Siden jeg begynte å kjøpe bøker selv, har jeg gjort noe veldig snodig og lurer litt sjenert på om det er flere av oss. Visste bøker 'sparer' jeg til senere, altså jeg venter med å lese de, og låner gjerne noen bøker på biblioteket som jeg leser i mellomtiden. Dette er egentlig bøker jeg har lyst til å kaste meg over, men jeg føler jeg vil spare den store leseropplevelsen litt lenger. Nesten som jeg er redd for å ikke finne flere gode bøker, og må spare disse til tøffe tider.

I min bokhylle venter:

  • The Wind-Up Bird Chronicle av Haruki Murakami. Fordi jeg ble lei meg da jeg var ferdig med Kafka on the Shore, har jeg lyst til å spare denne litt, i tro om at den er like bra.

  • A Fine Balance av Rohinton Mistry

  • Crime and Punishment av Dostojevskji

Gjør du dette? Hvilke bøker venter du med å lese, og hvorfor?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 35 svar.

Vanligvis vil svaret for min del være nei (bortsett fra det jeg kaller "tvungen sparing" lenger ned i tråden), men akkurat nå er jeg i ferd med å gjøre et unntak. Jeg har lånt hørespillversjonen av Historien om Gottlob på biblioteket. Det er - med sine 6 1/2 time et svært langt hørespill. Jeg har nå hørt halvannen av de 6 CD ene under sist helgs harrytur til Strømstad. Problemet er at hørespillet er alt for bra til å høre i småsnutter, og jeg har ikke planlagt noen ny lang biltur før lånetiden er ute. Jeg tror rett og slett jeg må kjøpe hørespillet for å kunne ha det parat når en passende anledning dukker opp.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg gjør det, jeg aner ikke hvorfor! Egentlig er det slike bøker jeg burde bare kaste meg over med en gang, men i stede står de i hylla, mens jeg gleder meg til å starte på de. Teit egentlig. :P

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo da, her spares det bøker. Både bøker jeg kjøper og låner (veldig dumt med sistnevnte, lånetiden går av og til ut) Akkurat nå har jeg ei bokhylle full av klassikere på spar. Noen skal leses om, noen er uleste. Gleder meg bl.a. til Blikktrommen. Men den gleden vil jeg gjemme inne i meg en stund til. Merkelig i grunn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det hender jeg sparer bøker som jeg f eks skal ha med på ferie - da liker jeg å ha med lettleste, morsomme bøker som ikke er altfor "sugende" og stemningssettende. (Leste en gang Donna Tartts bestselger The Secret History på sydenferie, og det var ikke smart.) Men så hender det at jeg blir altfor fristet og spiser opp feriegodteriet på forhånd, så og si...og må kjøpe mer :)

Jeg har også spart på slutten av en bok. Da jeg leste "A suitable young man" av Vikram Seth, holdt jeg nesten ikke ut at den skulle være slutt, og måtte vente med å lese sluttet til jeg var i passende omgivelser og for meg selv...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Joda, kjenner meg godt igjen. Jeg sparer på bøker for å lese i dårlige tider. Akkurat nå er det 5 bøker som er "trøstebøker" i dårlige lesetider.

  1. Englemakersken av Camilla Läckberg.

  2. I slik en natt - historien om deportasjonen av jøder fra Norge av Kristian Ottosen.

  3. Forbidden av Tabitha Suzuma.

  4. "En av oss" av Vegard Sæther.

5.Regiment Norge : historien om en frontkjemperenhet av Harry A. Ellingsen

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jada, jeg sparer nok også bøker... Akkurat nå gjør jeg det med Robin Hobbs nyeste, jeg vil vente på den tredje i trilogien, som kommer senere i år.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja, jeg ramlet over dette gamle innlegget og jeg kan jo fortelle at disse bøkene venter enda :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

hehe kjenner meg igjen her. I tillegg så hamstrer jeg bøker for å ha dem og lese dem ved leilighet. Akkurat nå har jeg lånt en gru bråte med bøker fra biblioteket og flere venter. Det blir på en måte et maratonløp, heldigvis kan man fornye fristen. Det kan man ikke med fjernlån.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

De gjør mye av seg når de blir mange nok hehe!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

... eller å bli lagt i hyllen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg gjør noe av det samme. Sparer på forfatterskap. Tørr f.eks. ikke å lese noe mer av Cormac McCarthy etter å ha leste, og elsket, The Road og No Country for Old Men - dette på tross av at jeg har tre uleste bøker av ham i hylla. usikker om jeg gjør dette fordi jeg sparer til tøffe tider, eller fordi jeg er så inderlig redd for å bli skuffet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er nok ikke en "sparer". Jeg er en som kaster seg over den gode litteraturen og fortrenger den som jeg tror er mindre god.

