Mange kjente kristne personer har fått et festskrift som er en bok som på en måte hyller den personen. Er festskrift laget til personer som ikke har med kristendommen å gjøre og hva kjennetegner et festskrift?

På forhånd takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«Hvordan begynte dette eventyret som skulle bli mitt liv?»
«Alt jeg ser» av Lilli Bendriss

«Med deg vil jeg ha elleve barn!» Det er en sjekkereplikk han har lånt fra en av sine største helter, August Strindberg. Svensken hadde riktig nok vært moderat. Han hadde nøyd seg med å spørre son utkårede om å få ett lite barn. Det er juli 1959. Den snart 39-årige Jens Bjørneboe befinner seg på Theatercaféen og treffer den 28 år gamle skuespilleren Tone Tveteraas. Han velger å gå rett på sak.»
«Født Fri: en biografi om Jens Bjørneboe» av Tore Rem

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ser at det er bare 5 personer som følger boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fant boka igjen på antikvariat.net og den heter "Den magiske reisen i mytenes verden" og er skrevet av Ylva Vormedal. Noen som har lest denne boka? Hvordan er den?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Husker også at den blir sammenlignet med Sofies verden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For noen dager kom jeg over en bok som handler om antikkens myter. Tror jeg så den på antikvariat.net, men det kan også ha vært her inne. Husker ikke hvilket ord jeg søkte på. Noen som kjenner til denne boka?

På forhånd takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men den er brukt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror boka er billigst på antikvariat.net .

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den kan kjøpes på www.antikvariat.net .

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er du sikker på at boka om Tyco Brahe av Atle Næss er en roman? Var ikke Brahe en astronom?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Antony Beevor har kommet med en ny bok som handler om kampene i Arnhem. Den kommer på norsk 1. oktober.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter å ha lest tre av Hans Olav Lahlums krimbøker med K2 og Patricia, hadde jeg bestemt meg for at jeg var ferdig med å lese bøker fra denne forfatteren. Serien var spennende lesing og jeg angrer ikke. Bøkene minner dog om hverandre, noe som er et kjennetegn på en god serie, men også noe som gjorde at jeg heller ville brukt tiden på andre forfattere. I februar 2017 var jeg så heldig at jeg fikk høre prologen til De fems tegn og da ble det klart for meg at jeg bare måtte ombestemme meg og gå for en til Lahlumroman.

Da jeg leste De fems tegn i desember ble boken høydepunktet mitt i bokåret 2017. Forfatteren klarer å holde oppe et høyt spenningsnivå fra prologen helt frem til slutten av boken. Samtidig knytter han historiske fakta til fortellingen.

Martin Svendsen har opplevd mye vondt i livet sitt. Han er den eneste gjenlevende i familien. Hans tanker vender tilbake til den skjebnesvangre lille julaften i 1944 som skulle ha innvirkninger på hele hans liv. 60 år senere begynner offeret fra krigen jakten på sine pinere. Boken skildrer kappløpet mellom hevnmorderen og politiet gjennom seks europeiske land. Via tilbakeblikket til drapsmannens opplevelser i slutten av andre verdenskrig er det lett for leseren å sympatisere med han. En kjenner nesten på at en vil "heie" på Martin i hans morderiske felttog for rettferdigheten. Grensene mellom ondt og godt blir utvisket, men Lahlum avslutter romanen forsonlig uten at leseren må bli skuffet.

I etterordet til De fems tegn beskriver forfatteren selv det "å skrive en ny roman i en veletablert og innarbeidet romanserie kjennes tidvis som å hoppe med en tvangstrøye... Som å hoppe uten stupebrett... Denne romanen er et stort sprang og medfører særlig høy fallhøyde." Leserne bør være glad for at Hans Olav Lahlum våget dette spranget. Resultatet ble en spenningsroman av særklasse. I motsetning til mange som nå vil oppmuntre Lahlum til å legge opp til oppfølgere av denne boken, håper jeg på flere Lahlum-krim med nye karakterer. Spranget med høy fallhøyde ble for meg et sprang i nye høyder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«På skolen kan han også fremstå som forfengelig. Hans elever har minner fra en klassetur da læreren stilte i en pinlig minimal leopard badebukse med lisser i siden.»

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skrevet i november 2016: "Den følelsen når du har gledet deg sinnsykt til å begynne med den nye boka og du finner ut at den er på nynorsk..." Dette var statusen jeg postet på facebook for noen dager siden. Jeg var innstilt på en tøff kamp mot dette språket som til tross for min dialekt fortsatt ikke er førstevalg for meg som ikke har norsk som morsmål. Uansett var jeg klar til å lese Tore Renbergs nyeste bok, ikke minst fordi jeg fikk oppleve forfatteren på en konsert med boklesing for to uker siden. Jeg hørte Renbergs plate på repeat i flere dager etter konserten og dette førte til at jeg hørte stemmen hans i hodet mitt mens jeg leste. Alt dette og særlig den fengende historien Renberg forteller, gjorde at jeg leste boken ut innen bare noen få dager. Aldri før har jeg tatt med meg en figur mer enn "Steinar" etter at jeg lukket boka. Han og skjebnen hans slipper ikke taket. Han utfordret meg regelrett til å skrive en anmeldelse av denne boken, min hittil første.

