Vigdis Hjort har skrevet gjesteinnlegg på Forlagslivbloggen om saken:

http://www.forlagsliv.no/blog/2012/01/06/gjesteblogg-av-vigdis-hjorth-inspirasjon-ikke-plagiat/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Før var den i huset på hjørnet mellom Skolegata og Elias Hofgaardsgate (har kikket på google streetview, altså, sitter ikke med sånt i huet...).

Sist jeg besøkte den var den nærmere sentrum i Skolegata, og der ser den ut til fortsatt å ligge, men med nytt navn og nettadresse: http://www.bokhuset.no/

Det er forresten en lignende en i Trondheim også, Pocketbua, som ligger ved Lademoenparken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi som ikke er i bransjen kan jo bare dømme ut fra hva som har skjedd, ikke hva som er i utvikling på bakrommet, og jeg må vel si at jeg sitter med mye det samme inntrykket som Herodes Falsk når det gjelder norske forlags vilje til å utvikle brukbare løsninger. Vi får jo håpe det bildet er feil...

Jeg lurer litt på Busets tall: "I Gyldendal Norsk Forlag er allerede ca. 15 prosent av omsetningen rent digital, noe som er på høyde med verdenstoppen. E-bøkene handler foreløpig om rene tekstbøker, som er en relativt liten del av omsetningen vår."

15 % av omsetningen digital på et segment som er en relativt liten del av omsetningen? Selv hvis "rene tekstbøker" er 40 % av omsetningen totalt (som er et større tall enn jeg ville trodd ut fra formuleringen) er 15 % ganske stor andel av det igjen - nesten halvparten av omsetningen på "rene tesktbøker"? Eller mener han 15 % av omsetning på rene tekstbøker, ikke totalomsetningen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leslie Howard som Den Røde Pimpernell er uovertruffen, men det er også en relativt ny tv-serie (rundt 2000) med Richard E. Grant som pimpernellen som er verdt å se.

Dette har vært en av mine absolutte favorittbøker siden jeg var rundt 10 år, faktisk - den kom i bokklubbens barn den gangen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En sånn butikk fantes på Hamar også. Den var der fortsatt for noen år siden (men i et annet lokale). Jeg tror det var der jeg ble boksamler, men det startet med et forsøk på å få komplette årganger av Bamse - verdens sterkeste bjørn ved å bytte inn Donaldblader.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har hatt lyst til å lese Vigdis Hjort i det siste, men nå tror jeg jeg må revurdere. Å "stjele" setninger på den måten hun tilsynelatende har gjort uten at det er en bevisst teknikk for å få leseren til å tenke på det andre verket synes jeg ikke er ok. Som Jan sier, om hun hadde hatt referanser til Sebald på en eller annen måte slik at du fikk inntykk at det var meningen at du skulle tenke på ham hadde det vært noe annet, nå virker det mest som om hun håpet selv å få æren for formuleringene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, som flere har nevnt allerede og som professoren selv nevner. Dette er klart plagiat.

PS: Jeg har lånt boka til W.G Sebalds, har lest en del sider og den anbefales. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er det bare jeg som synes det er irriterende når folk staver irriterende feil?

Neida. :)

Jeg synes det ser bra ut med små bokstaver i "menyen" over her, jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et dikt fra den bengalske nobelprisvinneren Rabindranath Tagores diktsamling "Gitanjali", sunget av Palbasha Siddique.

Her er oversettelsen fra Wikisource:

The same stream of life that runs through my veins night and day runs through the world and dances in rhythmic measures.

It is the same life that shoots in joy through the dust of the earth in numberless blades of grass and breaks into tumultuous waves of leaves and flowers.

It is the same life that is rocked in the ocean-cradle of birth and of death, in ebb and in flow.

I feel my limbs are made glorious by the touch of this world of life. And my pride is from the life-throb of ages dancing in my

PS: Introduksjonen til "Gitanjali er skrevet av en annen fantastisk dikter: W B Yeats og jeg vil tro at de fleste her har vært borti dette diktet her før (?):

Had I the heavens’ embroidered cloths,

Enwrought with golden and silver light,

The blue and the dim and the dark cloths

Of night and light and the half light,

I would spread the cloths under your feet:

But I, being poor, have only my dreams;

I have spread my dreams under your feet;

Tread softly because you tread on my dreams.

Dette er nok for denne gangen. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noen få strofer fra den persiske dikteren Omar Khayyams Rubaiyat)

The bird of life is singing on the bough

His two eternal notes of "I and Thou"--

O! hearken well, for soon the song sings through,

And, would we hear it, we must hear it now.

The bird of life is singing in the sun,

Short is his song, nor only just begun,--

A call, a trill, a rapture, then--so soon!--

A silence, and the song is done--is done.

