I denne boken bruker Davis mange nye historiske kilder for å undersøke en av de minst forståtte formene for menneskelig trelldom i moderne tid – den systematiske slaveri av hvite, kristne europeere av muslimene på Nord-Afrikas Barbary-kyst. Langt fra det mindre fenomenet som mange har antatt det å være, viser det seg at hvitt slaveri i Maghreb, i Davis' beretning, har hatt enorme konsekvenser, og fanget så mange som en million ofre fra Frankrike og Italia til Spania, Holland, Storbritannia. , Amerika, og til og med Island i århundrene da det blomstret mellom 1500 og 1800. Enten det handler om metodene brukt av slavere, opplevelsen av slaveri eller dets ødeleggende innvirkning på slavene selv, demonstrerer Davis de mange ofte overraskende likhetene mellom dette «annet» slaveri og den mye bedre kjente menneskelige trelldom som ble led på samme tid av svarte afrikanere i Amerika.
Først publisert i London i 1816, The Narrative of Robert Adams er en beretning om eventyrene til Robert Adams, en afroamerikansk sjømann som overlever forlis, slaveri og brutale forsøk på å konvertere ham til islam, før han ble løst til den britiske konsulen. I London blir Adams oppdaget av Company of Merchants Trading som publiserer historien hans, der Adams legger inn en fantastisk beretning om en tur til Timbuctoo. Adams' historie er ledsaget av samtidige essays og notater som plasserer hans erfaring i sammenheng med europeisk utforskning av Afrika på den tiden, og veier hans troverdighet opp mot andre samtidige beretninger. Professor Adams' introduksjon undersøker Adams' troverdighet i lys av moderne kunnskap om Afrika og diskuterer betydningen av historien hans i forhold til det tidlige nittende århundres interesse for Timbuctoo, og til de litterære sjangrene til slavefortellingen og Barbary Captivity-fortellingen.
Holy War and Human Bondage: Tales of Christian-Muslim Slavery in the Early-Modern Mediterranean forteller en historie som er ukjent for de fleste moderne lesere – hvordan denne gjennomgripende slaveriet involverte, koblet sammen og delte dem på begge sider av Middelhavet. Verket utforsker hvordan menn og kvinner, kristne og muslimer, jøder og afrikanere sør for Sahara opplevde sin fangst og trelldom, mens de sammenligner det de gikk gjennom med hva svarte afrikanere opplevde i Amerika. Holy War and Human Bondage, som trekker mye på arkivkilder som ikke tidligere var tilgjengelig på engelsk, vrimler av personlige og svært følte historier om muslimer og kristne som personlig falt i fangenskap og slaveri, eller som kjempet for å frigjøre slektninger og medreligionister i trelldom. På disse sidene vil leserne oppdage hvor mye raseslaveri og trosslaveri en gang lignet på hverandre og hvor mye de overlappet i det tidlig-moderne sinnet. Hver produserte sin del av personlig lidelse og sosial ødeleggelse - men historiens luner har gjort den ene praktisk talt synonymt med menneskelig trelldom, mens den begrenser den andre til nesten fullstendig glemsel.
Slavehandelen på Barbareskkysten i Nord-Afrika var en del av den arabiske slavehandelen, et senter for slavehandel i Middelhavet og en viktig kilde for kristne europeiske slaver til det osmanske rike og Midtøsten fra 1500-tallet til 1800-tallet. århundre. Området «barbareskkysten» omfattet Marokko og det osmanske Nord-Afrika (nå Algerie, Tunisia og Libya), som i dette tidsrommet formelt var underordnet det osmanske rike, men som i realiteten var uavhengige stater. Slavehandelen ble hovedsakelig håndtert av barbareskpiratene, som angrep ikke-muslimske skip i Middelhavet og foretok landhugg langs ikke-muslimske kyster i Sør- og Vest-Europa fra Italia og opp til Island. Den kanskje mest kjente av disse raidene var Turkraidet på Island i 1627 (Tyrkjaránið).
Nord-Afrika hadde allerede i antikken vært et senter for slavehandel. På slutten av 1400-tallet begynte imidlertid en ny storhetstid for regionens slavehandel. På dette tidspunkt var området fylt med fattige muslimske og jødiske flyktninger fra Castillas forening av Spania mens det osmanske rike tok over området som ble et senter for piratvirksomhet mot Spania. På midten av 1600-tallet tok også piratene i Tripoli, Alger og Tunis kontroll over området fra det osmanske riket.
