Takk for tipset :) Jeg er ute etter konkrete bokforslag på norsk.
Takk for tipset, men - som sagt - så har jeg trålet lister på Goodreads allerede :) Og, jeg er ute etter forslag til bøker på norsk.
Kanskje du finner noe her.
Jo, de er det, men jeg er ikke ute etter non-fiksjon, jeg vil helst lese romaner eller krim :)
Som en del av årets leseutfordring fra The 52 Book Club’s 2024 Reading Challenge skal man lese en bok som er skrevet av en ghostwriter. Jeg har grublet og grublet, lest lister over aktuelle bøker i gruppen på Goodreads, men har ikke klart å finne en bok å lese. Så da håper jeg noen av dere kan hjelpe meg. Grunnen til at det er vanskelig å finne noe er at jeg ønsker å lese en (god) krim eller roman, ikke biografi eller annen non-fiksjon. Skrevet på norsk, eller oversatt til norsk. Så - noen tips? :)
Det vet jeg ikke helt, litt kanskje. Hovedpersonen holder seg i Norfolk.
Kari Aga Han sa noko fint til meg ein gong, eg måtte skrive det opp, han sa at dette livet er som eit plagg, det vakre finst på utsida, men varmen finst inni.
For byfolk var fjorden ein illusjon, eit rekreasjonsområde, ein stad som knapt eksisterte før dei sette seg i bilen fredag ettermiddag, og som dei forlet igjen søndag kveld for å returnere til liv der dei resten av veka skrytte av naturen og roa og det enkle livet.
Dei nye husa var reist på høgder og toppar og knausar, dei stakk liksom hovudet opp og ropte. Her er eg! Her borte! Sjå på meg! Dei gamle husa låg i dumpar og søkk, i viker og skuggar, folk ville beskytte husa mot vinden og regnet, redde dei frå tida og forvitringa, dei husa var bygd med ein kunnskap om denne delen av verda, som ein bare kan tileigne seg ved å vere her, ved å bli verande her.
Han har lært at kvar einaste dag treffer lyset fjorden på ein ny måte, sjøen kan vere lys og gråaktig, eller sjøen kan mørkne ein vinterdag, bli svart som heimebrygga øl, ein morgon etsar sola seg inn i landskapet, får fjorden til å sjå ut som om han er av lettmetall, og ein augustmorgon blir himmelen lat og tilfreds mens sjøen får ei seig ro, ein januardag kan vinden piske og snitte kvite striper i ei tjukk vassflate, no og då blir sjøen irritert, han kastar opp skum og grøn galle. Men det skjer aldri på same vis, den same dagen kjem aldri to gongar.
Å leve sammen
Å leve sammen var som å leve
med en eneste skygge på deling
Ingen av dem ville helt gi seg hen
og ingen ville slippe taket
For sent forstod hun
at hun hadde hatt råd til å gi ham
den kjærligheten
som han aldri turde gi henne
Og for sent forstod han
at han skulle vært for henne
den kjærligheten
som han selv aldri hadde fått
Stein Mehren (1935-2017)
Jeger den jeger. Alltid en annen
Utvalgte dikt 1960-2009
Aschehoug 2012
Takk for tipset! Jeg har ikke den tilgjengelig, men jeg kom på at jeg har en rekke arvede, gamle og slitte utgaver av bøkene til Mikkjel Fønhus, og jeg tror sannelig jeg skal prøve meg på en av dem!
Det har vært litt tunge tider i det siste, og jeg følte akutt behov for å ha noe hyggelig å lese på. Inspirert av Disney-filmen fra 1993 basert på denne boken, fant jeg ut at jeg hadde lyst til å lese den igjen, - også for å sjekke hvor store friheter filmskaperne hadde tatt seg.
Jeg fikk denne boken da jeg var 13 år, og jeg elsket den, - den ble lest mange ganger i løpet av ungdomstiden. Dette var den første utgaven fra 1962, og jeg så på den som den første «voksenboken» min, - helt uten bilder, selv ikke på forsiden (bare på et papiromslag, som er forsvunnet).
Den handler om to hunder og en katt som tar seg tvers gjennom Canadas villmark på egenhånd, og det har vært en fryd å lese den igjen! Det er tette og gode beskrivelser av naturen de drar gjennom, og også dyrenes oppførsel er godt beskrevet, - som naturelsker, hunde-eier og tidligere katte-eier var det mye å kose seg med der.
