Handler den om islam?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi bygger det gode i oss når vi gjør det gode omkring oss.

Arne Garborg

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hva heter den tredje boka?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

GODT SAGT, av deg og Karen Blixen. Jeg er veldig enig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvis mine ord om Markens Grøde får noen til å lese boken eller som deg bli minnet om den og hente den frem igjen for gjenlesing blir jeg glad. Dette verket syntes jeg var utrolig vakkert og ikke minst godt skrevet.

Når det gjelder, PS, jeg elsker deg så har jeg lest den boken og husker faktisk godt hvor rørt jeg ble over henne som mistet sin kjære, samt hvor fiffig ideen med brevene var.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Markens grøde leste jeg for mange år siden, og i sommer fant jeg den på et billigsmarked. Etter din anmeldelse skal jeg jammen meg lese den igjen.

Når det gjelder Mesteren og Margarita prøvde jeg meg på denne nå i vår, men ga opp. Jeg skal ikke skylde på boka, det kan like godt være meg det var noe "galt" med der og da, men det blir nok en stund til jeg prøver meg på den igjen.

I april ble det vel bare en bok på meg: PS, jeg elsker deg av Cecilia Ahern. Ei fin bok om sorg og kjærlighet uten at jeg kan si det var en stor litterær opplevelse, men den ga en fin stemning på rolige alenekvelder.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Han satt og kjente i tankene hvordan det er å drive en hesjestaur ner i marka. Løfte den, sikte, drive den ner med et jupp; bende hullet ut, men ikke for meget, løfte stauren på nytt, sikte peise den loddrett ner i mulden. En staur skal stå så den ikke lar seg rugge. Det er en kunst.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er noe så aldeles forunderlig og ubegripelig å være et menneske. For man er ikke bare denne eller hin person med armer og bein og øyne og ører og nese og mage og alt som hører til. Man er dessuten alt det som man har opplevd. Dessuten er man på et eller annet gåtefullt vis alle de tingene og menneskene som man på en eller annen måte er knyttet til.

Ved neste nymåne av Torborg Nedreaas

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Hagtussa har jeg hatt lyst å lese i mange år, men har alltid manglet motivasjon til å ta fatt på den. Så dette blir et spennende leseprosjekt som jeg gleder meg veldig til å ta fatt på.
Kunnskapen min om denne boken er minimal så nå skal jeg bruke litt tid på å lese om både verket og forfatteren.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jenny ble utgitt i 1911 og var Sigrid Undset sin gjennombruddsroman. Boken er både en kjærlighetsroman og en kunstnerroman. Størstedelen av handlingen er lagt til Roma. Her skildres byen og kunstermiljøet på en fantastisk måte.

Jenny en ung malerinne på 28 år som lykkes med kunsten, men som ikke har lykken med seg når det gjelder kjærligheten.

Sigrid Undset er dyktig i sine personskildringer og skriver så utrolig vakkert og godt.

Jenny er en selvstendig og fri kvinne som klarer seg godt, men som lengter etter den store kjærligheten. Hun er både jomfru og ukysset når hun møter studenten Helge som nylig har kommet til Roma. Deres vennskap ender tilslutt med forlovelse etter at Helge lenge har gjort tilnærmelser og ytret sin kjærlighet til Jenny. Jenny lengter så etter kjærlighet at hun ikke klarer å stå imot selv om hun nok vet at dette ikke er den store kjærligheten.

I bokens andre del er Jenny tilbake i Kristiania og møter foreldrene til Helge som lever i et ulykkelig ekteskap. Faren Gert blir straks betatt av Jenny og etter hvert svært forelsket i henne. De deler interessen for kunst og begge har et savn etter kjærlighet og nærhet derfor gir igjen Jenny etter for en annens kjærlighet og oppmerksomhet når hun tilslutt innleder et forhold til faren Gert.
Jenny føler hun har sviktet sine idealer, hun har mislykket med kjærligheten til Helge og hevet forlovelsen og hun vet at det ikke er kjærlighet hun føler for Helges far. Da hun oppdager at hun har blitt gravid flytter hun vekk og vil være aleine.

I boken siste det er Jenny tilbake i Roma, nedbrudd og ulykkelig etter store prøvelser. Hennes kunstnervenn Gunnar fra gamle dager tar vare på henne og tilbyr henne ekteskap. Når så hennes tidligere forlovende Helge oppsøker henne i Roma og vil gjenoppta deres forhold blir livet til Jenny for vanskelig. Valget Jenny ender opp med å ta er bare fryktelig trist.

