Da hopper jeg nok over Richard II inntil videre. Jeg prioriterer heller Henry V, som frister langt mer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har visst helt glemt å svare deg, men ja, jeg synes også at Shakespeare er stor stas. Jeg har dessverre ikke lest mye av ham, men jeg har hatt stor glede av Romeo and Juliet, A Midsummer Night's Dream og Macbeth. Jeg har lyst til å lese Henry IV i løpet av påsken, men de to stykkene hører jo til en tetralogi. Bør man kanskje stifte bekjentskap med Richard II først?

Tristram og Isond er på sett og vis interessant, men forfatteren baserte seg direkte på skriveriene til Thomas av Britannia, og da er det vel mer naturlig å begynne der. Den norrøne versjonen blir jo også først og fremst lest av spesielt interesserte, og det er sikkert ikke foruten grunn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som mange andre har nevnt, finnnes det jo en enkel løsning - du kan lese noe annet i stedet. Når det er sagt, er det jo enormt stort spenn i sjangeren. Jeg er overhodet ikke interessert i å ta fatt på for eksempel Unni Lindell eller Johan Theorin, men jeg kommer til å ha det aldeles utmerket om du plasserer meg foran peisen med Raymond Chandler eller Arthur Conan Doyle. Det er ganske stor forskjell på The Maltese Falcon og den nyeste krimbestselgeren.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mrs. Brown.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror det er snakk om Michael Cunninghams The Hours.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

4.48 Psychosis har jeg faktisk lest bra ting om tidligere, så Kane skal definitivt også prioriteres.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gode forslag! Bukowski er glimrende, og jeg skjønner at jeg må flytte Candide noen hakk opp på leselisten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, dessverre ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Byen heter Niagara-on-the-Lake, og forfatteren er George Bernard Shaw?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kan ikke refse folk for å berike tråden, det ville vært idioti.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du må se den snarest! Den er helt ufattelig vakker. Jeg blir nesten overveldet bare av å tenke på den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tarjei Vesaas fikk jeg en slags aversjon mot i løpet av ungdomsskolen, men jeg tror at det er ufortjent. Fuglane bør i alle fall få en ny sjanse før jeg eventuelt bestemmer meg for at Vesaas ikke passer meg.

Åh, jeg har en pågående forelskelse i Oscar Wilde! Jeg leser litt i Complete Short Fiction hver gang jeg ikke orker å lese noe annet, og The Picture of Dorian Gray låner jeg på biblioteket med jevne mellomrom. Skuespillene sparer jeg til en regnværsdag.

Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde er det lenge siden jeg leste, men jeg likte den svært godt. Det er vel på tide å lese den igjen. Jane Austen har jeg en slags fobi mot, så jeg har foreløpig latt være å lese noe av henne. Jeg har dog Pride and Prejudice i bokhylla, og den er vel ikke spesielt lang den heller.

Stephen Crane kan være interessant, men er ikke The Red Badge of Courage et minst like bra sted å begynne?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tonio Kröger finnes faktisk i en Thomas Mann-samling jeg nylig kjøpte. Egentlig planla jeg bare å lese Tristan og Døden i Venedig til å begynne med, men da kan det sikkert være en idé å sluke hele boken neste gang jeg tar toget. Breakfast at Tiffany's og The Sun Also Rises passer trolig helt ypperlig de også. Rainer Maria Rilke og Laurence Sterne har jeg egentlig ikke noe forhold til, sånn utover det at jeg vet at de eksisterer, men det bør jeg kanskje gjøre noe med. Far Goriot er litt for lang om jeg skal ta toget, men den passer utmerket en regnværsdag. Siden forrige gang jeg så Les Quatre Cents Coups har jeg uansett tenkt at jeg må ta fatt på Balzac, så det er ganske uviktig at lengden er litt i grenseland. Disgrace har jeg på pensum etter hvert, så Coetzee må jeg lese uansett, og de fleste bøkene hans er jo ganske korte, så der kan man vel nesten plukke opp det meste. Jules et Jim kjenner jeg også til, jeg elsker filmen og boken ligger faktisk på nattbordet mitt nå. Truffaut har en tendens til å fremkalle lesetrang for min del.

Du overvelder meg aldeles ikke med anbefalinger! Jeg vil tro at det er nokså lenge til jeg dør, så det skorter jo ikke på tid til å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Egentlig liker jeg mursteiner ganske godt, men med vekslende motivasjon og leselyst er det av og til greit å ha noen korte bøker tilgjengelig også. Spesielt er det fint i eksamensperioder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mange gode forslag her også. Spesielt Lagerkvist og Koestler virker spennende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

A Clockwork Orange er glimrende. Wodehouse har jeg ikke noe spesielt forhold til, bøkene hans har aldri slått meg som spesielt interessante, men det er sikkert dumt å la seg styre av fordommer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Friedrich Dürrenmatt tror jeg ikke at jeg kjenner til, men Uhellet ser nokså interessant ut. Spennende forslag! Zweig har jeg hatt planer om å lese siden i fjor vår, så det begynner vel snart å bli på tide.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gode forslag! Du har åpenbart et talent for å nevne ting jeg lenge har lurt på om jeg burde lese. Sagan har jeg av ulike grunner vært litt skeptisk til, men jeg nå har du vel egentlig overbevist meg om at jeg må lese Bonjour tristesse snarest. McCarthy liker jeg allerede godt, så det er bare kjekt å bli minnet på at jeg må lese mer av ham.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den litterære kanon inneholder nok av mastodonter, men det er ikke hver uke man føler at man har tid eller motivasjon til å ta fatt på Forbrytelse og straff eller Moby-Dick. Jeg vet at det finnes myriader av glimrende, korte bøker, men jeg vet også at jeg trolig er fullstendig ukjent med svært mange av dem. Med andre ord trenger jeg anbefalinger. Jeg er åpen for både poesi, drama og prosa, så lenge det er snakk om relativt korte bøker.

Noen eksempler på hva jeg er ute etter:
Ernest Hemingway - The Old Man and the Sea
Albert Camus - Den fremmede
Joseph Conrad - Heart of Darkness
Kurt Vonnegut - Slaughterhouse-Five
J. D. Salinger - The Catcher in the Rye
John Steinbeck - Of Mice and Men
Knut Hamsun - Sult
Thomas Mann - Døden i Venedig

Jeg vet for øvrig at det finnes et par lignende tråder, men der har trådstarter gjerne vært ute etter korte bøker generelt, mens jeg først og fremst ser etter kanonisert litteratur.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg hadde nok også nevnt Michael Ende uavhengig av alder, og kanskje Joe Abercrombie og Susanna Clarke for folk som er åpne for å lese ganske lange greier. Howl's Moving Castle av Diana Wynne Jones burde også være en grei anbefaling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandLisa Chatur VestbyIngunn SRonnyHarald KTralteVannflaskeJulie StensethInger-LiseAnne-Stine Ruud HusevågMathildeAkima MontgomeryLinda NyrudTove Obrestad WøienflaEvaHeidiBeathe SolbergKirsten LundAmanda AEster SBerit B LieHarald AndersenEivind  VaksvikCecilie69Lars MæhlumTonePiippokattaStig TmarvikkisKarina HillestadTanteMamieFredrikEllen E. MartolTor-Arne Jensenanniken sandvikLilleviVibekeBente NogvaFrode Øglænd  Malmin