Det er utrolig hvor mye ny kunnskap en får av å lese bøker.
Jeg hadde sett meg ut boka før jul pga en bokanmeldelse i lokalavisa, det gjorde at jeg ønsket å vite mer.
Det har jeg sannelig også fått, for jeg visste ikke om denne "ørkenen Sur" som bl.a. mange nordnenn hadde som tilholdsted eller bosted.
Trist å lese hvilke umennesklige og uverdige forhold de levde under i perioden fra ca slutten på 1920 tallet til 1934. Depresjonen med arbeidsledighet og mangel på hyre på norske skip var noen av årsakene til at mange levde under slike kummerlige forhold.
Lyspunktene kommer etterhvert når ildsjeler trådte til for å hjelpe de nødstilte.
Boka bidrar til mer kunnskap om det som skjedde og hvorfor. Noen var der frivillig men de fleste var der av helt andre grunner.
Boka er illustrert med unike fotografier og informasjon om nordmenn som ikke ble en del av det "gode liv i junaiten".
Jeg synest dette var en flott og interessant bok.
Fikk to flotte bøker fra Bokklubbens Verdensbibliotek i år; Store Forventinger av Dickens og Thomas Mann`s Buddenbrooks. Superfornøyd:)
Se det, da har du funnet oppskriften ;)
Jeg fikk 3 bøker og er veldig fornøyd med de.
"Livet" av Keith Richard"
"Ørenen Sur av Grotaas og Kvarsvik"
"Revolutionary road av Richard Yares"
Har det noe med nybyggere på indiansk territorium å gjøre tro? Noe om "The Wild Bunch" kanskje?
Hjelp, jeg vil gjerne vite om "tampen brenner", eller om vi er helt på viddene :)
Det er en sur og kald vinterdag i New York ca 1927. Jeg er på ei søppelfylling i Brooklyn og rundt ei tønne som det brenner i sitter og ligger det noen karer med sixpenceluer og lar ei spritflaske gå rundt. Når jeg kommer nærmere hører jeg ulike norske dialekter.
Jeg leser "Ørkenen Sur" av Gotaas og Kvarsvik
Helt riktig Tone.
Du gjør lurt i å kjøpe brukte bøker, der kan du spare ganske mange penger. Men det kommer ja an på smaken da, hvis du bare vile lese helt nye ferske bøker er det ikke like lett å finne de som brukte. Med en gang bøkene blir noen år, øker sjansene.
Går du for klassikere kan du gjøre røverkjøp, Det er det jeg har gjort og funnet utrolig mye bra.
Jeg er ikke medlem av noen bokklubber så jeg slipper det presset, hehe. Men jeg har alikevel mange uleste og de fleste er billige brukte bøker, innbundne eller pocket.
Et Ibsen portrett, dette skriver forfatteren Hans Heiberg selv om boka si:
"La det være sagt, så ettertrykkelig som mulig, at denne boken ikke er beregnet på de lærde, eller søker å gi nye bidrag til Ibsen-forskningen, men er ment som en bok alminnelige Ibsen-interesserte mennesker kan ha glede og underholdning av. Oppnår den det, har den nådd sitt mål."
Det er alltid noe spesielt med biografier, de gjør at jeg ønsker å lese hva det er de har forfattet når det gjelder biografier om forfattere.
Denne boka gir en fin og grei innføring i hans liv og hans skuespill.
En god bok hvis du har lyst til å bli litt kjent med Henrik Ibsen.
-16, litt vind, sol og en del snø i Kristiansand i dag, det biter i fjeset.
Jeg er nå den heldige eier av "Ørenen Sur" av Grotaas og Kvarsvik, "Revolutionary road" av Richard Yates og "Livet" av Keith Richard. (This is the life. Belive it or not I haven't forgotten any of it.) Sitat av forfatteren. Herlig altså...
Gledelig jul :) Her i Kristiansand er det - 11 og med en blek sol. Fyrer i ovnen og har ribba i den andre, men i morgen til frokost blir det lutefisk og lefse (kling) herlig altså. Ha noen hyggelige lesedager.
Skulle ikke forundre meg at allerede i morgen blir det lagt til bøker i "skal lese" hyllene her, og jeg er nok helt sikkert en av de ;)
Vi har gitt ut et par titler angående Henrik Ibsen på Bokvennnen. Kanskje noen vil være hypp på de!
Her er 2 "julenøtter" til de av dere som har tid og lyst, en uhøytidelig quiz som du kan svare på her.
Første vers i et dikt av en kjent norsk dikter, hvilken?
Mitt liv er sjodande
eld mot is,
jøkulblånar
og logeris.
Her er første avsnitt fra en god bok av en norsk forfatter. Hvilken forfatter?
