mi piace sapere che il mondo è rotondo e avere un piede sulle passerelle.
If I have to forget you I will remember to do so, but then don’t ask me to forget that I remembered.
Se devo dimenticarti mi ricorderò di farlo, ma non chiedermi poi di dimenticare che me ne sono ricordato.
Har bare så vidt begynt på Tilintetgjørelse, som er på 650 sider, så kan ikke si noe om den foreløpig. Har lest flere av Houellebecqs bøker, og noen har jeg likt veldig godt, andre ikke noe særlig.
Holder som vanlig på med flere bøker, men denne helgen blir det nok Tilintetgjøre av Michel Houellebecq på Kindlen, som jeg så vidt har begynt på i dag, og Eurotrash av Christian Kracht som lydbok på dansk. Og så en novelle i Saki, The Complete Short Stories av Saki.
Fortsetter italienskoppfriskningsprosjektet med La Madre / The Mother av Grazia Deledda, med handlingen lagt til fantastiske Sardinia. Deledda ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1926.
God lesehelg!
Du kan jo selv legge inn bøkene du ikke finner ved å søke på ISBN, forfatter eller tittel. Da får du beskjed om at det ikke er noen treff på boka, men at du kan legge den til.
Holder fortsatt på med Tiltale frafalles av Claudio Magris, som jeg startet på i forrige uke. Magris er kanskje ingen enkel forfatter, men han skriver som vanlig godt.
Ble ferdig med La Storia / Historien av Elsa Morante i går, og den italienske originalutgaven er helt nydelig – en sekser på terningen og rett inn som favoritt, der den norske står fra før.
Neste italienskbok ut er La Frantumaglia av Elena Ferrante.
Har også Grand Hotel Europa av Ilja Leonard Pfeijffer liggende klar, og skal begynne på den i dag.
God lesehelg!
Ja, gjerne en ny runde så vi får en kortliste i første omgang, hvis du vil påta deg oppgaven – det er litt av en jobb du har gjort allerede! Ellers slutter jeg meg til Lillevis fornuftige forslag om å legge avstemningen under «sist sagt».
Undret meg ikke først og fremst over at han gikk på restaurant, men – som Hanne skriver – at det var helt trygt for ham å oppholde seg på den andre siden.
I say it must have been great to grow up when men were men. He says men have always been what the are now, namely incapable of coping with life without the intervention of God the Almighty. Then in the oven behind him my pizza starts smoking and he says case in point.
God lesing!
Leser som vanlig flere bøker, men denne helgen kommer jeg til å prioritere La Storia / Historien av Elsa Morante. Som jeg skrev i lesehelg-tråden for et par uker siden, var det litt skummelt å lese en gammel yndlingsbok på nytt, men den er like god i dag som da jeg leste den i på norsk i 1985. Og den italienske originalutgaven er enda bedre!
Har også så vidt kommet i gang med romanen Titale frafalles av en annen italiener, Claudio Magris. Har likt de tre bøkene hans jeg har lest, så har forventninger til denne. Den handler om en rikmann i Trieste (forfatterens fødeby og der han i dag er professor ved universitetet) som samler krigsgjenstander og oppfører et krigsmuseum, men også om den vestlige kulturens historie. Spent på denne.
På øret blir det enten en novelle i CivilWarLand in Bad Decline av og med George Saunders eller et dikt i Dearly av og med Margaret Atwood.
God lesehelg!
Ja, Stranger skriver godt. Det virker som vi er enig i det meste når det gjelder denne :-) Har bare lest én bok av ham tidligere, mnem, som jeg synes er enda bedre.
Utrolig mange fantastiske bøker og forfattere! Mine stemmer går till:
Baron Wenckheim vender hjem - László Krasznahorkai
Deptford Trilogy - Robertson Davis
Infinite Jest - David Foster Wallace
Kairo-trilogien av Naguib Mahfouz
På sporet av den tapte tid - Marcel Proust
Så bra. Skal bli spennende å komme i gang med avstemningen!
Er det for sent å foreslå flere? Hvis ikke vi jeg slå et slag for ytterligere tre sterke og produktive kandidater med romaner, noveller og essays på samvittigheten: László Krasznahorkai, 1954– (Ungarn), Stig Sæterbakken 1966–2012 (Norge) og David Foster Wallace 1962–2008 (USA).
