Moro at alle de andre i lesegruppa likte boka! Hehe, ja, du har et poeng. Jeg får vel ta og teste den ut en gang, jeg likte jo filmen ganske godt.
Betryggende å høre. Da holder jeg meg unna Norwegian wood. Er fortsatt veldig skuffa over skuffelsen, dog. Men det finnes jo så mye annet jeg har lyst til å lese, så jeg kommer nok over det. Hadde forresten vært interessant å være flue på veggen i lesegruppa di, og hørt diskusjonen.
«Ifjor midt på sommeren ble en liten norsk kystby skueplassen for noen høyst usedvanlige begivenheter. Det dukket opp en fremmed i byen, en viss Nagel, en merkelig og eiendommelig sjarlatan som gjorde en masse påfallende ting og som forsvant like så plutselig som han var kommet. Denne mann fikk endog besøk av en ung og hemmelighetsfull dame som kom i gud vet hvilket ærend og ikke torde være på stedet mere enn i et par timer før hun reiste sin vei. Men alt dette er ikke begynnelsen ...»
Mysterier, Knut Hamsun
Ja, dere. Er det flere bokelskere fra Kristiansund her, mon tro?
Den norske utgaven er interessant fordi den tydeliggjør hvor stort preg ulike gjendiktere setter på diktene. Ellers lite av interesse, så jeg tror jeg fortsetter med å holde meg til musikken hans.
‘L’Ingratitude’ turned up in the course of my research for a biography of Constantin Heger, who taught Emily and Charlotte Brontë French during their time in Brussels and with whom Charlotte fell in love. I’d been trying to find out about his brother Vital, a sales representative for the royal carpet factory in Tournai and decided to look through the catalogue of the Musée royal de Mariemont for any mention of him – its eclectic holdings include carpets – and found a reference to a manuscript by Charlotte Brontë about a rat. It turned out to be the first piece of French homework Charlotte had written for Heger, lost since the First World War.
Den korte fortellingen kan leses her
Det jeg tror jeg kommer til å huske best ved Siss og Unn er språket, helt konkret hvordan Bråtveit blander svensk og engelsk inn i nynorsken, og hvor kult det er at det faktisk funker, at det liksom blir forfatterens eget språk
Eg las om denne boka i Stig Sæterbakken si essaysamling Dirty Things, og fekk med ein gong lyst til å lese henne. Dette er den mest interessante romanen eg har lese på svært lenge, og den har ei verkeleg unik sprengkraft i dei openberringane som lesaren opplever i løpet av boka.
Etter kort tids lesnad slo det meg for øvrig at denne boka har mykje til felles med den greske filmen Dogtooth, som også handlar om eit søskenpar som er isolert frå omverda. Det skulle ikkje forundre meg om denne boka er ei inspirasjonskjelde for filmen, som for øvrig også er eit filmatisk meisterverk av dei sjeldne.
"Pappa er også fisker," sier Marie fort. Som om jeg ikke visste det. Som om det bor flere enn åttitre innbyggere i denne bygda.
Jeg vil gjemme alle bildene av pappa som henger på veggen. Legge dem i en skuff og aldri se på dem igjen. Men mamma vil ikke det. "Vi kan ikke bare glemme pappa," sier hun. "Han er en stor del av oss." Jeg vil ikke at pappa skal være en stor del av meg lenger. Jeg liker ikke at en stor del av mg ligger på bunnen av havet med vann i lungene.
Han påstår å være i god forståelse med Herren, han vet seg uskyldig og ren i sitt innerste hjerte, hvor han også vet det med Herren, og like fullt motbeviser hele tilværelsen ham. Der ligger det store i Job, frihetens lidenskap hos ham ikke kveles eller beroliges i et forkjært uttrykk. Denne lidenskap er under lignende omstendigheter ofte kvalt i et menneske, idet en forsagthet og smålig angst har latt et menneske tro at han led for sine synders skyld, selv om han slett ikke gjore det.
Som den glade søker gleden, deltar i den, slik søker den sørgende sorgen.
Men alle mine sorger gjorde meg på sett og vis sorgløs.
Verden var full av usle personer, det ga meg håp om å unnslippe straff.
Siden tidenes morgen har 80 milliarder mennesker før oss levd, bygget byer, skrevet bøker og musikk. Vi er ikke flere enn seks milliarder levende i dag. Våre døde er nesten 14 ganger så mange som oss. De råtner og går i oppløsning under føttene våre og i hodene våre. De gjennomsyrer jorden og maten vår. Noen av dem savner vi.
Hvil i fred, Stig Sæterbakken! Du er aldri borte - du vil leve for evig gjennom det du skrev.
Eg har heller ikkje kjennskap til forfattarskapen til Sæterbakken, med unntak av nokre få dikt og essays. Har vurdert å begynne på romanane sidan Gjennom natten kom ut i fjor. Nyleg hørte eg nokon på P2 anbefale nye lesarar å begynne med nettopp Gjennom natten, så eg trur i alle fall eg sjølv kjem til å gjera det.
Sæterbakken har skrevet noen de mest interessante bøkene jeg har lest. Som essayist vil jeg - som Arve G også var inne på, påstå at han var var blandt de fremste. Ikke bare i norsk sammtid, men i hele sjangeren.
De to siste romanene hans: Ikke Forlat Meg og Gjennom Natten er ekstremt vakkre tekster, med stort alvor. Selv om Sæterbakken selv, i essayet: Umuligheten Av Å Leve, hevder å være et forvokst barn ute av stad til å ta tilværelsen alvorlig, opplever jeg hans romaner, og serlig disse to, som unike i det at de tar alvorlige temaer på alvor.
Det er utrolig - i den konkrete betydningen, at jeg ikke tror på det, trist å tenke at vi aldri skal få høre noe mer fra Stig Sæterbakken. Håper du går like stødig gjennom natten...
They had reached their cosmic truth, foreign to the lying world of the living. I contemplated them a long time, recognizing in the spectacle a sort of grace. Not for a moment did I dream of interfering with them, troubling their union with the impure contact of my living flesh.
Jeg vet du sa etter 2009, men denne her må bare nevnes! Persepolis av Marjane Satrapi fra 2003. http://www.amazon.com/Persepolis-Story-Childhood-Marjane-Satrapi/dp/0375422307
Det finnes også en film om boka.