Kan man rope høyt i Lyrikkland at man ikke liker Tor Ulven? Tror ikke det. Men jeg tror ikke jeg kan lære meg å like slike dikt heller. Dette er dikt på en måte jeg absolutt ikke liker dikt. Dikt på en irriterende måte. Dikt som bare er fjas og jåleri med ord.
Tegneserieroman om Nord-Korea, verdens mest lukkede land. Ja, han har faktisk vært der, Guy Delisle. Han dro dit for å jobbe med tegnefilmtegnere for et fransk selskap fordi det er mye billigere å lønne tegnere i Asia enn i Europa og tegnet altså selv denne tegneserieromanen om oppholdet i landets hovedstad (Pyngyang). Med seg til landet har han, tilfeldigvis, med seg George Orwells 1984, og hvordan han fikk "smuglet" den med seg inn i landet forstår ikke jeg. Nord.Korea er 1984. Hvis noen trodde Kina var ille, så glemmer man det etter å ha lest Pyongyang. For f.eks. mens de i Kina har noe som i hvertfall er en brøkdel av internett, så har de ikke internett i det hele tatt i Nord-Korea, og enten så er alle sammen hjernevaska eller så tør de ikke si noe i frykt for å bli sendt til en arbeidsleir - som offentlig ikke eksisterer, men som alle likevel vet er der. 1984 fikk det til å vrenge seg i magen på meg, Pyongyang bekrefter at den ikke bare er tull.
Denne boka var trivelig, men var den noe mer? Var den interessant? Gøy? Spennende? Fin? Skummel? Nei. Var boka litteratur i det hele tatt? Det er så vidt en kan si det altså. Dette er for folk som ellers bare leser Hjemmet og andre liknende ukeblader. Sorry.
"You smell like our whole life," Dirk said softly into her hair. "And what else?" "Blueberry pancakes. Come have breakfast with me."
They had hardly said a word to each other in days. There was nothing left to say. There where no kisses or even the ghosts of kisses floating through the air, waiting to be caught.
Generelt, nei, men ikke i John Vaillants "The Tiger". Den handler om ulovlig tigerjakt i Sibir og en av jegerne blir drept av en tiger, men det er fordi han selv har drept tigerungen hennes. Muligens. Boka er nemlig skrevet nesten som en krimbok og dette er en sak de må løse og jeg har ikke lest den ferdig. Og dette er en dokumentar om en faktisk hendelse.
Det eneste som alltid hjelper er å lage noe. Jeg er aldri mer deprimert enn hvis det er lenge siden jeg har laget noe. Det er akkurat som om jeg ikke kan forklare min egen eksistens hvis jeg ikke produserer. En låt, noen tekstlinjer, et radioprogram, hva som helst. Folk trenger ikke se det heller, bare jeg får dokumentert det selv. Leiligheten min er proppfull av små notisblokker med halvskrevet rabbel og små diktafonkassetter med uferdige låter. Bare jeg klarer å få laget noe, så pleier ting stort sett å løse seg.
Alt er annerleds på utsida av [kirkegårds]portene, så her er det lov til å banne. Vet ikke hvorfor jeg ikke kan banne på innsida. Jeg har virkelig ingen gudstro, og banner kontinuerlig til vanlig, men nei.
Jeg har ikke sjanse til å synge med, Melodien er helt ukjent for meg og teksten altfor religiøs.
Jeg har gjort så mye jeg angrer på at hjernen min har valgt å kapsle all fortid inn i det samme datoløse vakuumet.
Jeg er på den sibirke tundraen, det er kaldt og rått, sammen med en gjeng russere, noen er alkiser, noen er jegere, og fine, men farlige, tigre.
Jeg fortsatte å fortelle meg selv at ikke alle damer i verden var horer, bare min.
Ikke noe er verre enn å avslutte en god driterunde, for så å strekke seg ut og oppdage at toalettrullholderen er tom. Selv det mest forferdelige mennesket på jorda fortjener å tørke ræva si.
Den åpne munnen hennes presset seg mot min. Den smakte spytt og løk og gammel vin og (forestilte jeg meg) sæd fra fire hundre menn.
Jeg tok med meg fem halvflasker whisky i kofferten på bussen. Hver gang noen satte seg ved siden av meg og begynte å snakke, dro jeg fram en flaske og tok en lang slurk. Jeg kom fram.
Men ulykken var at den stakkers Pedro bare hadde en tarvelig, grå jakke, som hadde flere hull enn en jøde har gullstykker i lommen.
Han sier at ammen mistet ham i gulvet da han var liten, og siden har det alltid luktet vodka av ham.
Hvis Maggie er sval for en gutt, gjør hun det samme som han gjør. Hun drikker det samme, bruker de samme klærne, blir plutselig interessert i den sporten han liker, selv om den er helt latterlig, som rafting.
"Det du opplever nå, er alle forfatteres dilemma. Kunsten stilt opp mot det å beskytte dem du kjenner - og er glad i."
Jeg lener meg tilbake i setet og smiler, fast bestemt på å se på dette som et antropologisk eventyr.