Så ingen sparing her! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg også "sparer" på bøker til tider. Nå som jeg er i Argentina på utveksling og har dårlig tilgang på norske bøker, har jeg spart litt på alle jeg hadde med meg, men nå er det bare "La meg synge deg stille sanger" som står igjen av det jeg hadde med meg, og som jeg har veldig store forhåpninger til...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg gjør det jeg også. Tenker at noen bøker må man jo lese i fremtiden også. Er sannsynligvis en tåpelig tanke, siden jeg stadig finner nye bøker jeg vil lese, men likevel. Det er jo veldig fint å glede seg til å lese en bok også da, spesielt hvis den faller i smak. Det blir kanskje en desto større skuffelse hvis den ikke innfrir til forventningene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmmm... Kan vel ikke si at jeg sparer bevisst, men jeg har vel over 300 bøker på vent. Mangel på selvdisiplin kombinert med bokelskere.no og diverse bokblogger har den effekten på meg. :P Jeg oppdager bøker mye fortere enn jeg klarer å lese dem. Alle har dog havnet i hus fordi jeg har tenkt til å lese dem, men leserekkefølgen forandres stadig. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg er ikke kjent for å være spesielt godt utstyrt med hverken selvdisiplin eller tålmodighet, så jeg sparer aldri bøker med overlegg. Men det skjer ofte at bøker havner lenger bak i køen enn først tenkt, fordi det plutselig dukker opp noe mer spennende som bare må leses der og da. Enkelte bøker har stått på vent så lenge nå at det egentlig begynner å bli litt pinlig...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har også altfor mange bøker på vent. Kjøper altfor mange bøker, og det går så mye fortere å skaffe dem, enn å lese dem...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En del, og for mange av de samme grunnene. Noen bøker utsetter jeg i årevis til jeg innser at hvis jeg fortsetter å "utsette" dem blir de ikke lest!

Det er deilig å sette seg ned med en bok av yndlingsforfatteren sin, men det er også utrolig trist å glede seg lenge og mye for så å bli skuffet av ei bok også.

Hos meg venter En svunnen tid, av Kate Morton, fordi jeg koste meg sånn med de forrige bøkene hennes. Pride and Prejudice, av Jane Austen, som jeg gleder meg til å begynne på straks, Smoke & Mirrors av Neil Gaiman, og andre. Gleder meg til nok et fantastisk nytt leseår!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sparehylla mi er for tiden på ca.170 bøker. Jeg kjøper og legger på vent. "Problemet" er jo at jeg drar i hus bøker jeg ikke kan motstå, men samtidig har jeg altså en hel haug med uleste bøker. Alle uleste er en kilde til glede og forventning fordi en uåpnet bok er som et skrapelodd på drøye 400 sider...

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Et skrapelodd på drøye 400 sider! For en utrolig god måte å si det på!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ikke sant!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spare er en god ting, enten det er bøker eller hva som helst annet godt å vente på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Balansekunst er jo helt fantastisk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ohhh, gleder meg mer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det har du all grunn til. En av de desidert bedre bøker jeg har lest. En bok jeg stadig tar meg i å tenke på selv om det er lenge siden jeg la den fra meg. Ikke spar for lenge på denne!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja henger meg på den om "Balansekunst". En bok som satte i lenge etterpå. Det er bare så forbanna dumt at jeg har glemt hvem jeg har lånt bort boka til for nå er den bortevekk. Jeg MÅ han den i bokhylla for den skal leses flere ganger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det sies jo at i forbindelse med ferier er det 3 faser: den tida man gleder seg til å reise, den korte tida man faktisk er på ferie, og tida etterpå da man kan kose seg og mimre. Hvorfor skulle det være annerledes med bøker?

Selv opplever jeg mest av "tvungen sparing". Dels fordi jeg stort sett bare leser en bok av gangen, men ofte har flere jeg gleder meg til. Og dels fordi det ofte tar litt tid før biblioteket kan levere den boka jeg har lyst på. Så da oppnår jeg jo å gå og glede meg til bøker, uten at det avhenger av min egen selvdisiplin.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jo, jeg er nok også litt sparer. Dostojevski venter på en anledning (det har den gjort nokså lenge nå...). Jeg har også fått tak i et par Murakami-bøker etter at Kafka ga masse mersmak, men de er også lagt pent i hylla så lenge. Jeg har også noen andre som har vært "MÅ"-kjøp, men som er satt i hylla mer eller mindre bevisst. Av og til fordi jeg holder på med andre bøker, men andre ganger fordi det er noen bøker jeg vil ha god tid til å nyte. Og god tid...vel kanskje i 2012?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sparer aldri, bare utsetter fordi det dukker opp andre i mellomtiden som virker mer fristende der og da.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Enig med Ole her, det er alltid en bok eller ti på vent og andre som kommer imellom. Sparer ikke bevisst, men det dukker stadig opp noen som bare må leses først. :O)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Joda, jeg er en sparer.. Har ingen på vent akkurat nå, men de bøkene jeg gleder meg mest til sparer jeg ofte.

Har ingen forklaring på hvorfor jeg gjør dette, men jeg tror det har noe med å sette pris på det å glede seg til noe. Når du har lest boka så er du jo ferdig, samme som når du har spist sjokoladen er den jo borte. Gjør dette med andre ting og forresten, sparer ofte det beste til slutt :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilTine SundalsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudMarianne MBjørg Marit TinholtJarmo LarsenEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.