Sigrid Undset har klart å tegne et utrolig flott kvinneportrett. Vi blir aldri godt kjent med Jenny gjennom hennes egne øyne. Det er gjennom de tre mennene i hennes liv vi møter henne og de ser henne på hver sin måte.
Jenny vil være en av de litterære kvinneskikkelsene som jeg alltid vil huske.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er interessant. Håper du deler mer med oss når du er ferdig med oppgaven.
Lykke til og jeg har selvfølgelig svart på undersøkelsen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne helgen skal jeg avslutte trilogien om Herdis med siste boken, Ved neste nymåne. Bøkene om Herdis er skrevet av Torborg Nedreaas.
Første bok er Trylleglasset, andre bok Musikk fra en blå brønn og denne siste heter, Ved neste nymåne.
I denne trilogien følger vi Herdis fra seksårs alderen til hun er en ung kvinne. Herdis vokser opp i Bergen rundt 1. verdenskrig, akkurat slik som Nedreaas selv gjorde.
Herdis-trilogien blir ansett som en biografisk roman.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg stemmer for at vi tar en pause, så kan vi starte opp igjen med felleslesing fra 20 august.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For min del synes jeg det kan være greit å ta en pause i sommerferien fordi det da bl.a. kan være vanskeligere med nett-tilgang, og lesingen blir mer etter innfallsmetoden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men der er jo ingen glede som er lykke, uten man kan dele den med andre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For min del er leserutinene veldig forskjellig på sommeren enn ellers i året og det ville vært deilig å ikke være bundet av en bok som måtte leses. Jeg kunne selvfølgelig bare valgt å ikke være med på felleslesing i sommer, men har jo ikke lyst å glipp av en ny spennende bok sammen med dere.
Tror heller ikke at man kan klare å samle alle rundt en felles bok i sommer så derfor stemmer jeg for en sommerpause i lesesirkelen når vi er ferdig med denne siste boken vi skal i gang med.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Remarque får fram krigens grusomhet og meningsløshet på en veldig troverdig og antakelig realistisk måte. Det gjør også sterkt inntrykk hvordan Paul reflekterer rundt fremtidsutsiktene for de overlevende som ble sendt i krigen før de rakk å etablere familie eller å få et yrke. De som var eldre hadde etablert et liv de kunne komme tilbake til, og de yngre som slapp å tjenestegjøre ville glemme krigen og skyve ham og hans jevnadrende til side. Hvilket liv ville de da få etterpå?

I bokas etterord skriver Haagen Ringnes at boka ikke begrenser seg til å si noe om første verdenskrig, men sier noe om krigens vesen. Beskrivelsene i denne artikkelen i Aftenposten fra en norsk sanitetsoffiser i FN-tjeneste i Bosnia, har mange likhetstrekk med episoder i Remarques bok, synes jeg. Rammene er forskjellige, men krigens grusomhet er den samme.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Å være menneske er en sykdom.
Helbredelse er umulig,
men all vår streben består i
å finne et smertestillende middel.

Hans Børli

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Skjønner godt at du har blitt "hekta" på poesi, det har jeg vært lenge.
Mest leser jeg dikt fra våre eldste forfattere, men heldigvis kommer det stadig ut nye diktsamlinger fra unge lovene forfattere.

Jeg har lest litt dikt av Ruth Lillegraven som kom ut med sin første diktsamling i 2005 og som i fjor ga ut diktsamlingen Urd og fikk Brageprisen for den. Den virker veldig interessant og vil nok havne i diktsamlingen min etterhvert. Kanskje det kan være noe du liker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Om alkoholens forbannelse i etterkrigstidens Norge

Aril Martinsen (f. 1944) er skuespiller, og i følge opplysningene på bokas smussomslag har han vært innom de fleste genre; farse, musical, kabaret, revy, moderne og klassisk drama, film og fjernsynsproduksjon - i tillegg til at han har skrevet tekster selv, og har dramatisert, produsert og regissert samt at han har drevet sitt eget friteater. I år er han aktuell med gjesterolle i "Hotel Cæsar" og han debuterer dessuten som romanforfatter med "Skal ikke faren din få en klem?"

Handlingen i romanen er lagt til 1953 - på Oslos østkant. Svein er ni år, og han og søsteren Marit gledegruer seg til jul. Gleder seg fordi det jo er slik barn nærmest er programforpliktet til å gjøre. Gruer seg fordi faren drikker, og da vet man aldri helt hvordan det blir.