Ifølge islam hadde ikke muslimer lov til å bli tatt til slaver, mens det var legitimt å slavebinde ikke-muslimer. Slaveriet i Midtøsten var derfor avhengig av import av slaver fra den ikke-muslimske verden, og barbareskpiratene fokuserte på å fange innkristne europeere (saqaliba). Frem til begynnelsen av 1800-tallet var Middelhavet under konstant trussel fra de barbareskpiratene, og mange europeiske stater betalte jevnlig avgifter til piratene for å hindre at skipene deres ble angrepet. ...........
Ref. Wikipedia
Du kan jo prøve. Hvilken sjanger, handling, personer, tykk eller tynn bok, ca årstall utgivelse, norsk eller oversatt ?
Høsten 1588 forliste forsyningsskipet "Santiago" fra Den spanske armada i Sunnhordland, i daværende Bergenhuus len. 116 spanske kvinner og menn overlevde ulykken og tilbragte vinterhalvåret på Vestlandet. Blant disse var underoffiseren Alonso de Olmos hvis liv boken gir et innblikk i. I denne historiske kildeutgivelsen avdekkes en av de aller mest kuriøse hendelsene i norsk kysthistorie, basert på funn av hittil ukjente dokumenter i det spanske riksarkivet, "Archivo General de Simancas". Illustrert med gjengivelser av noen gamle kart (hentet fra WorldCat)
På sporet av Den spanske armada
Det skjuler seg mange skatter i norske farvann, ifølge dykkerveteranen Yngve Rakke. Nå satser han på å finne restene av Den spanske armada fra 1588.
Artikkel fra Vi Menn
En liten artikkel av Stein Wilhelmsen
Artikkel
Skip frå den spanske armada til Norevikane?
Artikkel fra Fylkesarkivet med tekst og bilder
Analyse : Å tyde fotspor i het sand. (Det lykkelige Arabien)
Sannhetssøken og forestillingen om det ukjente i Thorkild Hansens
Det lykkelige Arabien er en roman. Det er en roman med flere aspekter. Det lykkelige Arabien er
ikke en reiseskildring selv om den oppfører seg slik, men den er en rekonstruksjon av en
ekspedisjon som er beskrevet i opptil flere reisedagbøker. Thorkild Hansen skildrer den danske
ekspedisjonen til Jemen i 1761-67. Lesningen av Det lykkelige Arabien blir en reise inn i et ukjent
område. Inntil Thorkild Hansen skrev Det lykkelige Arabien i 1962 var denne ekspedisjonen en godt bevart hemmelighet i felles dansk-norsk historie.
Forskningsverk og utgivelser av ekspedisjonsdeltakernes reisedagbøker har satt Thorkild Hansens Det lykkelige Arabien i et nytt lys. Inntil forskningen tok til har Thorkild Hansen hatt hegemoni på denne ekspedisjonen gjennom sin fremstilling av den. Forskning har påvist flere feil, usannheter og ikke minst dikterisk frihet om ekspedisjonsdeltakerne som spiller rollen som romanfigurer i det som er den flertydige romanen Det lykkelige Arabien. I beste fall kan man kalle boken for en historisk dokumentarisk reiseroman, selv jeg ikke er sikker på om det dekker hele historien som Thorkild Hansen har fremstilt i Det lykkelige Arabien.
Det lykkelige Arabien – En dansk ekspedition 1761-67 (1962)
Fred Uno Huvenes
Masteroppgave i allmenn litteraturvitenskap
Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk
Universitetet i Oslo
Høst 2007
Kan leses som PDF. Lastet ned Oppgjøret med røverstaten Algier 1769-72 av Torbjørn Ødegaard i dag. 24 sider
Jeg er helt enig. Sitter her og lurer på hvordan jeg har unngått å høre om disse bøkene da de ble utgitt. Det jeg husker var at jeg leste noen artikler på nettet om emnet.
Kan være også at jeg plukket opp info fra bøker som omhandler før/etter 1814. Napoleonkrigen skapte stor nød i Norge. Folk måtte bruke bark > barkbrød. Blokade av Engelske skip gjorde at matvarer (f.eks. mel) ikke kom fram. Menn rodde i mulm og mørke til Danmark for den Danske stat hadde eneretten på å forsyne Norge med varer. Det var ikke rart om flere norske alligerte seg med Sverge (Napoleons norske forrædere av Oskar Aanmoen). På den tiden var det mye sjørøveri med godkjente papirer fra den Danske Kongen kapret de Engelske skip og det som var om bord gikk på auksjon. Flere norske borgere ble også tatt til fange.