Også filmen har jeg kost meg med sammen med barnebarna, men jeg må jo konstatere at det er forandret ganske mye på historien. Det viktigste er at historien om eierne til dyrene er endret, samt at dyrene i filmen har skiftet alder og karakter. Men i filmen har dyrene stemmer som gjør at vi får vite hva de tenker, noe som gjør dem mer menneskelige og skaper mange morsomme situasjoner, - veldig populært blant barna! Dessuten er det utrolig imponerende hvordan de har fått dyr til å spille disse rollene, - for det er en spillefilm, og med mange vakre naturbilder.
Så hvis man ikke sammenligner, er både bok og film fine opplevelser, - men altså nokså forskjellige.
Jeg har lest mange bøker skrevet av Murakami, han er en virkelig god forfatter!
I slutten av uken og i helgen har jeg lest (og leser) Min lille by - 52 miniatyrer, av Hilde Brunsvik.
Den må leses og tas inn litt nå og da. Jeg kjøpte boka etter å ha vært på et arrangement hvor Hilde Brunsvik sang og leste fra denne boken. Det var en helt fantastisk stemning!
"Etter isen kommer havet. Det bærer oss til de nye kystene, vi padler langs de nye fjordene, finner de nye fiskeplassene, de nye boplassene, de nye badeplassene.
I dypet under oss dekker havet sjøbunnen med tjukke lag av levende, salt leire hvor skogene skal vokse, kornet skal vokse, dyra skal beite, barna skal leke. Åkrene våre ligger på havets bunn. Gatene og husene og fabrikkene våre ligger på havets bunn. Biblioteket vårt og torget vårt ligger på havets bunn.
Hvem løfter de nye øyene opp fra havet? Hvem smalner fjordene til sund? Hvem løfter strendene så plassene våre blir liggende inne på land?
Min lille by gjør små nedslag, men trekker lange linjer: Geologiske endringer, planter og dyr på vandring, menneskers arbeid i landskapet og gradvise utarming av naturen. Alle tider foregår samtidig i Hilde Brunsviks hjertevarme kjærlighetserklæring til industribyen og landskapet som skapte den, der kortprosa og sanger går opp i en høyere enhet: 52 miniatyrer."
Jeg har lest «Overtredelser» av Louise Kennedy. Handlingen foregår i Belfast på syttitallet, og det er rikelig med drap og hjemmelagde bomber, alkohol og kjærlighet. Det er også en historie om håp og utholdenhet. Jeg likte den kjempegodt, men så er jeg svak for bøker der kjærlighet er en bihistorie, som en del av livet, i motsetning til selve livet. Etter denne boka har jeg begynt på «De utstøtte» av Elly Griffiths, som er den sjette boka om arkeologen Ruth Galloway. Den er morsom, og man blir litt glad i hovedpersonene, som det er mange av. Nå håper jeg bare å holde stimen oppe resten av ferien, på lesefronten. Det er få aktiviteter som gir mer hvile og avkobling for min del. Håper alle som liker å lese, får tid til å lese i ferien.
Terningkast 4/6 for denne. Det er den fjerde boka jeg leser om Lucy, og den femte av Elizabeth Strout. Boka var lettlest og fin, men denne gangen synes jeg språket ble litt for enkelt til å kunne gi høyere vurdering. Det var en fin fortelling om opplevelsen av isolasjonen i forbindelse med nedstengning, om familie og om ensomhet.
I flere tiår har ytringsfriheten i Europa vært under press fra islamistiske land og islamistiske terrororganisasjoner. Vold er blitt anvendt i stort monn, med angrepet på Charlie Hebdo som det mest spektakulære eksempelet på terror rettet direkte mot ytringsfriheten.
Kjærleiken er-song
Kjærleiken er den ande
som gjer at vi finst til
Kjærleiken er den vande
som vil og ikkje vil
Kjærleiken er ei lykke
og han er sorga di,
han går der bak eit stykke
og så går han forbi
Kjærleiken er som lyset,
det kjem og det forsvinn
Kjærleiken er det gyset
som seier tap og vinn
Jon Fosse
Dikt i samling
Samlaget 2021
Jeg er litt usikker på hva du er ute etter. «… en artikkel om bibliotekets sommerbokbingo» - hva ligger egentlig i det?
Her er i hvert fall noen tips fra meg.
Med handling fra sommer:
Sommerboken av Tove Jansson
I sommer av Gunnar Larsen
Syndere i sommersol av Sigurd Hoel
Sakprosa:
Havboka av Morten Størksen
Biografi:
Billedhuggerens datter av Tove Jansson
Humoristisk roman (med alvor):
Gjestene av Agnes Ravatn