Jeg er hjemme igjen og håper lungen holder seg på plass. Pneumothorax er mest vanlig blant høye, slanke menn med lange lunger. Hos meg skjedde det nok fordi lungene er så ødelagt fra før, selvom jeg selvfølgelig har lekt høy og mørk i noen dager, litt moro må man jo ha :-)
Takk for det! Håper at jeg slipper ut i morgen, jeg har i alle fall fått frigang så jeg kan gå og hente kaffe og slikt selv. Har ikke forsøkt punktert lunge før, men håper at røntgenbildet viser at den sitter der den skal i morgen :) Noen ganger fryder forandring mindre enn andre ganger!
Oppholder meg for tiden i sykehussengen, så det blir tid nok til å lese. Skal begynne på Canto 5 i Don Juan og koser meg med versene. Jeg er også halvveis i Åsa-folket av Asbjørn Lien. En lettlest bok om overgangen fra Åsa-tro til Hvitekrist i Telemark. Jeg liker godt å lese om seder og skikker fra denne tiden, men synes kanskje at språket blir litt tamt. Som lydnok surrer og går "Og bakom synger skogene" av Trygve Gulbrandsen. Har bare hørt noen få kapitler og så langt er det en hyggelig lytteropplevelse. God helg!
Det er nok økonomiske grunner til å samle bildene på midten. Ofte brukes glanset papir. Jeg tyvtitter!
Jeg leste G. Berlings saga for 5 år siden og synes det er for tidlig å lese den igjen. Jeg hopper derfor over felleslesningen i denne omgangen. Lykke til!
Takk for det! Jeg skulle ønske jeg evnet å uttrykke meg klarere, men boken har virkelig fått tankene til å flakse hit og dit.
Jeg har lenge hatt August Strindbergs Eit draumspel liggende og ikke orket å ta fatt på den alene. Dette er et teaterstykke for den viderekomne tror jeg, og jeg håper derfor på fellesskapets interesse!
August Strindberg
Ett drömspel
Det er lenge siden jeg leste ferdig boken, men har vært mer syk enn vanlig og har litt vanskelig for å samle tankene. Jeg var iallfall enig med meg selv om å gi romanen terningkast 6, jeg likte både innholdet, språket og ikke minst forfatterens fantasi.
Boken har fått meg til å tenke på regimene i både Russland, Kina og Nord-Korea og også på en del muslimske land. Særlig kvinnene blir jo overvåket i de strengeste deler av verden, med portforbud, strenge kleskoder, forbud mot å gå på skole og i verste fall steining hvis de ikke adlyder. Orwell skriver ”Det er ikke ved å gjøre seg selv hørt, men ved å bevare vettet at en førte sin menneskelige arv videre.” Men hvordan bevarer man vettet i et totalitært samfunn?
Jeg har også gjort meg tanker om hvordan vi i vesten bruker vår fantastiske frihet og er vel skuffet på våre vegne. I likhet med massene i 1984 bryr vi oss stort sett bare om våre egne små liv. Til tross for fri presse er det oppslag om kjendisers privatliv som får flest treff. Det er som om pressen har tatt over villedningsprogrammet til de som styrer og evner å fordumme oss. Tenker også på at de i Tyskland har ”hat-marsjer” mot innvandrere om dagen.. 1984 kan således i mine øyne aldri bli uaktuell. Uansett om verden styres av pressen, industriherrene eller politikerne er det alltid en fare for at demokratiene faller. En del av tankegodset til Partiet samsvarer med det som står skrevet i ”Fyrsten” av Machiavelli og det er skremmende å tenke på at både Hitler og Stalin hadde den på nattbordet..
Jeg har også fundert litt over hvordan man benytter språket til å villede oss i god ”Orwellsk” stil. Vi har altså en forsvarsdepartement istedenfor et krigsdepartement. Dette departementet sender ut styrker som er fredsbevarende eller kontrollerende – men pussig nok aldri i krig! Leste også nylig om at de innføres friskedager, som en slags motvekt til sykedager, og vi lar oss lure!
Vel, det ble litt rotete dette her, men Orwell har da fått i gang noen tankeprosesser hos meg. Jeg må nok lese flere av hans romaner.
Jeg synes det holder at vi foreslår maksimalt en bok hver. Det er jo litt av en jobb å velge hvilke bøker man vil stemme på. Det virker nesten uoverkommelig dersom antallet titler dobles. Vi vil jo allikevel ende opp med kun en bok.
Ingen! Jammen godt jeg har et lite lager uleste bøker.
Her feires advent fortsatt med lilla duk på kjøkkenbordet, lilla lys i adventsstaken og lilla negllakk på 9 av 10 fingre. Jeg innser at jeg bør planlegge litt til jul og registrerer at andre allerede har pyntet og bakt i ukesvis. Jeg har da iallfall kjøpt inn rød negllakk, det er jo en start!
Her fortsetter jeg å lese 1984. Boken er bedre enn jeg husker og jeg grukoser meg med den. Har også Lord Byrons Don Juan liggende, men den har kommet litt i bakgrunnen. Det blir kanskje for stort sprang fra det dystre 1984 til nussselige kniplinger og blomsterbuketter i Don Juan? Som lydbok er det Stevningen av John Grisham som surrer og går. Jeg har glemt hele handlingen, så det er greit å få den opplest.