Får du ikke tak i bøkene i første omgang kan du låne de på Biblioteket.
Engelskmennene skrev seierherrenes historie etter at de klarte å jage spanjolene ut av Kanalen. Men det var langs den irske atlanterhavskysten at den spanske flåten ble knust for alvor da et tyvetalls Armadaskip forliste under uværet i september 1588. Det som inntil nå har vært så godt som ukjent, er at flere skip fra Armadaen også led skipbrudd langs norskekysten, og det er omstendighetene rundt disse strandingene forfatteren har forsøkt å bringe ut av historiens mørkerom. Man vet at det forliste skip i Moster, Austevoll og Sotra. Boken er illustrert med historiske bilder i svart/hvitt. Hentet fra WorldCat
Jeg kjøpte først trilogien Slavenes Kyst/Skip/Øyer. Så kom jeg på noe jeg hadde lest en plass for lenge siden om slaver i Nord Afrika. Da fant jeg den ene etter den andre. To av bøkene til Torbjørn Ødegaard var vanskelige å få fatt i. Jeg var i prat med en person på nettet angående en annen bok og spurte om han hadde de bøkene jeg var på jakt etter - og det hadde han.
Han skal også sjekke om han har en bok om skip fra Armada som forliste på Norske kysten. Hadde jo hørt snakk om dette, men satte det ikke i forbindelse med Armadaen som angrep England før nå. Ønsker derfor å vite mer om dette.
PS! Det vi har hørt var at spanske skip forliste utenfor vår kyst
Island 1627: Gudfryktige mennesker, enkle fiskere og bønder bor på de grønne Vestmannsøyene. Når algeriske sjøfolk invaderer en natt, myrder, plyndrer og plyndrer øya og kidnapper 252 mennesker - menn, kvinner og barn - tror folket i utgangspunktet på en apokalyptisk straff. Frosne av gru må de være vitne til hvordan de selges på slavemarkedet i Alger etter en torturfull reise over Atlanterhavet.
Arabia Felix: The Danish Expedition of 1761-1767
Arabia Felix er den fortryllende sanne historien om en vitenskapelig ekspedisjon som har kommet katastrofalt på avveie. En vintermorgen i 1761 forlater seks menn København sjøveien - en botaniker, en filolog, en astronom, en lege, en kunstner og deres tjener - en dårlig sammensatt gruppe menn som misliker og mistillit til hverandre fra begynnelsen av. Dette er medlemmene av den første danske ekspedisjonen til Arabia Felix, som Jemen den gang ble kjent, det første organiserte angrepet inn i et hjørne av verden som var ukjent for europeere, et foretak som hadde støtte fra den danske kronen og som ble fulgt opp i hele Europa. Ekspedisjonen tok seg til Tyrkia og Egypt, da medlemmene allerede aktivt forsøkte å undergrave og til og med drepe hverandre, før de forsvant inn i den harde ørkenen som var deres destinasjon. Nesten syv år senere vendte en enkelt overlevende tilbake til Danmark for å finne seg en glemt mann og alle eksemplarene som ble sendt tilbake ødelagt av omsorgssvikt.
Basert på dagbøker, notatbøker og skisser som lå ulest i danske arkiver frem til det tjuende århundre, er Arabia Felix både en komedie av intellektuell rivalisering og svært dårlige manerer og en fullstendig absorberende fortelling om høye eventyr.
I denne helgen fikk jeg tak i flere bøker som er relatert til slaveri av Nordiske innbyggere + 1814. Fikk tak i noen ved en tilfeldighet siden de var utsolgt ellers over alt.
Der er visse epoker jeg ønsker flere bøker av samme emne. Nordiske slaver & 1814 - samt det som ført til løsrivelse av Danmark/Norge.
Her er der mange herlige dikt - alt etter smak og behag den dagen man leser dikt(ene). Selv når jeg skriver inn dikt her i tråden så blir diktet mer aktiv, for man skriver jo ordene ett for ett og da treffer diktet i hjertet på en annen måte enn når man bare leser det.
Har man en dårlig dag så kan et dikt løfte deg opp og bli balsam for hjerte/sjel som hungrer etter noe som sier noe - kun noen få ord. Det er alt som skal til - et dryss av noen ord satt sammen i et dikt som gir mening alt etter hvordan man tolker diktet. Man leser et dikt forskjellig alt etter humøret den dagen.
hehe der var en o som gjerne ville være med i selskapet