Parallelt med at vi følger den lille familien på fire, følger vi også Sveins våking over sin døende mor. Året er 1985. Hvert kapittel introduseres med en liten tilstandsrapport fra rom 304 på et sykehus i hovedstaden. Moren har ikke hatt det lett. Ekteskapet har ikke bare inneholdt fyll. Det har også inneholdt vold og mye frykt.

"November 14. Tirsdag 1985. November 14. Tirsdag 1985. Tall og bokstaver fløt i hverandre. Jeg holdt den slanke hånden i min. Den ovale sølvringen satt fremdeles på fingeren hennes. Hun lå høyt i sengen med lukkede øyne. Pusten gikk kort og støtvis. Det hvite håret lå som en krans om den høye pannen. Hun var fremdeles vakker.

Plutselig gikk det som et støkk gjennom henne.
"Å, er det deg."
Hun sank ned på puten igjen.
"Jeg trodde det var Martin."
"Pappa er ikke her, mamma." (side 7)

Historien om Sveins familie er en historie om krenkelser som har stått i kø gjennom hele oppveksten, og som for morens del har fortsatt i alle år etter at barna ble store og flyttet hjemmefra. Hvorfor dro hun aldri sin vei? Det får vi ikke vite.

Med unntak av en eneste episode tegnes det et bilde av en despotisk far, og en nærmest usynlig mor. En eneste gang fremsto faren med mer menneskelige trekk, som en som ikke hadde full kontroll og forårsaket frykt i hele familien. Episoden som skildres (se nedenfor) forklarer kanskje hvorfor familien holdt sammen tross alt, mens fremstillingen i boka - sett gjennom Sveins øyne - ble nokså ensidig negativ, for å være helt ærlig.

"Han våkna av at han måtte tisse. Han lista seg ned stigen og gikk ut verandadøra. Smatt bort til det store lønnetreet. Han syns han hørte musikk? Fra baksiden av hytta? Forsiktig sneik han seg bort til hyttehjørnet. Der satt pappa. Helt aleine på hagebenken. På bordet sto Kurerradioen og to tomme halvflasker øl og stumpen av et levende lys. Foroverbøyd i den stripete badekåpa satt han med hendene for ansiktet. Rugga fra side til side. Med et tungt sukk lente han seg plutselig bakover og stirra mot den nattsvarte himmelen. Tårestriper glinsa i skinnet fra stearinlyset. Han grein! Pappa grein! Aldri hadde han sett han sånn. Han var som en fremmed. Pappa bøyde seg plutselig framover og nå kom det hikst så hele kroppen rista. Han turte ikke se mer. Ville ikke. Lydløst kom han seg inn og opp i senga. Det var som om han var blitt fylt med dårlig samvittighet. Han hadde sett noe han ikke skulle. En pappa han ikke kjente. En som lengta. Eller drømte. Skulle ønske at han ikke hadde sett det. Han ville glemme det. Men bildet av pappa på benken dukka opp hele tida. Hver gang fikk han et stikk i magen. Som av ensomhet." (side 161-162)

Det er tydelig at forfatteren er godt øvet i skrivekunsten, for han skriver godt. Det gjør han virkelig! Bøker som er skrevet med a-endinger er kanskje ikke akkurat min favoritt, men dette er selvsagt en smakssak. Det språklige bidrar i alle fall til at miljøskildringene blir "autentifisert" fordi det nærmest blir noe Oscar Bråtensk over det hele. Fattig etterkrigstid, alkoholisme, elendig barndom med barn som går for lut og kaldt vann, manglende verdighet osv.

Noen ganger blir historien kanskje litt vel overtydelige, slik at ingenting overlates til leserens fantasi, men akkurat det er lett å tilgi. Da er det vanskeligere å "tilgi" at historien fremstår som nokså lite original og forutsigbar, og som noe jeg synes jeg har lest noen ganger før. Jeg føler meg litt slem som sier akkurat det, siden historien er så sørgelig.

Alt i alt en helt grei og litt over middels leseopplevelse, hvor det rent språklige trekker veldig opp, mens historien som sådan trekker noe ned. Her er det imidlertid potensiale for mer fra forfatterens side i fremtiden!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Ingrid HilmerKarin BergRosa99NorahBerit RSiv RønstadMonaBLTurid KjendliesomniferumHarald KBerit B LieKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakkaEli Hagelund