litt mer av kunstneren enn bare å fullføre et manus.
Begrunnelsene dine har gode detaljer.