Vanskelig å velge bare én bok av hver av de to førstnevnte, men jeg lander på Krasznahorkais roman Baron Wenckheim's Homecoming, som kom på engelsk i 2019 (norsk tittel: Baron Wenckheim vender hjem), og S-trilogien til Sæterbakken som utkom samlet i 2007 og består av romanene «Siamesisk» (1997), «Selvbeherskelse» (1998) og «Sauermugg» (1999). Når det gjelder Wallace er det enkelt, romanen Infinite Jest (1996).
Er det for sent å foreslå flere? Hvis ikke vi jeg slå et slag for ytterligere tre sterke og produktive kandidater, alle med en rekke romaner, noveller og essays på samvittigheten: László Krasznahorkai, 1954– (Ungarn), Stig Sæterbakken 1966–2012 (Norge) og David Foster Wallace 1962–2008 (USA).
Vanskelig å velge bare én bok av hver av de to førstnevnte, men jeg lander på Krasznahorkais roman Baron Wenckheim's Homecoming, som kom på engelsk i 2019 (norsk tittel: Baron Wenckheim vender hjem), og S-trilogien av Sæterbakken som utkom samlet i 2007 og består av romanene «Siamesisk» (1997), «Selvbeherskelse» (1998) og «Sauermugg» (1999). Når det gjelder Wallace er det enkelt, romanen Infinite Jest (1996).
Tror vi leste Camilla Collett på skolen, men det er så lenge siden at jeg ikke husker sikkert.
Hørte ferdig Vittu av Iben Mondrup i går, og syntes den var like god som Tabita. Bøkene tar for seg de to grønlandske søsknene som ble adoptert (eller «stjålet», som det står) og tatt med til Danmark, der ingen av dem finner seg til rette, for å si det mildt. Tabita handler mest om søsteren, Vittu om broren. Sterk lesing!
Fortsetter med La Storia / Historien av Elsa Morante, og på Kindlen har jeg novelleantologien The Book of Barcelona: A City in Short Fiction med noveller av ti for meg helt ukjente, spanske forfattere fra de siste tjue årene, hvorav åtte opprinnelig er skrevet på katalansk og to på spansk. Spennende!
På øret har jeg Lean Fall Stand av den britiske forfatteren Jon McGregor, en roman om en mislykket polekspedisjon. Har lest fire av bøkene hans tidligere, alle veldig gode, og har store forventninger til denne også.
Og så skal jeg begynne på lydboka CivilWarLand in Bad Decline fra 1996, den første novellesamlingen til en av yndlingsforfatterne mine, George Saunders.
God lesehelg!
Supert, Harald. Og jeg må si du gjør en formidabel jobb med denne listen. Spennende!
Flott liste med utrolig mange gode bøker og sterke kandidater. Ser at det ikke er med noen kanadiske forfattere under Nord-Amerika, men synes både novellemesteren Alice Munro og Canadas Grand Old Man Robertson Davies fortjener en plass.
EDIT: Jo da, Lucy Maud Montgomery var jo også kanadier.
Vanskelig å velge bare en bok av hver, for begge har så mange gode, men etter å ha tenkt meg litt om, tror jeg det må bli Munros novellesamling Uvennskap, vennskap, forelskelse, forlovelse, ekteskap (2005) med originaltittelen *Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage (2001) og Davies' Deptford Trilogy som består av «Fifth Business» (1970) (norsk oversettelse Den femte rollen*), «The Manticore» (1972) og «World of Wonders» (1975). (Han skrev foruten essays og skuespill bare én novellesamling og fullførte tre trilogier, og han hadde skrevet to bind av en fjerde, Toronto Trilogy, da han døde i 1995, 82 år gammel.)
Ja da, jeg leste The Buried Giant da den kom i 2015 og ga den en femmer på terningen. Det er jo noen år siden, og jeg tror kanskje den var tung å komme i gang med. Men det er en fantastisk roman, så ikke gi opp!
Her går det i to novellesamlinger fra USA denne helgen. På Kindlen har jeg Sinners of Sanction County av Charles Dodd White og på øret Land of Big Numbers av Te-Ping Chen.
Og så har jeg nettopp begynt på en ny bok i italienskprosjektet mitt, La Storia / Historien av Elsa Morante. Leste den på norsk da den kom i 1985, og den ble en favoritt. Litt skummelt å lese gamle yndlingsbøker om igjen, men jeg satser på at den har tålt tidens tann.
God lesehelg!