Jeg kastet ut alle bøkene for mange år siden, da jeg ikke orket å tørke støv av dem. Etter noen år med bøker i esker fikk jeg endelig bibliotek i "uthuset". Der står de i pinlig alfabetisk rekkefølge og venter på lesere. Jeg burde antakelig hatt en bokhylle i stua, for bøkene virker betoligende på kropp og sjel. Å gå inn i biblioteket er nesten som å gå inn i et kirkerom...
Hva skal det være for å leske ganen sammen med det kokte villsvinet? Varmt vann? Lunkent øl? Eller kanskje litt iskald rødvin?
Om to tusen år eller så kan dette bli en akseptabel plen!
Holder på med lydbokutgaven nå. Synes det passer fint med Spasskij/Fisher i sjakk-vm i boken samtidig som Magnus Karlsen gjør en hederlig innsats i nåtid! Det snakkes også mye om tuberkulose i boken. Jeg var i dag i et møte i LHL hvor økningen av tuberkulose i Norge i dag faktisk var et tema. Det ble også snakket om at Island har høyest forekomst av astma blandt barn, kanskje nettopp på grunn av tidligere generasjoners tuberkulose. Boken blir liksom litt mer, når man får slike ekstra facts. Ellers savner jeg de vanlige hovedpersonene..
Jeg har omlag 600 uleste bøker i hyllene og leser ca 90 i året, mange av dem låner jeg på biblioteket. Vet ikke hva et akseptabelt nivå av ventebøker vil si, jeg tenker at 100 er et hyggeligere tall enn 600. Det vil uansett ta noen år å nå dit og hvordan unngå å kjøpe nye bøker i mellomtiden? Det aner meg at jeg aldri vil klare å komme á jour. Det blir som med mine kjære onkel som skulle bruke sin tid som pensjonist til å rette ut gamle, bøyde spikre - han rakk det aldri!
Jeg har hatt kjøpestopp lenge med unntak av noen 5 kroners bøker jeg har plukket med meg fra biblioteket. Jeg måtte imidlertid gå innom opphørssalget til Reveenka i Storgata i Lillestrøm (siste åpningsdag 13. desember). Det var masse krim, serier, fagbøker, klassikere, tegneserier mm. Jeg kjøpte innbundne bøker (4 for kr. 100,-).
Kosakkene Leo Tolstoi
De mørke kilder av Johan Borgen
Lillelord av Johan Borgen
Buddenbrooks av Thomas Mann
Historien av Elsa Morante
Foucaults pendel av Umbeto Eco
Rebus' siste spor av Ian Rankin
De dødes navn av Ian Rankin
Jeg kunne plukket med meg mye mer, det var mye som matchet ønskelisten min. Det var imidlertid første stopp på butikkrunden, så jeg orket ikke å bære mer. Da jeg kom hjem lå Greven av Monte Christo, Den hemmelighetsfullle øya og En verdensomseiling under havet og ventet. De har jeg bestilt til gutta i huset, så de teller vel ikke? Rart det skal være så vanskelig å la være å kjøpe bøker..
Jeg leser Lord Byrons Don Juan for tiden. Det blir ikke så mange versene hver dag og det er mange sider, så dette verket vil nok være med meg lenge. Jeg fant ut at bøkene ikke har blitt lånt ut til noen etter at de ble kjøpt inn til biblioteket i 2007, så det gjør vel ingenting om jeg har dem i noen måneder. Nå blir de iallfall lest!
Som avslapningslitteratur leser jeg Trolldomskraft av Magnhild Bruheim. Det er en ungdomsbok om heksebrenning. Jeg har lest litt om temaet tidligere, så det er greit å lese om hvordan disse prosessene kan ha foregått i romanform. Jeg liker språket/dialekten Bruheim bruker, så jeg må nok lese en av hennes bygdekrimbøker også.
Lydboken jeg holder på med er Ilden øye av Jorunn Thørring. Det er litt irriterende med ulike dialekter (samisk/tromsødialekt/bokmål) og tolkning av diverse kvinnestemmer. Det er mulig at
oppleser Trond Peter Stamsø Munch gjør en god jobb, men når man først begynner å irritere seg... Regner med å bli ferdig med den i helgen.
Ellers gleder jeg meg over at det ikke er snø og over at utetemperaturen er levelig. I dag blir det nok en pubtur for å feire den laaange høsten! God helg alle sammen!
Jeg har kastet meg over Lord Byrons Don Juan. Etter nesten 40 sider med forord og ditt og datt er jeg klar for selve eventyret. Jeg leste Childe Harolds pilgrimsferd tidligere i år og ble veldig begeistret for både Byron og Geir Uthaugs gjendiktning. Det kiler derfor i magen av forventning når jeg har 8-900 sider med vers å kose meg med. Jeg føler meg dog litt som fru Sær Særesen. Det er neimen ikke mange som har Byron på leselisten. Jeg lånte bøkene på biblioteket og ser at de ble kjøpt inn i april 2007 - og det er ingen som har lest dem før meg.