Jeg hadde enorme forventninger til Murakami, og var helt sikker på at han skulle være forfatteren for meg. Alle med samme smak som meg skrøyt ham opp i skyene, og Kafka på stranden skulle være den beste boka.

Jeg skjønte veldig fort at Kafka på stranden ikke er mi greie. Likevel fortsatte jeg å lese, jeg skulle lese hele boka, siden dette skulle være den perfekte boka for meg.

Dersom du liker svulstige beskrivelser av en tenåringsgutt tanker, er betatt av tanken på at mennesker har en sjel, liker overtydelighet og karakterer som har fått døtta inn kulturelle referanser i brorparten av replikkene, er Kafka på stranden romanen for deg. Det er den ikke for meg.

Det kan hende jeg en gang prøver meg på noe annet av Murakami. Kanskje Norwegian wood (jeg likte filmen ganske godt) eller kanskje noen noveller, Etter skjelvet, for eksempel, men det blir nok lenge til.

Én ting har jeg i hvert fall lært av å lese Kafka på stranden: Å stole på min egen smak. Det er greit å avbryte bøker jeg skjønner ikke er mi greie, uansett hvor store forventninger jeg har hatt på forhånd. Det finnes jo alltid en alt for stor haug med andre bøker og venter på meg.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Jeg syns noen av bøkene hans som er absurde, men ikke i like stor grad overnaturlige, kan være de beste. For eksempel syns jeg "A Wild Sheep Chase" (heter sikkert "Den ville sauejakten" eller noe på norsk) var morsom.

Likevel er jeg nok ganske enig - har lest en 3-4 Murakami-bøker, og de er ekstremt forglemmelige. Murakami er en sånn forfatter som "pynter seg med ord" og har veldig poetiske vendinger, men selve innholdet er ikke like bra. Det jeg ofte liker hos Murakami, er karakterer - han har et bredt spekter av karakterer som også utfordrer våre egne tanker om hva som er normalt (eller moralsk), og det liker jeg. Det jeg ofte ikke liker, er hvordan han virker å skrive ting som ikke gir noen mening for å framstå "mystisk", hvordan han har så mange unøstede tråder i alle bøkene sine.

SÅ: Hvis Murakami hadde skrevet/laget karakterer for bedre forfattere, tror jeg det kunne være bra. Selv syns jeg ofte Murakami starter bra, før det roter seg bort i overnaturlig absurditet og mystikk som ikke tilfører historien noe. Jeg elsker fantasy og sci-fi, men liker IKKE Murakami spesielt godt, selv om det er elementer av noe jeg liker i alle bøkene hans. Det er mulig det er symbolikken hans som ikke fungerer for meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så var det altså et annet menneske som synes som meg. Enig i alt! Også etter å ha lest Norwegian Wood (er på slutten nå..)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Betryggende å høre. Da holder jeg meg unna Norwegian wood. Er fortsatt veldig skuffa over skuffelsen, dog. Men det finnes jo så mye annet jeg har lyst til å lese, så jeg kommer nok over det. Hadde forresten vært interessant å være flue på veggen i lesegruppa di, og hørt diskusjonen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De likte den, alle de andre i lesegruppa mi! Du må for all del ikke la min mening styre det. Bla og les noen få sider , så finner du nok fort ut om den er noe for deg. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Moro at alle de andre i lesegruppa likte boka! Hehe, ja, du har et poeng. Jeg får vel ta og teste den ut en gang, jeg likte jo filmen ganske godt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har lest ca 200 sider..den fenger meg ikke helt, men jeg har lest meg videre,,Og nå begynner det å skje noe, Jeg skal lese i morgen også, så får vi se.. Synes det var et noe blodig og grotesk kapittel nettopp med den kattemorderen..Lurer på hva som får folk til å skrive slike ting. Hvilken mening de har med det..Man må ha en grotesk fantasi for å klare det, tenker jeg..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kafka på stranden var mi første Murakamibok, og etter det er eg ubetinga fan. Er begeistra over det ofte uventa og absurde i bøkene hans. Om du skulle ønske å gi han ein ny sjanse, ynskjer eg deg lykke til!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Som nevnt i andre diskusjoner, har jeg aldri hatt sansen for fantasy, sci-fi, surrealisme og andre ting som ikke er virkelighetsnært. Likevel, etter utallige anbefalinger, måtte jeg prøve Kafka på stranden. Jeg elsket den. Hvorfor har jeg ikke noe godt svar på. Nå har jeg 3 Murakamibøker ventende i bokhylla. Bl.a en novellesamling. Leste du denne på norsk? Er det der de har oversatt til dialekt og greier? Det hadde ikke funka for meg. Prøv en annen Murakami-bok på engelsk?

Det er helt klart lov å ikke like det som alle andre liker. Jeg har en del avbrutte bøker i samlingen jeg hadde store forventninger til, som jeg hatet. F.eks American Psycho, Time Travelers Wife, The Bell Jar, og The Road. Kjeeedeelig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes du skal forsøke "Elskede Sputnik". Den er liksom noe lettere å forstå hvis du har problemer med det absurde i Murakamis bøker. Men hvis du ikke har det vil jeg anbefale "Trekkoppfuglen" og hans siste Bok "1Q84". Lykke til med å oppdage Murakamis verden!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Moro med så mange svar på mitt lille frustrasjonsutbrudd.

intet: Jeg leste den på norsk, ja, men dialekta til Hoshino plaga meg ikke. Og ja, det er lov å ikke like det som alle andre liker. Men det er liksom så kjipt å bli så skuffa!

Lise Munthe: Jeg tror ikke jeg har problemer med å "forstå" det surrealistiske. Men der er mange tråder i Kafka på stranden som ikke henger sammen, noe som sikkert er meningen, men de ulike fortellingene engasjerte meg dessverre ikke nok til at jeg ble interessert i å forsøke å pusle dem sammen. Takk for tips om Elskede Sputnik, Trekkoppfuglen og IQ84.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Er stor Murakami-fan, men han har vel mer eller mindre sagt at han stort sett skriver uten mål eller mening. At han skriver det som faller han inn og at det ikke finnes noen dypere mening i bøkene hans. Noe som er ganske skuffende.

Om du ikke likte Kafka på Stranden vil jeg ikke anbefale 1Q84 eller Trekkoppfuglen, da dette egentlig bare blir mer av det samme. Om du fortsatt vil lese mer Murakami hadde jeg heller prøvd meg på Vest for solen, syd for grensen (min favoritt), Norwegian Wood eller noen av novellene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er flott at vi er forskjellige og liker forskjellige bøker. Jeg må si at jeg ble veldig begeistret for Murakami etter å ha lest Kafka på stranden, men da jeg hadde lest Norwegian Wood og After Dark syntes jeg det var nok. Det finnes så mange andre bøker som jeg har lyst til å lese. For å skrive om et ordtak: Livet er for kort til å lese bøker man ikke liker!!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Readninggirl30BenteBerit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer Gabrielsen