Bygda var alt sunket inn i ei lyseblå skumring, og da klokka på Lindegård ringte arbeidsfolka heim til kvelds, bølget det som en solfallsang bort over fjord og fjell. Husmennene ute på de vide, gule kornåkrene retta ryggen, tok matspannet i den ene handa og sigden i den andre, og mens de flokkevis søkte utover mot heimene sine, ble ansiktene deres raue fra de brennende skyla som steig over snøfjella bak fjorden i vest.
Håper du får lyst til å lese resten også...
Jeg har så mange uleste bøker i bokhyllene mine at det blir ikke noe problem å finne lesestoff i 2011.
Jeg liker i grunnen å hoppe fra den ene forfatteren til den andre, utenlandske som norske for ikke å blande sammen bøkene.
Er det noe jeg med sikkerhet vet, så skal jeg skal lese flere bøker av eldre russiske forfattere. Vet jeg har mange go'biter i vente.
Biografier, er også interessant, så da blir noen gode lesetimer.
Jeg vet jeg helt sikkert vil få nye spennende boktips av dere og da er det bare å sette i gang med de bøkene.
Ibsen, ja, jeg vil prøve å følge det flott inisjativet Kjell K har tatt, begynner i allefall så får jeg se.
Det blir ikke mangel på bøker å lese i 2011, bare TID....
Jul
Rødt. Grønt.
Kongler. Skog. Snø. Grantre med pynt på.
Glitter. Engler. Gud. Jesus.
Tindrende barneøyne. Familien samles. Har det hyggelig sammen. Blide ansikter. Latter.
Lukt av ribbe og surkål. Pølser. Kjøttkaker.
Fett. Dryppende fett.
Riskrem eller multekrem. Mandel. Marsipan. Leende barneansikter.
Akevitt. Øl. Konjakk. Kaffe og kaker. De voksne.
Latter. Julesanger. Nisse. Harde pakker. Myke pakker. Gavepapir utover golvet.
Englesang. Englestøv.
Ragnvald Sørheim
Synest disse ordene passer så godt i kveld.
Djupt i mørket mellom stjernene, midt i den ytterst ensomhet, er menneskehjertene alltid sammen.
Hans Børli
Jeg ønsker deg og alle her på bokelskere en riktig god jul med et dikt som heter
Vintervise av Wilhelm Krag
Og nu har det sned ihele nat, så nu er her hvidt over mark og knat, og nu får vi føre i skov og på vei, så kan vi få tømmeret kjørt ned fra hei, den sagen er grei.
Du Ane du, -- tro hvor nu skindluen er? og hvor har vi gjemt mine vinterklær? og lovåtterne med en tommeltot på -- forleden dag de på loftsgulvet lå, nu gjorde de så!
Og giv mig så endelig kaffespand med, og stik nogle smørbrød i lommen ned. Og hav så færdig lidt varmt til ikvæld. Ajjøs da, farvel!
Hoja! Det såmæn nokså bra, at komme sig lidegran hjemmefra. Jeg tror det er reneste helsebod, når det fryster så farligt, at rimfrosten står i skjæg og i hår.
Ja det er så snodigt slig midtvinters da, en blir så besynderilg sjælegla'. Og solen skinner velsignet ned, og dombjælden synger det bedste den ved, og jeg synger med.
Her er lista!
Catilina 1850 Kjæmpehøjen 1850 Norma 1851 Sancthansnatten 1852 Gildet paa Solhoug 1855 Fru Inger til Østeraad 1857 Olaf Liljekrans 1857 Hærmændene paa Helgeland 1858 Kjærlighedens Komedie 1862 Kongs-Emnerne 1864 Brand 1866 Peer Gynt 1867 De unges Forbund 1869 Digte (lyrikk) 1871 Kejser og Galilæer 1873 Samfundets støtter 1877 Et dukkehjem 1879 Gengangere 1881 En folkefiende 1882 Vildanden 1884 Rosmersholm 1886 Fruen fra havet 1888 Hedda Gabler 1890 Bygmester Solness 1892 Lille Eyolf 1894 John Gabriel Borkman 1896 Når vi døde vågner 1899
Det er vel kanskje flere som har hatt eller kjenner til en lignende fremtoning som dette "rokkehjulet", eller den gamle "husskjæren" i en familie ;)
Denne "krokodillen" av en peppermø som familien led under var ca 47-48 år (hehe), hun fikk mange betegnende økenavn som sto godt til "påfuglen".
Tenk å kunne se fram til opptil flere juleball da, så heldige de kodisjonerte var.
Den tid er nok forbi men du verden for ei fornøyelig bok Gabriel Scott har skrevet, en god gammeldags julehistorie.
Kjempekult! Ibsen har jeg lest flere ganger sporadisk. Jeg er med. Det kan være at jeg blander jobb og fritid angående Ibsen neste år. Jeg anbefaler å sjekke ut de mange ulike hørespillene som er blitt gjort omkring skuespillene hans. Litt ymse på kvaliteten. Men dette blir som sagt noe som blir en del av diskusjonen? Veldig god plan Kjell k!