Det hersker bred enighet om at den frie økonomien for øyeblikket er oppe til vurdering. Dersom den ikke demonstrerer sin sosiale verdi og er seg sitt sosiale ansvar bevisst, vil ikke folket tolerere den lengre.
EN DIKTER
Han har forlengst sluttet å bruke penn og papir. I stedet slipper han myriader av små svarte maur ned på en hvit marmorplate, og slik oppstår et helt nytt språk nesten av seg selv. Det gjelder bare å helle flytende glass over skriftbildet i det rette øyeblikk.
Å sovne er som å lekke, tenker jeg. Det som holder en innenfor rammen for det man er, gir opp og man flyter ut, utvides og utvides som selve universet. Til man blir hentet hjem av oppvåkningen.
November kan også skinne.
Skriver jeg, er jeg i sentrum av mitt eget liv. Hjemme i meg selv.
Gratulerer!
For et par år siden fikk jeg Tore Renberg sin Kompani Orheim til jul av ei venninne. Inni den sto det en hilsen som jeg antok var fra henne; "Her er romanen om en liten familie som gjorde så godt de kunne. God jul!!! fra (utydelig signatur)". Det slo meg virkelig ikke at det kunne være fra forfatteren selv, så selv om noen av bokstavene i navnet ikke stemte, så kobla jeg ikke i det hele tatt! Ett år senere hadde jeg fått lest boka, og fortalte det tilfeldigvis til venninna mi som spurte om jeg hadde oppdaget hilsenen fra Tore Renberg. Jeg fikk meg en hyggelig overraskelse da :)
Jeg bladde litt i Adorno, leste noen sider av Benjamin, satt bøyd noen dager over Blanchot, kikket litt på Derrida og Foucault, forsøkte meg en stund på Kristeva, Lacan, Deleuze, samtidig som dikt av Ekelöf, Pound, Mallarmé, Rilke, Trakl, Ashbery, Mandelstam, Lunden, Thomsen og Hauge fløt rundt, på hvilke jeg aldri brukte mer enn noen minutter, jeg leste dem som prosa, som en bok av MacLean eller Bagley, og lærte ingenting, forstod ingenting, men bare det å være i kontakt med dem, ha bøker av dem i bokhyllen, førte til en bevissthetsforskyvning, bare det at jeg visste at de fantes, var en berikelse, og om de ikke fylte meg med innsikter, ble jeg desto rikere på anelser og fornemmelser.
TABLOIDOVERSKRIFTER [som du aldri vil få se, nr 1]
:Slik betaler DU akkurat så mye SKATT til fellesskapet som du FAKTISK BØR
På hotellrommet så jeg meg i speilet, jeg lignet en uteligger. En boms, ubarbert, en flenge i dressjakken, søle på buksene helt opp til knærne. Jeg sto foran speilet i garderobeskapet og var fornøyd. Sånn hadde jeg alltid hatt lyst til å se ut.
Jeg har aldri hatt katt, men alltid vært et kattemenneske. Kallenavnet mitt har også vært Katt helt siden jeg var liten. Det er det eneste dyret jeg kan tenke meg at jeg er i stand til å ta vare på og bry meg nok om (har tidligere hatt marsvin og undulater som jeg har måttet gi fra meg pga. manglende stell og oppmerksomhet) Høres ikke bra ut, jeg vet...
Dette skal eg prøve å få med meg!
Når oversikten over verden blir større, blir ikke bare smerten den forårsaker mindre, men også meningen. Å forstå verden er å stille seg i en bestemt avstand til den. Det som er for lite til å se med det blotte øye, som molekyler og atomer, forstørrer vi opp, det som er for stort, som skysystemer, elvedeltaer, stjernebilder, forminsker vi. Når vi så har brakt det innen våre sansers rekkevidde, fikserer vi det. Det fikserte kaller vi kunnskap. Gjennom hele barndommen og ungdommen strever vi for å opprette den korrekte avstanden til ting og fenomener. Vi leser, vi lærer, vi erfarer, vi korrigerer. Så kommer vi en dag til det punktet hvor alle nødvendige avstander er satt, alle nødvendige systemer etablert. Det er da tiden begynner å gå fortere. Den møter ikke lenger noen hindringer, alt er satt, tiden flommer gjennom livene våre, dagene forsvinner i vill fart, før vi vet ordet av det, er vi førti, femti, seksti ... Mening trenger fylde, fylde trenger tid, tid trenger motstand. Kunnskap er avstand, kunnskap er stillstand, og meningens fiende.
Eg har to bøker som kanskje kan vere noko. Kva med "Havets Katedral" eller "Den trettende fortellingen". To bøker som har dratt meg gjennom vanskelege tider. Lukke til!
Det er snart haustferie for mange, men ikkje for meg. Gleder meg likevel til å ta ordentleg fatt på hausten med bøker eg håper er gode.
Eg har veldig få bøker eg er flau over å ha lest. Men der er ein: Då eg gjekk i sjuande fekk eg "Guttegærne Jenter" av mor mi. Lurte litt på om ho hadde ei baktanke med å gi meg nettopp den boka. Sjølv om eg gjekk i hettegenser og caps, trengde eg ikkje vere lesbisk, likevel trur eg mor var redd for at eg var det. Eg las boka med laber entusiasme og raude kinn. Eg var utruleg flau! Men... eg er no trulova med ein mann og mamma kan "skylde" på denne boka, om ho vil... Hehe.
Det hadde igrunn vore supert om det var ei eiga fane på bokelskere der ein lett kunne legge inn bøker ein vil bli kvitt/vil ha tak i. Lar det seg gjere, tru? Uansett fint å få ein oppklaring i at det er lov :)
Det er ikkje alle kokebøker som er fine å bruke i "den vanlege heim". Men hissigproppen Ramsay har laga ei kokebok med oppskrifter der ein bruker vanlege ingredienser og vanlege kjøkkenredskap. Og maten...Ja, maten er supergod!
Dette er ein bok som rørte ved meg. Den er sterk og levande. Mange veit at dette er boka bak filmen "Hotel Rwanda". Den skildrar dei umenneskelege hendingane som skjedde i Rwanda i 1994. I tillegg skildrar den kor vakkert Afrika er, den rike kulturen og dei varme menneska. Til tross for alt det forferdelege er det mykje vakkert i denne boka.
Eg må jo sei at eg er litt glad for at det er andre her i verda som og meiner den er platt. For nokon år sida las eg ho på oppfordring av nokon andre. Dei var heilt i ekstase over den boka. Sjølv blei eg skuffa.