Yea! what is man that deems himself divine?

Man is a flagon, and his soul the wine;

Man is a reed, his soul the sound therein;

Man is a lantern, and his soul the shine.

Would you be happy! hearken, then, the way:

Heed not To-morrow, heed not Yesterday;

The magic words of life are Here and Now--

O fools, that after some to-morrow stray!

Were I a Sultan, say what greater bliss

Were mine to summon to my side than this,--

Dear gleaming face, far brighter than the moon!

O Love! and this immortalizing kiss.

To all of us the thought of heaven is dear--

Why not be sure of it and make it here?

No doubt there is a heaven yonder too,

But 'tis so far away--and you are near.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja! Jeg liker at man også har en diskusjonstråd om essays! Jeg har oppi gjennom årene lest en del essays både frivillig og på grunn av frivillig "tvang" (les: pensumslitteratur). En av dem er en du glemte å nevne, selveste sjangerens far- Michel de Montaigne. Hans fantastiske essayssamling er oversatt til norsk og har kommet ut i tre bind. Mitt favoritt-essay av Montaigne er nok "Om kannibaler". Et essay som skapte furore i sin tid og som viser oss hvordan man forstår sivilisasjon, kultur og levemåte fra en kulturrelativistisk tilnærming.

En annen klassiker er Francis Bacons essays. De er også fascinerende og fine! Jeg har også sans for George Orwells essays (for eksempel "Notes on Nationalism"). Av nyere essaysamlinger så har jeg tidligere nevnt Orhan Pamuks eneste essaysamling Andre farger/Other colors. Jeg kopierer noe jeg skrev i en annen tråd her på bokelskere.no;


"Essaysamlingen inneholder politiske analyser, litteraturkritikk - han går inn på haugevis med forskjellige romaner som han liker, først og fremst Dostojevskijs romaner (Brødrene Karamasov, De Besatte etc), Stendhal, Albert Camus, Nabokovs Lolita og Ada, kunstkritikk, reiseskildring og m.m).Til slutt så har du en relativt fantastisk novelle.

Essaysamlingen inneholder også to taler - et av dem er nobeltalen som heter "My Fathers Suitcase" (jeg leste den engelske oversettelsen - på norsk så blir det vel Min fars koffert). Som handler om en koffert som faren etterlot han. Pamuk åpnet ikke kofferten før han ble voksen. Kofferten inneholdt farens notatbøker og skriblerier. Faren skrev også og var en flittig "lesehest" - de hadde mange bøker hjemme.

Anyways for å gjøre dette kort. Les den du. Det er korte tekster og til og med noen av dem inneholder morsomme illustrasjoner som når Orhan Pamuk forteller om sin datter Ruquyas (som han har dedikerte noen av romanene til) hverdagshistorier. En av mine favoritt essay er den som heter "No Entry". Teksten handler om hva man tenker og føler når man støter på et dørskilt som sier "No Entry".


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er nok ikke en "sparer". Jeg er en som kaster seg over den gode litteraturen og fortrenger den som jeg tror er mindre god.

Så ingen sparing her! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sorry, det gikk visst litt fort... Solstorm heter serien, Himmelslør er første bok. Jeg har anmeldt den her: http://www.barnebokkritikk.no/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=902

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har bare lest enkeltnoveller av henne, men har store planer om å investere i en luksusutgave av samlede noveller i løpet av de nærmeste månedene. Har noe å se frem til med andre ord.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mange gode bøker her også! Mulig jeg har oversett den, men har du med Himmelstorm av May Grethe Lerum?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Imponerende liste!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eller så kan folk bare slutte å lage lister som nesten bare er interessante for dem selv... :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En særdeles elegant bok, med en deilig liten refleksjon over muligheten av å skrive om kjærlighet i 2011. Fin leseopplevelse!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bend it like Beckham av Narinder Dhami var først en film det etter hvert ble skrevet en bok av. Det er den eneste jeg kommer på i alle fall.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den siste boka, bok nr 7 kom nettopp ut.

Ellers har det også kommet ut en liten serie på 6 billedbøker om Azur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandVigdis VoldBjørg RistvedtHilde H HelsethLene AndresenLailaHarald KTanteMamieKirsten LundGro Anita MyrvangTine SundalJulie StensethKarina HillestadHege HopenTone Maria JonassenJoannHeidi BellinoronillesiljehusmorEmil ChristiansenTove Obrestad WøienJan-Olav SelforsKikkan HaugenHilde Merete GjessingBeate KristinMarit AamdalKaren PatriciaVannflaskeGladleserTorill RevheimNina M. Haugan FinnsonIngunn SCatrine Olsen ArnesenSigrid Blytt TøsdalRisRosOgKlagingJakob SæthreHeidi LBjørg L.Ann EkerhovdHeidi BB