Leseren blir kjent med Steinar gjennom øynene til Jørgen. Renberg forteller om den nye naboen til Jørgen i første person og med nok så tydelige, men subjektive beskrivelser. Som leser får vi lyst til å slippe han inn i våre liv. Vi vil ha Steinar rundt oss og det er vanskelig å legge boken til side. Samtidig gir Jørgen oss et dypt innblikk i hans hverdag som miljøterapeut. Han har sett og hørt mye, men skjebnene til "guttene" hans takler han på en profesjonell måte. Familielivet hans er harmonisk. Han har det rett og slett bra på denne kloden og én ønsker helst å selv delta i den koselige hagefesten Jørgen feirer med sin storfamilie. Steinar er med på festen og hans utstråling setter ham i selskapets midtpunkt. Allikevel dukker det opp tvil hos Jørgen og Vibeke, Jørgens kone. Hva er det som er galt med Steinar?

Vi får innblikk i de forskjellige fasetter av et menneskets sjel på en måte som berører sterkt. I slutten av boken ser vi på livet gjennom andre øyner. Endring av blikkvinkelen blir ennå mer tydeliggjort ved at forfatteren bruker bokmål. Dette er også en av grunnene til at jeg likte bruken av nynorsk. Forfatteren får her til en språklig nyanse som vil gå tapt i oversettelser.

Boken lar oss sitte igjen med en del åpne spørsmål og dens slutt vil akkurat derfor irritere noen. Jeg for min del har lukket "Du er så lys". Men hovedpersonens tragiske historie tar jeg likevel med meg som ved få bøker jeg tidligere har lest. Innen veldig kort tid har jeg blitt til Renberg-fan og i lang tid fremover vil denne boken vær en av mine første bokanbefalinger.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Natten

«Natten i natt er hellig.
Noe skal skje.
Det som skal komme fra himlen
er ikke bare sne.

Natten i natt er hellig.
Noen skal dø i natt.

Nysådd og angst og matt
spirer en himmel i isen
der gaten er blank og glatt.

Natten i natt er hellig.
Noen skal fødes i natt.
Vår mørke, kjølige klode
er ikke helt forlatt.
Fra hennes lysende søstre
kommer der noen i natt.»

Godt sagt! (3) Varsle Svar

TI BUD TIL EN UNG MANN SOM VIL FREM I VERDEN

I.
Det første bud er ganske lett.
De som er flest, har alltid rett.

II.
Tenk alltid på hva folk vil si.
Og ta den sterkestes parti.

III.
Og tviler du, så hold deg taus
til du ser hvem som får applaus.

lV.
Tenk nøye ut hva du bør mene.
Det kan bli dyrt å stå alene.

V.
Følg ingen altfor høye krav.
Men si, hva du har fordel av.

Vl.
Si alle hva de gjerne hører.
Gå stille gjennom alle dører.

(For sannhet bringer sorg og nød,
mens daglig løgn gir daglig brød.)

Vll.
Gå aldri oppreist. Snik deg frem.
Og gjør deg varm i alle hjem.

Vlll.
Husk: Ingen mann kan roses nok
Slik bygger man en venneflokk

(Og i et brødre-paradis
har du den beste livspolis)

IX.
Av sladder husker du hvert ord
til bruk i neste sjefskontor.

(Men ingen taktfull sjef forteller
et ord til ham som ryktet gjelder)

X.
Hvis siste bud blir respektert,
da er din fremtid garantert!
Følg d r i s t i g med i kamp mot troll,
men vis fornuftig måtehold!
Skrid tappert frem i livets strid,
- én time forut for din tid.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Les litt nedover på denne linken: http://www.verdidebatt.no/innlegg/11727101-oppstandelsens-mysterium?side=1#svar-11727316

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Får jeg lov til å overføre innlegget til verdidebatt.no ? Der er det en som siterer en professor som sier at det ikke finnes en muslimsk forfatter

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Finnes det muslimske forfattere som gir ut skjønnlitteratur? Både nåtidslitteratur og i historien. Spesielt om det finnes klassikere som muslimske forfattere står bak. Har laget et lignende tråd, men finner den ikke igjen.

På forhånd takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvor får man tak i "Al Qaida og veien til 11. september?

På forhånd takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Daffy EnglundTovePiippokattaMads Leonard HolvikBertyAlexandra Maria Gressum-KemppiTanteMamieVannflaskeKirsten LundTove Obrestad WøienElisabeth SveeSynnøve H HoelGodemineHeidi HoltanKari FredriksenKjell F TislevollAskBurlefotAvaTrine Lise NormannlittymseKjersti SIngebjørgmarvikkisIngunn SSissel ElisabethEivind  VaksvikEllen E. MartolJoannAneEgil StangelandAmanda ACatrine Olsen ArnesenGro-Anita RoenBente NogvaLinda NyrudAnn ChristinMarianne MRonnyToneGunilla